A devizahitelesek károsodása részben a fidesz felelőssége?
"Tény, hogy devizaALAPÚ hitelről korábban senki nem hallott."
Az összes többi tényedről minden alkosson saját véleményt, de ezt az egyet ne akard már beetetni. Nem léteztek közgazdászok? Komolyan? Ez nem olyan mint az internet törvénykezése. Itt már volt egy fél világ, amelyik tisztában volt a devizáknak a viselkedésével, használták, formálták, tanították stb. Amelyik kormánynak fingja sincs arról egy törvény meghozásánál, hogy mit jelent a hitel és mit jelent a deviza (és a kettő együtt: devizaalapú hitel)...arra nem találok szavakat. Ráadásul érdemben nem válaszoltál a másik hozzászóló érvére.
Ahogy a mondás tartja: ha csendben maradtál volna, akkor (talán) bölcs maradhattál volna.
Nem volt véletlen a kiemelés, a devizaALAPÚ hitel megjelölése, ezzel is fel akartam hívni a figyelmet arra, hogy ez nem devizahitel. De nyilván azért nem tűnt fel, mert nem érted a különbséget a kettő között, így kifejezetten muris hogy megpróbálsz kioktatni.
de akkor segítek: a devizahitel lényege - amiről az eredeti törvény szólt - hogy nem forintban eszel fel hitelt, hanem más pénznemben. A devizaalapú hitel pedig semmiféle valós devizát nem adott neked sem és annak sem akinek a hitel összegét kifizetted, csupán a banknál, az elszámolásokban jelentkezett a deviza - papíron. Vagyis 1 millió forintnak megfelelő devizaalapú hitelt kértél a banktól, arra kiszámoltak neked mindent abban a devizában, ugyanúgy, mint a többi hitelnél meghatározták a feltételeket, csak ezeket mind devizában történő elszámoláshoz kötötték, majd forintot kaptál te vagy az akitől vásároltál hitelre. Pontosan ez a gyakorlat nem létezett, nem is létezhetett előtte Magyarországon, hiszen akkor lehetett devizában hitelt adni először és az bizony azt jelentette, hogy felveszel 300 ezer eurós hitelt, akkor azt a 300 ezer eurót utalja át a bank a lakásért az eladónak. Majd amikor neked van euród, akkor bemehetsz és törleszthetsz belőle.
A devizaalapú hitelnél te nem törleszthettél csakis forintban, vagyis hiába volt svájci frankod, hiába mentél vele be a bankba törleszteni, azt vételi áron megvették tőled, így átváltották forintra (már itt lenyúltak), ezt a forint törlesztést rávezették a számládra, majd visszaváltották eladási áron svájci frankra (másodszorra is lenyúltak), mert azon tartották nyilván a tartozásod. Ezért aki a devizahitelét abban a devizában próbálta törleszteni az rosszabbul járt, mintha forintban fizetett volna.
de sebaj, megint tanultál valamit.
Olyan szinten félrebeszélsz, csak nem veszed észre az önelégültségedtől. Egyrészt devizaalapú hitelt mondtam, másrészt pedig a vezetőpolitikusokat kritizáltam, azzal a feltételezett tényeddel, hogy a devizaalapú hitelezésről SENKI SE hallott ezelőtt, senki se tudta hogyan működik stb. stb.
A fél ország a devizaalapú hitelbe rokkant bele (többek között a családom egy része is) és te azon pattogsz, hogy megmagyarázhatod a nyilvánvalót?
2001-ben a fidesz utat engedett a törvényével a visszaéléseknek. 2002-tól a bankok vissza is éltek a kiskapukkal, amit akkor még az Mszp és a fidesz észre se vettek. 2004 környékén kezdtek el udvariasan jelezni a témával kapcsolatban a PSZÁF és néha napján az MNB. És ennyi történt abban az időszakban, mindenki lesz"rta.
Ha nem, és tévedek, akkor legyél szíves mutatni nekem egy olyan fideszes ellenzéki törvénymódosítási javaslatot, amit akkoriban nyújtottak be és szorgalmazták a devizatörvény szigorítását. Mert igazából ezen múlik minden, ez bizonyítaná, hogy a fidesz ellenzékben sem sz"rta le a témát.
NEM! A devizahitelesek károsodása, csak is az egyének, vagyis a hitelfelvevők saját felelőtlensége volt.
Emlékszem a 2004-2008 időkre, mindenki hitelből nagyzolt. Mert milyen èrdekes, kb. 2004 körüli időkig, amikor elkezdődtek az eszetlen hitelfelvételek, valahol mindenki lakott, valamivel mindenki közlekedett. Ezután, még akinek nem is engedték meg az anyagiak, már nem felelt meg a szülői ház hátsó része, de a panel sem, és már nem volt jó az öreg kocsi. Hitelektől megrészegülve, új építésű lakóparki lakás és autószalonból kiguruló autó kellett annak is, aki addig alig tengődött hónapról-hónapra.
Szóval én azt mondom, hogy nem csak az új autóval, új lakással, lapos tévével, külföldi üdüléssel kell tudni felvágni a szomszéd/rokonok/ismerősök előtt, hanem a felelőtlen döntést vállalva, nem másokra mutogatva, mások kárára várni a segítséget.
Már bocsi, de egyrészt Orbán pont a parlamentben szólalt fel a devizahitelek elszaporodása és veszélyei ellen még amikor nem látszott hogy válság lesz. utána is rendszeresen téma volt, hogy milyen veszélyes az ilyen eladósodás, mert nincs befolyásunk a deviza árfolyamokra.
Én személyesen is próbáltam egyik barátunkkal megértetni mennyi kockázata van annak a hitelnek, de ennek ellenére azt vették fel, mégpedig annyit amennyit fizetni akkor tudtak. A válságban el is úszott a házuk is és a házasságuk is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!