A magyar fiatalok kivàndorlàsànak hàtterében az anyagi okok vagy inkább a hazai általános közhangulat áll?
Én már az egyetemet is külföldön szeretném kezdeni, már csak azért is, mert ahova mennék, kifejezetten kedvező a diákhitel.
Okok, amik miatt nem szándékozom örökké (ki tudja mi lesz) Magyarországon élni:
1. Szeretnék világot látni. Minek élek, ha sose látok és tapasztalok meg más országokat és nem csak egy nyaralás idejéig?
2. Külföldön több lehetőséget látok.
3. Szeretek utazni.
4. Az általam választott, érdekelt szakmákban szerintem nagyobb hagyománya van külföldön.
5. Igen, az itthoni mélabús hangulat kifejeztten taszító.
6. Persze, ki ne szeretne jól élni? Nem tudom mennyi fizetésem lenne, mondjuk Wales-ben, ez még a jövő zenéje.
17/L
A fő ok az emberek mentalitása itthon. (Mindenki tudja miről beszélek,nem kell ecsetelnem)
Nem mondom hogy nem vagyok hazafi, a szívem mélyén ragaszkodok minden olyanhoz amiben felnőttem (ételek,zenék,mesék,tájak,szokások) , de számomra mindig szubjektív volt ez a hazaszeretet, ha épp lengyelországba dob le a gép akkor azt mondod legjobbnak, ha kínába akkor azt. Nem érzem hogy csak magyarország lenne a hazám, nyílván itt nőttem fel és mindig különleges lesz, de szerintem sokszor jobban tudsz szeretni valami olyat amit Te választasz, például egy másik kultúrát, másrészt ez a másik indok.
Ahogy a kortársaimmal beszélgettem erről Ők is így vannak vele, nem csak a szülőországot tekintik 'otthonuknak' , bár ez biztosan a modern kor vívmánya, amit idősebbek nem feltétlen értenek meg mert az Ő korukban nem mászkálhattál csak úgy ide-oda.
Lényeg a lényeg, külföldön fogok élni és valószínű megöregedni, de a gyerekeimnek szeretném majd átadni mindazt a jót ami viszont remek ebben az országban, és remélem Ők egyszer örömmel költöznek majd haza. 18/L
#19:Szerintem pedig sokszor az anyagi ok a leginkább döntő tényező. Fiataloknál lehet ugyan jelentősége a közhangulatnak,na de azért mégis a pénz kényszeríti ki az emberből a költözködést. Hiszen az állítólagos rossz mentalitásra,max. legyint,de mikor a munkaerőpiacon szenved,ahol már nem az "elveivel" ütköznek a magyar állapotok,hanem a tényleges megélhetési lehetőségeivel,akkor már elgondolkodik akár a helyváltoztatáson is. Természetesen nem elhanyagolható,ha az ifjúnak vannak meglehetősen komoly társadalmi és politikai nézetei amelyek a "nyugatias"világban tudnának megmutatkozni,érvényesülni.(+mentalitás,felfogás)
+megjegyzés: Nem feltétlen az idősebb generáció kritizálja az általad felvázoltakat(kozmopolita felfogás).Fiatalként sem vagyok ennek a híve. Nagyon szeretem mikor meglátogathatok egészen idegen kultúrákat,helyeket,mindegyik képvisel értéket,de meglehetősen elutasítom ezt a:"több hazám van","az amelyikben éppen vagyok az tartom hazámnak" és a hasonlókat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!