Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » 2006-ban a szociális népszavaz...

2006-ban a szociális népszavazáson a Magyar Nép kinyilvánította akaratát, hogy ne legyen tandíj felsőoktatásban, ami mellett a Fidesz akkor hangosan kiállt, most mégis bevezeti az általános tandíjat az egyetemeken főiskolákban a Fidesz?

Figyelt kérdés
Ez következetes magatartás és nem elárulása a szavazóknak, az emberek akaratának?

2018. okt. 24. 09:03
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:

"

A szakértelem régi komcsi trükk - hát sose gondoltam volna hogy ezt elsüthetem Putyin nyelvtársára, Orbánra."

Személyesen egy régi komcsi :)

Ha tudod, hogy nem vezetik be az általnáos tandíjat, akkor minek kérdezed?

2018. okt. 24. 18:51
 22/24 anonim ***** válasza:
48%

Hát kérdező, alaposan "megjárattál", mert elbizonytalanodtam. nem kis időbe telt megvilágosodni, mi is a probléma.

Igazad van abban, hogy a 2011-es új felsőoktatási törvény már 3 féle finanszírozási formát tesz lehetővé a felsőoktatásban, az állami ösztöndíjas, állami részösztöndíjas és az önköltséges formát.

De a félreértés ott van, hogy ebből az állam más néven megy tovább, amikor meghirdeti a képzéseket.

Akkor ugyanis már csak kétféle képzési forma közül lehet választani és ezen két forma kerül utána szerintem a statisztikába is. Az állami ösztöndíjas és a költségtérítéses forma, azaz az önköltséges.

A képzési formáknál a finanszírozás jelmagyarázatánál ez található a Felvi.hu oldalán, ahol szerepelnek együtt a fizetős és nem fizetős képzések:

"Finanszírozási forma" oszlop

A – állami ösztöndíjas képzés: magyar állami ösztöndíjas képzés: A magyar állami ösztöndíjjal támogatott hallgató képzésének önköltségét az állam viseli. A hallgató pedig a magyar állami ösztöndíj keretében vállalja, hogy meghatározott időn belül oklevelet szerez, majd az oklevélszerzést követően megfelelő ideig hazai munkaviszonyt tart fenn.

közszolgálati ösztöndíjas képzés: A Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzéseinek ösztöndíjas finanszírozási formája.

K – önköltséges képzés: A képzés költségeit a hallgató viseli, amelyet a magyar állam – amennyiben a hallgató igényli – kedvezményes, államilag garantált kamatozású Diákhitel2 konstrukció biztosításával támogat."

Így is vannak meghirdetve, nem találsz harmadik változatot. Csak az államilag finanszírozottat, ahol nem kell fizetni, és azt, ahol kell fizetni. Ezt utána együtt költségtérítésesként összegzik pl. abban a táblázatban, amit linkeltem az oktatási hivatal oldalával, ahonnan a %-os adatokat kiírtam.

Vagyis igazad van, van lehetőség RÉSZösztöndíjas képzésre is, azonban ezeket a költségtérítéses kategóriában tartják nyilván, függetlenül attól, hogy a hallgató a teljes képzési díjat fizeti maga vagy a felét, mert részösztöndíjas.

Ha tudsz mutatni olyan egyetemet, ahol meg van hírdetve a 3 féle finanszírozési forma, ahol van külön részösztöndíjas fizetés és önköltséges is, azt szívesen látnám, mert nem találtam ilyet.

Ami még lehetőség, hogy utólag kell kérvényezni, hogy a költségtérítéses képzés legyen részösztöndíjas képzés. Erre ezt találtam csak:

[link]

"Hogyan kell részösztöndíjas képzésre jelentkezni?

...Úgy jelentkezhettek részösztöndíjas képzésre, ha az adott képzésnél a finanszírozási forma oszlopban a „K” betűjeles képzést jelölitek meg. Amennyiben eléritek a kellő pontszámot, az Oktatási Hivatallal kötött hallgatói szerződés aláírásakor nyilatkozhattok arról, hogy a teljes egészében önköltséges képzés helyett az állami részösztöndíjjal támogatott képzési formát választjátok...."

Vagyis itt is azt írja, hogy a K formát, azaz a költségtérítéses formát kell megjelölni a felvételnél. Ha oda veszik fel, akkor abban is fogják utána nyilvántartani.

Meg kell mondjam nem volt egyszerű kibogoznom, mert érintett vagyok a kérdésben és meglepett, hogy nem találkoztam a lehetőséggel. Gyerekem is tanul egyetemen és én magam is önköltségesen, de az elmúlt években akárhányszor foglalkoztam a felvételi lehetőségekkel, képzési díjakkal, nem találtam ilyet.

2018. okt. 24. 19:26
 23/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm az utánajárást!

De amit idéztél: "65,5%-ra (132,4 ezer főre) csökkent a teljesen vagy részben államilag támogatott képzésben tanulók aránya"

Ott pont a statisztika a RÉSZösztöndíjast nem a költségtérítéseshez hanem a RÉSZben államilag támogatotthoz veszi. Másként nem tudom értelmezni a részben államilag támogatott kategóriát az idézett mondatban.

2018. okt. 24. 19:55
 24/24 anonim ***** válasza:

Az észrevételed jogos.

"65,5%-ra (132,4 ezer főre) csökkent a teljesen vagy részben államilag támogatott képzésben tanulók aránya"

De alatta viszont ez van:

"államilag támogatott: 164052 (58%)"

Mindkettő ugyanarra a 2017/2018-as tanévre vonatkozik, de még a számadatok sem azonosak. Nyilvánvaló, hogy nem ugyanazt tekintik.

Ami egyedül összehasonlítást lehetővé tesz, az a második adatsor, mert ott a táblázat az elmúlt évek adatait tartalmazza már 2000-től. Akkor 58,28% volt a költségtérítésesek 41,72%-hoz képest. Tudni nem tudhatom ugyan, de általában ha egy táblázatban használnak adatokat, akkor abban ugyanazokat a szempontokat kell figyelembe venniük minden évben.

ettől még lehet, hogy igazad van, csupán az tény, hogy az arányok nem változtak a 18 évvel ezelőttihez képest. Bár a mélypont itt a 2004/2005-ös tanév a maga 49,68%/50,14%-val, amikor egyedül magasabb volt a költségtérítésesek aránya.

2018. okt. 24. 22:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!