Alapjövedelem ellenzőktől kérdezném miért zavarja őket az, ha nem mindenki dolgozna és ellustulna pár ember?
Mikor felmerül az alapjövedelem kérdés, akkor azért kritizálják, mert szerintük nem mindenki dolgozna, ellustulnának. Miért foglalkoztok másokkal? Az alapjövedelem egy win-win dolog lenne, hisz mindenki kapna. Nem örülnétek annak, ha a fizetésetek mellé kapnátok még pluszt? Ne az ingyenélőkkel foglalkozzatok már! Ha dolgoztok akkor úgy is több pénzetek lesz, mint azoknak akik nem dolgoznának mellé.
Az alapjövedelem azért lenne jó, hogyha nincsen munkád és sokáig nem találsz akkor ne kelljen kényszerből elmenned mondjuk a gyártó sorra, ha tanulsz akkor ne kelljen pluszba dolgoznod is, na meg hogyha nem bánik veled jól a munkáltató állandóan túlóráztatna akkor ki tudj úgy lépni onnan, hogy nem fogsz éhezni később. Magyarán az alapjövedelem a munkavállaló, tehát a többség mellett áll. Az alapjövedelem nem ördögtől való dolog és nem fog összeomolni semmi se.
Komolyan nem értem az embereket, hogy jó dolgokba miért a rosszat látják.
Kérdező 2-es vagyok.
Elolvastad az eddigi tervezeteket én igen és tudod mi jött le. Én és a többi versenyszférában dolgozó nem ismétlem nem kapnánk egy deka "ingyen" pénzt se, viszont fizethetnénk a hozzád hasonló hópelyhek álmodozásait.
Majd akkor fogom támogatni, ha az országnak saját olajmezője vagy arany vagy gyémánt bányája lesz.
"Az alapjövedelem egy win-win dolog lenne, hisz mindenki kapna."
Igen, kapna, de miből? Azt a jövedelmet valakinek meg kellene termelnie (tudom, a robotoknak..). Te örülnél, ha azért dolgoznál, hogy utána a közösből másnak adhassák?
Az alapjövedelem egy nagyon jó terv, és szükségszerű is lesz előbb-utóbb, de még nem állunk ott.
10-15 éven belül a robotok átveszik a legtöbb fizikai, gyári, mezőgazdasági munkát illetve a teljes transzferipart. Ezeknek az embereknek az átképzése lehetetlen, és amúgy szükségtelen is lesz.
Ha nem akarnak anarchiát, lázadást, be kell majd vezetni az alapjövedelmet. Nyilván lesznek kreatív/mérnöki szakmák, amik így még többet kereshetnek, de ez mindig is így volt.
Ideig óráig még lehet majd ilyen törvényeket hozni, hogy a teherautósofőr nem lehet robot, meg kitiltani az önjáró taxikat de a technológia mindig utat tör magának.
De jelen helyzetben, épp egy gazdasági lufi közepén állunk, az alapjövedelem bevezetése még a nyugati országokban is lehetetlen. A következő válság alatt el lehet majd gondolkozni rajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!