Miért megy külföldre minden fiatal, amikor itthon már nettó 1 millióért sem találnak pl. szakácsot a Balatonnál?
Már a papírt sem kérik meg semmit, akkora munkaerőhiány van, hogy egy szakácsért már havi 1,1-1,2 millió forintért megy a licit. Aki itthon maradt, az ennyit kereshet már. Egy felszolgáló (amihez tényleg, még 8 általános se kell) meg nettó 500-700 ezer forintot is hazavihet és még szállást is ellátást is kap.
Ilyen a helyzet Magyarországon.
Mégis azt látom, hogy szinte mindenki szalad ki külföldre azért az 1000-1200 Euro-ért amit kint ezért, vagy ilyesmi munkáért kapnak. (Sokszor sokkal aljább és gusztustalanabb munkáért, amit a helyiek nem vállalnak el).
De miért?
Mesedélután arról, hogy Magyarországonakkorajóléthogyminektirigyelegészeurópa indul 3,2,1...
A valóságban meg ez egy bulvárhír.
A legtöbb munkához, pl. felszolgáló nem, hogy szakmát várják el komoly étteremek, hanem nyelvtudást és munkatapasztalatot is, csak nézzél szét, tény, hogy egy szakirányú végzettséggel rendelkező, legalább két nyelvet beszélő 3-4 év rutinnal rendelkező felszolgáló egész jól keres turistaszezonban, de ők nem a Balaton partján güriznek a talponállókban nettó 120-ért.
Néhány dolgot tisztázzunk.
1, Ez szezonális munka, 2,5 hónapon keresztül.
Nyilván felül kell licitálni az átlagbért, mivel ugyanannyiért senki nem hagyná ott idénymelóért a fix munkáját.
2, A nettó 1,1-1,2 millió egy mezei szakácsnak túlzó, szakmabeliként mondom ezt.
7-800 000 forint reális, viszont heti 6-7 nap munkával!
A szezon nem arról szól, hogy pihenjenek.
Ha kiszámolod, ez gyakorlatilag dupla munkaidő, a 350-400 pedig már nem olyan kirívóan magas bér.
3, 1000-1200 euróért SENKI nem megy külföldre. Édesapám orvos, 4000 eurót keres/hó.
Lehet, hogy vállalkozóként itthon is meg lehetne keresni neki ennyit, de ő alkalmazott, nincs rajta vállalkozásból eredő stressz, kockázat, nyugodt élete van.
Plusz alap a 13.-14. havi, s a magasabb családi pótlék, stb., tehát ezeket sem árt figyelembe venni.
Egyébként, a tényeken felül, amit leírtam, azok is magukba nézhetnek, akik írják le magabiztosan, hogy "mese", ezzel levéve a felelőséget saját sikertelenségükről és alacsony jövedelmükről.
Ez nem mese, egy átlagosan ügyes szakács, némi tapasztalattal, keményen végigdolgozva a hónapot, s normális bértárgyalói képességekkel tényleg 800 környékén gond nélkül elrakhat/hó. Télen pedig irány Tirol.
Annak a szakácsnak nem lenne ideje magára, nem heti 5 napot és napi 8 órát dolgoztatják őket. El sem tudja költeni azt a pénzt, amit megkeres a szezonban, amíg tart a szezon.
Arra gondoltam, hogy esetleg a SINOSZ tudna segíteni, de lehet, hogy az összes szakképzett szakács tagjuk elhelyezkedett már.
"1000-1200 euróért SENKI nem megy külföldre. Édesapám orvos, 4000 eurót keres/hó."
Képzetlen emberek kimennek ennyiért aljamunkát végezni, a többiben igazad van.
Mert van egy igen erős retorika, miszerint Magyarországon minden szar, mindenki bunkó, külföldön minden jobb, stb.
Én magam is bevettem ezt, meg a szüleim is. Aztán rájöttünk hogy ez rohadtul nem így van.
Az tény hogy van pro és kontra minden ország mellett (Talán Dél-Szudánra meg Ézsak-Koreára van csak kontra), de az igazság az, hogy pénz/jó végzettség nélkül mindenhol csak a bránert fogod szívni. Tökmind1 hova menekülsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!