Mi ez a CSOK mánia?
Aki vette a fáradtságot és dolgozott 2-3 munkahelyen 17 éves kora óta mint az állat, az össze tudott kaparni egy lakásra valót, és szeretetből tudott nevelni 2 gyereket, anélkül, hogy az állam és az adófizetőkön lógott volna.
Ezeknek utalnak 10 milliót így utólag, hisz "ingyen" neveltek 2 gyereket szeretetből?! Vagy mindenki kapjon, vagy senki! Ez így igazságos...
Utolsó, ki mondta neked, hogy ennek a dupláját kell visszafizetni?
Kérdező: Ahogyan már elhangzott, már meglévő gyermekek esetén is lehet igényelni, a feltételek megvalósulása edetén. Vérszerinti, sőt örökbefogadott gyerekek esetén is.
"Visszamenőleg is lehet igényelni,"
Itt már egy jó ideje "törvényt" is lehet úgy hozni...
"Három gyermekre 10 millió forint _nem visszafizetendő_ támogatást adnak, a +10 millió forint kedvező kamatú hitel csak opcionális."
Akkor az objektivitás jegyébwnbessék szó arról is, hogy mindehhez milyen feltételeknek kell megfelelni, milyen méretű és értékű lakáat kell választani, valamint értekezzünk arról is, honnan szerzik meg rá az önerőt.
Máris nem lesz ennyire rózsaszínű az a felhő.
"Ott a link erről is. Önerőt honnan lehet rá szerezni? Azért valahogy eddig is építettek az emberek otthont. 10+15 millióra is ez a válasz? Nevetséges ez a kapálózás, nehogy bármi pozitív hangja legyen."
Igen, eddig is építettek. A gazdagabbja saját erőből, vagy saját erőből és hitelből. A kevésbé tehetős meg ltp segítségével, amit a mélyen tisztelt kormány volt szíves szétverni cirka három nap alatt.
Lett helyette CSOK (helyette...na persze...) ami azért jó, mert az legalább:
1: nem jár mindenkinek, ellentétben az ltpvel
2: nem használható az ingatlanvagyon értékmegőrzésére/javítására, ellentétben az ltpvel.
3: nevetségesen alacsony arányú támogatást biztosít a gyerekszámhoz belőtt ingatlan paramétereihez képest, plusz olyan feltételrendszert szab, aminek egy devizahitel válágot megért lakosságnak igen kis gányada tud megfelelni, amit tovább szűkít, hogy valahonnan, valamiből azt az önerőt is elő kéne rántani.
Valami tényleg nevetséges. De az nem ugyanaz, amire te céloztál.
"A kevésbé tehetős meg ltp segítségével, amit a mélyen tisztelt kormány volt szíves szétverni cirka három nap alatt."
- Az megelehetősen érdekes, mert nekem például most is van ltp-m. Ismered azt, ugye, hogy érveket oda kell hamisítani, ahol azoknak hiánya lép fel?
"1: nem jár mindenkinek, ellentétben az ltpvel"
- Az ltp sem "jár" mindenkinek, hanem csak aki saját maga fizeti azt. A CSOK ellenben nem visszafizetendő, kamatmentes, egyszeri állami támogatás, a vállalt gyerekek számának növekedésével bővült összegben.
"2: nem használható az ingatlanvagyon értékmegőrzésére/javítására, ellentétben az ltpvel."
- A koncepciója az, hogy akik eddig a saját otthon megteremtésére való anyagi keret hiányából nem vállaltak gyereket, azok mostantól megtehessék. A kezdetiekkel ellentétben (amikor összekötötték az építőipar felpörgetésének szándékával), már nem csupán ingatlanépítésre, de ingatlanvásárlásra is igényelhető.
"3: nevetségesen alacsony arányú támogatást biztosít a gyerekszámhoz belőtt ingatlan paramétereihez képest"
- 25 millióból nem lehetne felépíteni? Ne tedd már magadat komolytalanná.
"plusz olyan feltételrendszert szab, aminek egy devizahitel válágot megért lakosságnak igen kis gányada tud megfelelni"
- Ne legyen köztartozásuk, és a házasfelek _legalább egyikének_ 6 hónapnál régebbi munkaviszonya legyen, három gyerek esetén lakásnál legalább 60 m2, háznál 90 m2 minimum alapterület, valamint melegvíz, ivóvíz, fűtés, közműellátás legyen.
Hűűű, de teljesíthetetlenek. Kétségtelen, nem a salgótarjáni nyomortelepeknek szól, hanem az aktív, munkavállaló társadalmi réteget (és ez nem azt jelenti, hogy a "gazdagokat") bővíti az eltartottakkal szemben, így önfenntartó, hosszútávú rendszerben áll fel.
Plusz meghatározott támogatási szintekhez meghatározott energetikai besorolás a megszabott a ház környezetbarát jellegében - kövezz meg, én ezt jó kritériumnak tartom, és a pénz is nagyobb a kért kritériumhoz igazítva.
