Milyen kijelentés számít rasszizmusnak?
Alapvetően az a rasszizmus, amikor egy ember belső tulajdonságait a bőrszínének tulajdonítod.
Természetes azt mondani, hogy a négerek feketék.
nem természetes azt mondani, hogy az ázsiaiak okosabbak.
Olyan kijelentés, ami valamilyen hierarchiát állapít meg a különböző etnikai csoportok között, egyeseket a származásuk miatt alacsonyabb rendűnek, másokat magasabb rendűnek nevez meg. Hogy mi számít természetesnek, mi fér bele, az társadalmi közmegegyezés kérdése.
"Attól függ, ki mondja."
Természetesen. Minden attól függ. Ha egy szlovák mondja, hogy utálja a magyar nyelvet, az más, mintha egy magyar diák mondja magyar érettségi előtt. Egyik esetben a diszkriminatív nyelvtörvényre utal, másik esetben a magyar iskolarendszerre. A kontextus minden.
"De miért van, hogy valakitől elvárják, hogy ne legyen rasszista? Valakinél meg természetesnek veszik?"
Mindenkinél természetes, hogy rasszista, de mindenkitől elvárják, hogy ne legyen az. Vagy legalábbis próbáljon nem az lenni. A rasszizmus az emberi természet része, de egy rossz dolog.
"Úgy értem, valakit utálnak, és megvetnek, ha valaha is volt rasszista kijelentése. Kiközösítik, és utálják, és köpnek rá."
Ez mondjuk erősen képzeletbelinek tűnik nekem. Még soha nem láttam ilyet.
"Valaki pedig szidhatja a cigányokat, és mégsem utálják emiatt"
Igen, ez elég elterjedt.
"Tehát melyik nagyobb bűn? Ha azt mondjuk Orbánra, hogy cigány, vagy ha azt kívánjuk, hogy haljon meg?"
Kontextustól függ.
Az emberek alapvetően ösztönösen megértik, hogy a másik kijelentése mögött mi áll. Aki nem rasszista, azt nem szokták meghurcolni olyan dologért, ami más kontextusban rasszista is lehetne akár. Mert tudják, hogy nem úgy gondolta. Aki rasszista, arról pedig jó eséllyel tudják, hogy rasszista, és ennek megfelelően viszonyulnak hozzá. Szóval nem hiszem, hogy egy-egy kijelentés olyan sokat jelent. Inkább az általános hozzáállás a kérdés. És az általában elég egyértelmű.
"Én egyiket sem mondom rá, mert Fideszes vagyok."
Jár a keksz, hogy kitaláltam előre?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!