Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Anno a devizahitelesek miért...

Anno a devizahitelesek miért svájci frank alapú hitelt vettek fel a forint alapú hitel helyett? Ők voltak a buták?

Figyelt kérdés

Az volt az indok, azzal beszélték rá őket a bankárok a svájci frank alapú hitelre, mert "a svájci frank erős, az a stabil valuta, a forint meg gyenge, csökkenhet az értéke".

Na de ha a svájci frank erős, a forint meg gyenge, akkor mi a francért vegyek fel frank hitelt, amikor ha erősödik a frank (márpedig erősödött is), akkor az azt jelenti, hogy nekem forintban többet kell majd visszafizetnem. Ha meg forint hitelt veszek fel és gyengül a forint, akkor kevesebbet kell visszafizetnem. Ez szimpla logika.

Akkor miért is erőltették mindenkire ezt a CHF alapú hitelt? Miért lettek átverve? Mi volt az amiről nem tájékoztatták őket?

Mert szerintem, aki ilyen alap szintű logikai dolgot nem tud végigfuttatni az agyán, az mindent megérdemel.

2018. ápr. 16. 15:14
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
64%
Pontosan tudták a bankok előre,hogy "válság" lesz,mivel ők idézték elő. Szokásos harácsoló kufárstílus ,alamuszi tolvaj mesterkedés. Kismilliószor bebizonyosodott ,de a kormányt lefizetik ahogy kell. Normális országokban érvénytelenítették a szerződéseket, vagy eredeti árfolyamon kell törleszteni.
2018. ápr. 17. 14:49
 22/24 Ypszilon1980 ***** válasza:
100%
Ezt megtették a kormánytagok, 180Ft-on végtörleszthettek, akik meg pácban voltak, azoknak 280 volt, ja és teremtsen elő milliókat az, aki 100ezret nem tud havonta kifizetni,szóval volt ebben simli szerintem.
2018. ápr. 17. 16:19
 23/24 anonim ***** válasza:
100%
Erről van szó. Azt segítette ki a drága kormány, akinek amúgy sem volt szüksége hitelre, mert alapból milliomos és egyben ki tudja fizetni az adósságot...
2018. ápr. 17. 17:28
 24/24 anonim ***** válasza:

"Akkor miért is erőltették mindenkire ezt a CHF alapú hitelt?"

A jövedelmem alapján forintban 10 mFt hitel felvételére lettem volna jogosult, míg devizában 20 mFt felvételére.

Miért lettek átverve?

A forinthitelek drágák voltak, azt nem vettem volna fel 10 millió erejéig sem. Tehát, ha a bank nem tudott volna rábeszélni a devizahitelre, akkor meghiúsult volna az üzlet, ez indíték lehet az átverésre.

Más kérdés, hogy ha semelyik ügyfél sem adósodott volna el devizában, akkor a forint kamatok automatikusan csökkentek volna a kereslet-kínálat szabályai szerint, tehát kialakult volna egy új egyensúlyi helyzet alacsonyabb forint kamattal. A Bankszövetség nemrég nyilatkozta, hogy a bankok a devizahiteleket is forint forrásokból finanszírozták, tehát semmi értelme nem volt a devizahitelezésnek. Viszont logikusan következik, hogy ha nem lettek volna halál biztos abban, hogy a svájci frank árfolyama nőni fog, akkor nem nyújtották volna, hiszen nem jótékonysági intézmények.

Mi volt az amiről nem tájékoztatták őket?

A bankfiókban azt mutatták be, hogy hosszútávon inkább a forint erősödésére lehet számítani, ami számomra kedvező lett volna.

A meggyőzésemhez bemutattak olyan árfolyam grafikont, amely 2001-2007 között bemutatta, hogy a forint valóban erősödött.

Azt mondták, hogy "A HITEL FUTAMIDEJE ALATT A HITEL TÖRLESZTÉSI TERHÉT JELENTŐSEN ÉS TARTÓSAN MEGNÖVELŐ ÁRFOLYAMMOZGÁS VALÓSZÍNŰLEG NEM LESZ."

A szerződésben jelentős árfolyamváltozásként, 5% CHF árfolyam emelkedésről írtak. Míg a forint erősödésénél 15% szélsőértékről, mely esetén a szerződés meghiúsult volna.

"Mert szerintem, aki ilyen alap szintű logikai dolgot nem tud végigfuttatni az agyán, az mindent megérdemel."

Azért viszem a kocsimat szervizbe, mert bízom a szerelő szakértelmében, nem akarom őt meggyőzni semmilyen alap szintű logikai összefüggésről a csavar meghúzási nyomatéka és a csavar lelazulása, vagy törése között, hiszen ezért járt szakiskolába.

A bankba sem okoskodni megy az ember, hanem egy szolgáltatásért, melyet azért vettem igénybe, mert úgy éreztem, hogy a bankár a pénzügyi szaktudásával a javamat szolgálja, és erről a szerződés aláírásakor meg is voltam győződve, persze utóbb csalódtam. Ma is úgy gondolom, hogy nem az én feladatom lett volna cáfolni a bank tájékoztatásában fellelhető logikai és szakmai ellentmondásokat és csúsztatásokat. Ez a felügyeleti szervek feladata lett volna, már amennyiben a banki szakemberek erre nem éreznek saját belső késztetést.

Végül de nem utolsó sorban a Btk. üldözi, hogy magánszemélyek üzletszerűen pénzszolgáltatást nyújtsanak, tehát a pénzügyi közvetítő rendszer szolgáltatásainak igénybevételére szépen finoman rá vagyunk kényszerítve, különös tekintettel arra, hogy a forgalomban lévő pénz nagyobbik része kb. 90% hitelezés útján teremtett pénz, ami annyit jelent, hogy a hitelezés szűkülése pénzügyi válsághoz vezet.

2018. ápr. 20. 09:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!