Már meglévő gyerekek esetén nincs életkorhatár sem a szülőpár esetén (még meg nem születettek esetén logikus, hogy valaki ne 50+-osként vállaljon ilyet), lehet házra és lakásra is igényelni, újépítésű és használt ingatlanra is, és még örökbefogadott gyermekek esetén is.
"valamiből azt az önerőt is elő kéne rántani."
- Ltp pedig továbbra is van.
"- Az megelehetősen érdekes, mert nekem például most is van ltp-m. Ismered azt, ugye, hogy érveket oda kell hamisítani, ahol azoknak hiánya lép fel?"
Igen, ismerem. A fidesz, amióta létezik, ezzel operál.
Azt én értem, hogy neked most is van ltpd. Kár, hogy lejárat után már nem lesz másik. Nekem sem.
Azt is értem én, hogy ez most a kedvenc hivatkozási alap, zogy jaj, de hát nem az ltpt számolták fel. Na igen. Egy 100 éves nagypapának is van fütyikéje, csak épp nem jó már semmire...
"- Az ltp sem "jár" mindenkinek, hanem csak aki saját maga fizeti azt."
Oké, rugózzunk jelentéktelen részleteken... Igénybe vehette minden cselekvőképes magyar állampolgár, aki rendelkezett magyarországi bejelentett lakcímnel. Nem kellett hozzá gyerek, vagy annak ígérete. Többek közt...
"A CSOK ellenben nem visszafizetendő, kamatmentes, egyszeri állami támogatás, a vállalt gyerekek számának növekedésével bővült összegben."
Ó, hogyne. Máris kilőttük tehát az egyedülállókat és gyermekteleneket.
Tehát szűkebb a kör. És még mindig azok a fránya feltételek...
"- A koncepciója az, hogy akik eddig a saját otthon megteremtésére való anyagi keret hiányából nem vállaltak gyereket, azok mostantól megtehessék."
Mert a saját otthon megteremtésének a lelki terhe volt a legnagyobb probléma, nyilván. Véletlenül sem az, hogy azt a gyereket fel is kellene valahogy nevelni. Valahogy, meg valamiből...
Albérletben láttam már felnőni és gyereket. Pénz nélkül már kevesebbet.
"A kezdetiekkel ellentétben (amikor összekötötték az építőipar felpörgetésének szándékával), már nem csupán ingatlanépítésre, de ingatlanvásárlásra is igényelhető."
Remek! Kár, hogy komfortfokozat növelésre, felújításra, állagmegóvásra, korszerűsítésre nem. Ellentétben az ltpvel. A lakásállomány minősége meg marad olyan, amilyen...
Remekül fognak mutatni a panelek 10 év múlva...
"- 25 millióból nem lehetne felépíteni? Ne tedd már magadat komolytalanná."
25 millióból tudod mit építesz? Mondd csak, te mikor láttál utoljära építkezést, amihez valami közöd is volt?
"- Ne legyen köztartozásuk, és a házasfelek _legalább egyikének_ 6 hónapnál régebbi munkaviszonya legyen, három gyerek esetén lakásnál legalább 60 m2, háznál 90 m2 minimum alapterület, valamint melegvíz, ivóvíz, fűtés, közműellátás legyen."
Meg ne legyen negatív khr-es. Csak a teljesség kedvéért. Mert ez nem kmondottan köztartozás, ám igen nagy és jellemző probléma. És itt el is bukott a mutatvány.
Mellesleg te 90 nm-es házat hol húzol fel 25 millióból? Csak kérdezem...
"Hűűű, de teljesíthetetlenek."
Igen, eléggé. Csak kicsit ki kellene kukucskálni a rózsaszín ködből. Úgy rá a valóságra. Ha építési telket kapsz tíz alatt, már a sejhajod a földhöz verheted. És azon nég egy kapavágást nem végeztél. Húzzál fel rá 15-ből egy 90 nm-es ingatlant! Ne tedd már magad komolytalanná!
"Plusz meghatározott támogatási szintekhez meghatározott energetikai besorolás a megszabott a ház környezetbarát jellegében - kövezz meg, én ezt jó kritériumnak tartom, és a pénz is nagyobb a kért kritériumhoz igazítva."
Azt én értem, hogy el vagy ájulva az energetikai besorolás megkötésétől. Csak azt nem értem, hogy van képed azt állítani, hogy az összeget ehhez igazították.
"Már meglévő gyerekek esetén nincs életkorhatár sem a szülőpár esetén (még meg nem születettek esetén logikus, hogy valaki ne 50+-osként vállaljon ilyet), lehet házra és lakásra is igényelni, újépítésű és használt ingatlanra is, és még örökbefogadott gyermekek esetén is."
Fantasztikus! Mindjárt meghatódom. Csak még mindig ott áll alapproblémaként mindaz, amit fentebb felsoroltam.
"- Ltp pedig továbbra is van."
Persze. A 100 éves nagypapának továbbra is van fütyikéje.
"Három gyermekre 10 millió forint _nem visszafizetendő_ támogatást adnak,"
Vissza kéne azért fizettetni, hisz ez csak annyin múlik mint a korengedményes nyugdíj, jön egy új kormány és eltörli. A megélhetési csokos fialóból lehet adósrabszolga is....
