Nálunk miért olyan alacsony a halfogyasztás az EU-s átlaghoz képest?
"bizonyos körülmények között az afrikai harcsa"
Itt nálunk nincs olyan körülmény. Sajnos láttam, hogy csirkebéllel etetik itthon nálunk a tenyészetben, és köszönőviszonyban sincs a folyami harcsával senm ízre sem kinézetre. A fél haj egy nagy csontos fej.
Bizonyára a magyarok is ennének több halat, ha a jó minőségű hal megfizethető áron lenne. Viszont az árak magasak, a fizetések alacsonyak. Addig ez marad így.
Sok hal pedig kritikán aluli.
Sok összetevős a történet.
1: a halat sokan nem szeretik, sőt, sokan mindennemű tápláléktól viszolyognak, ami "a vízből jön". Ezzel nagyon gyakran találkozom, de az okát nem tudom.
Itt jegyzem meg, valaki felvetette, hogy nincs tengerünk: édesvízi halak is léteznek, a fogyasztásunk abból sem jó.
2: drága. Ez is egy kiemelt ok. Sokan csak ünnepekkor engedik meg maguknak a halvásárlást.
3: kezd kiveszni a táplálkozási kultúránkból. Ebben szerepet játszik az első két pont is, így sok családban a gyerekek már nem is találkoznak halas ételekkel.
4: nemigen tudják a legtöbben elkészíteni. Nálunk a halételt sok esetben még a halászlével, meg a rántott pontyszelettel azonosítják és ebben ki is merültek a gasztronómiai ismereteink.
5: allergia. Emellett sem szabad elmenni szó nélkül, ez főleg a tengeri halak esetében jelent kockázatot. Sokan allergiásak a tengeri élőlényekre, náluk a fogyasztás nem lehetséges.
6: sztereotípiák: meghalt valaki Thaiföldön, feltehetőleg vajhaltól. Már másnap megjelentek az olyan hozzászólások, hogy "na, én ezért nem fogok soha halat enni".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!