Debreceniek, ti örültök hogy lehetőség lesz +400 órát dolgozni a bmw gyárban?
Tényleg érdekelne, hogy milyen a hangulat a városban. Várjátok az új munkalehetőséget ?
Nálunk minden évben nyilik vagy bővül egy gyár, nem nagy esemény ?
Amit irtál egy részét meg tudom erősiteni. Hozzánk is hoztak ukránokat. Jelentős részük mezőgazdaságban dolgozott előtte. Folyamatos nyelvi nehézségek vannak. Nehezen tartják a technológiai fegyelmet. Nem boldogulnak a magyar/angol nyelvű iso dokumentumok kitöltésével, még ha csak két számot kell felirni.
Lesz itt autóipari csúcsminőség.
Én is debreceni vagyok, ráadásul egy köpésre lesz az otthonomtól. Én úgy vettem észre, hogy sokan örülnek neki. Az ingatlanok árai a környéken már felmentek és még folytatódni fog. Ennek is örülnek sokan, hogy többet ér a házuk(nyilván aki itt akarna venni az inkább anyázik).
DE én viszont attól tartok, hogy rengeteg ukrán munkás lesz és nem lesz nekünk debrecenieknek akkora lehetőség, mint beharangozzák.
Van itt egy másik gyárszerűség pár km-re, most épült fel. Ők is foglalkoztatni fognak pár száz embert,magyart nem is keresnek, az a pár hely már be lett töltve. Ukránok fognak javarészt dolgozni bent..
Nem tudom a bmw gyárban hogy lesz, de szerintem jogos a félelem, hogy nem fogunk kelleni magyarként úgy,ahogy beharangozzák
Egyébként megjegyzem, hogy Debrecenben illetve a 20km-es környezetében az összes nagyobb gyárban dolgoztam már (szakmámból adódóan)
Szinte mindenhol minimálbért kapnak a kétkezi dolgozók és a magasabb pozicióban lévőket sem szeretik megfizetni (Diplomások is örülnek ha 100 pár ezret hazavisznek). Rengetegen mondanak fel mindenhol.
Diákok 1-2 napnál többet nem is szoktak menni, akkora hajtás van a kis minimál órabérért,hogy inkább keresnek mást
A felnőtt dolgozók is elég sokan mondanak fel..Legutóbb az egyik debreceni gyárban a vezető irodájában dolgoztam, naponta fogadta a felmondókat az irodában..
Ha így tervezik a bmw gyárban is, hogy ilyen nevetséges összegeket adnak és szarrá kell dolgozni cserébe magad, akkor szerintem is csőd lesz.
De ez persze csak az én véleményem, lehet cáfolni nyugodtan, hogy a már meglévő gyárakban Debrecenben nem rabszolgabért fizetnek.
Debrecenben jelenleg kb öt gyár építése van folyamatban - igaz, hogy a BMW lesz a legnagyobb.
A németek nagyon is jól, előre kiszámoltak mindent: egy ekkora beruházást nem visznek olyan helyre, ahol nincsenek meg minden szempontból a feltételek! (rendesen körbejárták a fél Európát, mielőtt döntöttek!)
Teljesen nyilvánvaló, hogy minimum ugyanazt a bért ki kell fizetniük Debrecenben, mint amit az Audi vagy a Mercedes kifizet Győrben ill. Kecskeméten.
Azok az emberek, akik elmentek Kelet-Magyarországról a Dunántúlra dolgozni a jobb reményében, azok mind vissza fognak menni, mert már nincs lakhatási támogatás, és az albérletárakat úgy felverték azon a környéken, hogy támogatás nélkül nem érdemes maradniuk! Hazamennek, mert ott a családjuk, és végre normális bért fognak kapni... és persze nem kell albérletet fizetni.
Ha az ukránok valahova menni fognak, az pont az a Nyugat-Dunántúl, amit a fentiek miatt a Kelet-Magyarországiak otthagynak. Az persze más kérdés, hogy ki fogja nekik kiadni az albérletét - akár nyomott áron is...
Debrecenben a szakképzés is biztosított: a Miskolci és a helyi egyetem is bőven képez gépészmérnököket...
Én nem látom olyan vészesnek a helyzetet ezekben a városokban - inkább ott lesz nagyon nehéz a helyzet, ahol nincs, vagy csak nagyon kis ipar van. Na ott, valóban lesznek problémák!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!