A kommunizmus idején miért loptak kevesebbet a politikusok arányában, mint most?
Teljesen más volt a gazdaság szerkezete. Nem voltak magáncégek. A pártkáderek élvezték az állam nyújtotta előnyöket, a hiánygazdaságból eredő protekcionizmust, de komoly vagyonokat nem mertek felhalmozni. Egy nyaraló volt a maximum amit ki lehetett hozni feltűnés nélkül.
A lopás amire te gondolsz nem tekinthető lopásnak. A vállalkozó ad egy árajánlatot a megrendelő elfogadja.
A vállalkozó részéről nem történik semmi törvénysértés ő mondjuk 10 ezer forintért ad egy olyan terméket ami a másik boltban 3 ezer. Szíve joga megteheti.
A megrendelő részéről viszont a hűtlen kezelés minősített esete áll fenn amikor különböző indokokkal a piaci ár többszöröséért rendeli meg a terméket vagy szolgáltatást a vállalkozótól közpénzen.
Akkoriban sem loptak kevesebbet, csak a haszon többfelé oszlott, nem volt ennyire koncentrálva.
A hatalmas vagyonokat, gazdagságot jellemzően ma sem az jelenti a világban, hogy kinek hány kg aranya, hány ha földje van, mennyi van a bankszámláján, hanem a vállalkozások értéke adja a vagyon legnagyobb részét. Mészáros Lőrinc cégeinek részvényeit is lufiszerűen felfújták a spekulánsok a politikai hátszelet látva, így válhatott Magyarország leggazdagabb emberévé a legújabb médiarangsor szerint. Korábban nem voltak nagy magánvállalkozások, így máshogy játszottak a politikusok is.
Én jól kereső vezető voltam de nem párttag. Kádár fizetése csa 30%- kal volt magasabb.
De ő mercivel járt én meg trbanttal, amire 4 évet vártam.
És a havi fizetésem harmadát kellett zsebbe, hogy ne 8 hanem 1 hónap alatt kapjak mosógépet.
Az akkori politukus nem ismerte ezt
Kommunista ember becsületesebb.
Azért nem működött az a rendszer,mert az emberek túl önzőek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!