Nálunk miért olyan alacsony a halfogyasztás az EU-s átlaghoz képest?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Kérdező, tudod min kéne változtatni?
Azon, hogy ne legyen nyolcszázezer alkesz, bocsánat, alkoholbeteg, az országban, azon, hogy ne legyen minden 4. magyar elhízott, ezzel amúgy vezetjük a legdagadtabb uniós országok rangsorát, hát valamiben elsők vagyunk legalább, hogy a szintén nyolcázezer cukorbeteget legalább rendszeresen eltessékeljük orvoshoz, és ne csak akkor vegyük észre, hogy magas a vércukra, mikor le kell vágni 50 évesen a lábát és mehet rokkantnyugdíjasnak, majd ezeket elintéztük, aztán nyifoghatunk azon, hogy mit együnk. A kevés halfogyasztás nem egy huszadrangú probléma, hanem ezred. Meg elnézve a túlhalászat ütemét ez az "arrasuk le a tenger, majd nő újra a hal" dolog is teljesen fenntarthatatlan, tehát nem hogy nem fog nőni a jövőben a halfogyasztás nálunk, hanem Nyugatabbra fog csökkenni, mert ha nem akarjuk, hogy teljesen összeomoljon a világtengere ökoszisztémája, akkor további halászati korlátozásokra lesz szükség. Tehát egyre több vevő fog jutni kevesebb halra.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Én, családom és sok ismerősöm azért nem eszik halat, mert halíze van.
Párommal, évente pecára, kb 5-800 ezret költünk és évente egyszer megkóstoljuk, de mindig hal íze van.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
"Nálunk miért olyan alacsony a halfogyasztás az EU-s átlaghoz képest?"
Mert minimálbérből mire kifizeted a rezsit, jó esetben zsírra és gagyikenyérre való marad, vagy az se...
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
"De nem értem, hogy ha valóban jól megy a gazdaságunk, akkor az embereknek miért nincs pénzük rá, hogy egészségesen táplálkozzanak?"
A halevés nem feltétlenül pénzkérdés. A lazac prémiumtermék, azt nem érdemes bevenni az összehasonlításba. De már pisztrángot is lehet venni 2000 és 2500 HUF között. A ponty élősúlyban 1000-1200 körül van, kimondottan olcsó. És a magyarok nem az ára miatt nem veszik, mert a marhából is sokkal több elfogy, ami 2000 Ft fölött van. Ha tényleg az ár volna a fő befolyásoló tényező, marhát még annyit sem ennénk, mint halat. Az alacsony fogyasztás oka, hogy nálunk nincs nagy kultúrája a halevésnek.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
"nálunk a ponty meg a harcsa is baromi drága, pedig azt itthon halásszák"
A harcsa megint csak prémiumtermék, a természetes vizi halászata (ameddig volt ilyen) egy szezonon belül csak rövid időszakonként nyereséges. Nem szeret nagy rajokba tömörülni, kivéve télen, amikor gyakorlatilag elérhetetlen. Ezt tükrözi az ára is.
Magyarországon a természetes vizeken (Duna, Tisza, Balaton, kisebb-nagyobb folyók) a kereskedelmi célú halászat nem engedélyezett. A hazai haltermelés halastavakból kerül ki. Jelenleg a gazdaságosan előállítható fajok a ponty, a pisztráng és bizonyos körülmények között az afrikai harcsa. Minden más, pl. süllő, keszeg, csuka, lesőharcsa stb. a halastavi termelés mellékterméke. A nagyragadozókat konyhahérett méretig tartani és táplálni nem gazdaságos. Éppen ezért csak a ponty, a pisztráng és az afrikai harcsa árát hasonlítsd össze a marha vagy sertéshúséval, mert ezek a nagyüzemileg előállítható húsok/halak. A lesőharcsa ára magas, de a fentiek miatt inkább a vadhúshoz hasonlítsd az árát. És akkor ki is jön, hogy a hal nem, vagy nem jelentősen drágább a vöröshúsoknál.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!