"Egy 100 éves nagypapának is van fütyikéje, csak épp nem jó már semmire..."
- Na, akkor konkrétumok. Mert a magánnyugdíj is úgy "szűnt meg", hogy aki úgy döntött, kilépett belőle. Bátyám nem döntött úgy, maradt is magánnyugdíjban.
Akit ismerek, hogy átlépett, annak a különbözeti hasznot kifizették, nem járt kimondottan rosszul.
"Az ltp sem "jár" mindenkinek, hanem csak aki saját maga fizeti azt.
-> Oké, rugózzunk jelentéktelen részleteken... Igénybe vehette minden cselekvőképes magyar állampolgár, aki rendelkezett magyarországi bejelentett lakcímnel. Nem kellett hozzá gyerek, vagy annak ígérete. Többek közt..."
- Tehát, hogy ne engedjem elterelni a lényegi pontot: ltp annak "járt", aki _ömaga_ fizette azt, a saját pénzéből fizette be részleteit magának.
CSOK pedig nem visszafizetendő, kamattal nem terhelt, 10 millió forintos ingyen állami támogatás, amiből úgy építkezhetsz, hogy a saját kereseted mellé teszik hozzá, nem törlesztendően.
Elég kínkeserves lenne eközé egyenlőségjelet vonni.
"A CSOK ellenben nem visszafizetendő, kamatmentes, egyszeri állami támogatás, a vállalt gyerekek számának növekedésével bővült összegben.
-> Ó, hogyne. Máris kilőttük tehát az egyedülállókat és gyermekteleneket."
- Valóban. A cél ugyanis az, hogy a negatív népesedési rátát pozitívba fordítsák. Ez a pénz nem arra jár, hogy az állam aládrakjon ingyen mindent, minthogy nem is dolga ez.
Ösztönzés, támogatás arra, hogy akik nem csupán 35+-os "önmegvalósító", "én még élni akarok!" örök szinglik, hanem az egzisztenciális háttér hiánya miatt nem alapítanak családot, azok ennek okán könnyebséget kapjanak.
"Tehát szűkebb a kör. És még mindig azok a fránya feltételek..."
- Igen, ne legyen köztartozás, és az egyik félnek legalább 6 hónapos munkaviszonya legyen. Mondtam, nem a dologtalan, borsodi lakótelepeknek szól ez.
"A koncepciója az, hogy akik eddig a saját otthon megteremtésére való anyagi keret hiányából nem vállaltak gyereket, azok mostantól megtehessék.
-> Mert a saját otthon megteremtésének a lelki terhe volt a legnagyobb probléma, nyilván. Véletlenül sem az, hogy azt a gyereket fel is kellene valahogy nevelni. Valahogy, meg valamiből..."
- Valóban, és erre szól az otthon megépítése után, hogy három gyerek esetén adómentessé válik a teljes jövedelem, és már a bruttó összeg kerül haza nettóban - minden hónapban, újra és újra.
Valahogy azért eddig is születtek gyerekek, eddig is felnevelték őket. Aki a bruttó jövedelmének nettósításából sem vállal, az másért sem fog, mert ott már nem a pénz a tényező számára.
"A kezdetiekkel ellentétben (amikor összekötötték az építőipar felpörgetésének szándékával), már nem csupán ingatlanépítésre, de ingatlanvásárlásra is igényelhető.
-> Remek! Kár, hogy komfortfokozat növelésre, felújításra, állagmegóvásra, korszerűsítésre nem. Ellentétben az ltpvel. A lakásállomány minősége meg marad olyan, amilyen..."
- Mondtam, nem is azt a cél szolgálja. Olyat kérsz számon, ami nincs is belefoglalva. Ez kákán csomót keresés.
"25 millióból tudod mit építesz? Mondd csak, te mikor láttál utoljära építkezést, amihez valami közöd is volt?"
- Bárhol, Budapesten kívül. Tudod, az ország bő 80%-a nem Budapesten él. Bátyám is nagyságrendileg ennyiből építkezett, vagy valamivel nagyobb összegből.
"Ne legyen köztartozásuk, és a házasfelek _legalább egyikének_ 6 hónapnál régebbi munkaviszonya legyen, három gyerek esetén lakásnál legalább 60 m2, háznál 90 m2 minimum alapterület, valamint melegvíz, ivóvíz, fűtés, közműellátás legyen.
-> Meg ne legyen negatív khr-es. Csak a teljesség kedvéért. Mert ez nem kmondottan köztartozás, ám igen nagy és jellemző probléma. És itt el is bukott a mutatvány."
- Igen, BAR-listásan sem, de a devizaeladósodás már tíz éve volt. Ez sem olyan általános, mint hiszed (talán magad helyzetéből következtetve?), így nem is kérhető számon, hogy a negatív adósbesorolás egy kimondottan ilyen jellegű ügyben szempont. Mint számonkérni az erkölcsi bizonyítvány megkövetelését a rendőri felvételizéskor.
"Mellesleg te 90 nm-es házat hol húzol fel 25 millióból? Csak kérdezem..."
- Tudod te, mekkora is valójában 90 nm? Láttál te már ekkora alapterületű házat?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!