Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az igaz, hogy Kádár idején...

Az igaz, hogy Kádár idején nem láthattunk hajléktalan embereket, nem volt munkanélküli, nem akadt hiteleibe belefulladó család, nem nagyon volt bűnözés, ellenben minden kismama otthon lehetett gyermekével 3 évet, aki akart dolgozhatott?

Figyelt kérdés
mindenkit elláttak a korházak, nem léteztek több hónapos várólistáka gyerekek biztonságban nőhettek fel és az iskola - bár kötlelező szervezetekkel (pl.: úttörők) - de mégiscsak megnyugtató módon gondot viselt utódainkra, iskolafogászattal, olcsó tankönyvekkel és egyenlő esélyekkel a továbbtanulásra. Ez igaz
2018. júl. 8. 11:38
1 2 3 4 5
 11/44 anonim ***** válasza:
70%
Akik azt a korszakot istenítik vagy nem éltek benne egy percet se vagy a rendszer kiszolgálói kedvezményezettjei voltak. Nem tudom ez a 48%-os ballibsi melyik csoportba sorolható. Aki csak fasiszázni tud. Ha annyi dős tuti valami besúgó volt. Én nem tartottam olyan viccesnek hogy normális téliruhákért külföldre kellett menni pl. Vagy csak pult alól volt banán. A komolyabb dolgokról nem is beszélve hogy az embereket megfigyelték . Jelentéseket írogattak róluk. Zsarolták őket. Igen most is vesz fel az állam hitelt de eltartja magát. Régen csak a hitelek tartották életben a rendszert. És akkor is hitelből építkeett mindenki.
2018. júl. 8. 12:29
 12/44 anonim ***** válasza:
80%
Napi kádárikusz-nosztalgia. Milyen jó is volt éveket várni a Trabantra, Ladára! :D
2018. júl. 8. 12:31
 13/44 anonim ***** válasza:
87%
Azért is kellett fegyveres határőrökkel lezárni a határokat, hogy a dekadens nyugatról ne szökdössenek át az emberek a Kánaánba. 😂
2018. júl. 8. 12:37
 14/44 anonim ***** válasza:
45%

Annyiszor írtam már, most is ennyit fogok csak, ennek a "Kádár-korban minden hitelből volt" dologgal számoljunk már le végre! Nagyon nem igaz, hogy így lett volna ezt a hazugságot a rendszerváltás után találták ki, hogy legitimálják az intézményesített szabad rablást, amit privatizációnak hívtak. A rendszerváltáskor a magyar államadósság GDP arányosan kisebb volt mint az akkori osztrák, és ha megnézitek, hogy hogyan alakult ki az akkori (a mostaninál egyébként kisebb igen GDP arányosan is) adósság azt is látni fogjátok, hogy nem azért, mert feléltük, hanem mert borzasztóan kedvezőtlen volt a nemzetközi pénzügyi környezet, magyarul nőttek a kamatok, rossz volt a német márka-USD árfolyam alakulása is stb.

Igen volt hitele a Kádár-korszakban az országnak, de a legenda, hogy "fuldokolt a hitelben meg minden hitelből volt" csak egy neoliberális lózung, amit a rendszerváltás után találtak ki.

2018. júl. 8. 12:38
 15/44 anonim ***** válasza:
15%

"Akik azt a korszakot istenítik"

Én nem istenítettem, csak annyit mondtam, hogy még az is élhetőbb volt, mint ez.

Ha lenne benned egy kis önkritika, akkor ettől elszégyellnéd magad, csak éppen nincs benned semmi ilyesmi, ami a turbómagyar fajtádra egyébként általánosan jellemző. Ti simán lenyúltok 100 milliárd forintot és közben ennyi pénzzel a bankszámlátokon lelkiismeretfurdalás nélkül végignézitek, ahogy a szomszédban éhen hal egy 6 gyerekes család. Még az is könnyen elképzelhető, hogy jót szórakoztok az egészen, ahogy titeket ismerlek.

Nos, annyi volt a különbség a Kádár-korszak és a mostani között, hogy ilyesmi akkoriban nem hogy nem fordult elő, de még viccnek is rossz lett volna. És mindez majd fél évszázaddal ezelőtt, szóval gyönyörűek vagytok...

2018. júl. 8. 12:44
 16/44 anonim ***** válasza:
91%

"egyenlő esélyekkel a továbbtanulásra. Ez igaz"

Egyenlőek volta az esélyek, de a felvételin előnyt jelentett, ha szüleid kétkezi munkások voltak, ha rokonok között nem voltak disszidensek, középiskola után legalább félévet dolgoztál, nem szólaltál fel a rendszer ellen és még lehetne sorolni. Ezt mind úgy tudom, hogy nem éltem abban a rendszerben egyszerűen utána olvastam.

2018. júl. 8. 13:02
 17/44 anonim ***** válasza:
81%
Hajléktalanok és bűnözés egyaránt létezett. Csak jól eldugva, nehogy rontsa az összképet :)
2018. júl. 8. 13:06
 18/44 anonim ***** válasza:
57%

2-es vagyok. Ha valakinek jólesik, vagy jobban érzi tőle magát, nyugodtan pontozzon le, engem nem zavar.

Az a nagy igazság, hogy abban az időszakban ugyan nem lehetett nagyon feltörekedni, de az is igaz, hogy ilyen mélyre süllyedni sem. Nem voltak kilakoltatások, nem hagyták az emberek nyakába hullani a svájcifrankos hiteleket stb.

Akkor átlagembernek lenni sokkal jobb volt, mint most átlagembernek lenni. Az más kérdés persze, hogy akinek sikerül összekapnia magát, az jóval magasabbra törhet, mint akkor, de sajna mélyebbre is lehet zuttyanni.

És nem utolsósorban, ami vitán felül igaz, hogy akkor a bárki által megkapható átlagfizetésből meg lehetett normálisan élni, tehát a lakhatás, élelmezés, ruházkodás költségei és a jövedelmek sokkal kedvezőbben aránylottak egymáshoz.

Mondom, nyugodtan lepontozhat pár azóta született, ha jól esik neki, de a tények makacs dolgok.

2018. júl. 8. 13:12
 19/44 anonim ***** válasza:
84%
#élhetőbb volt mint ez# Csak ismételni tudom magam vagy nem éltél benne vagya rendszer kezdeményezettje voltál vagy a családod az volt. Max annak volt jobb akinek nem volt igénye. Élvezte hogy az állam gondoskodik róla. Néha volt Kőbányai meg palacsinta. Nyáron párnap sátras kemping.
2018. júl. 8. 13:18
 20/44 anonim ***** válasza:
87%
Itt jön a kérdés: ha 30 éven keresztül nem abban szocializálódik a társadalom, hogy az állam mindent megad neki - az alapok kivételével-, hanem önállóságra nevelik, akkor milyen lenne ma a helyzet az agyak szintjén...
2018. júl. 8. 13:43
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!