Anno a devizahitelesek miért svájci frank alapú hitelt vettek fel a forint alapú hitel helyett? Ők voltak a buták?
Az volt az indok, azzal beszélték rá őket a bankárok a svájci frank alapú hitelre, mert "a svájci frank erős, az a stabil valuta, a forint meg gyenge, csökkenhet az értéke".
Na de ha a svájci frank erős, a forint meg gyenge, akkor mi a francért vegyek fel frank hitelt, amikor ha erősödik a frank (márpedig erősödött is), akkor az azt jelenti, hogy nekem forintban többet kell majd visszafizetnem. Ha meg forint hitelt veszek fel és gyengül a forint, akkor kevesebbet kell visszafizetnem. Ez szimpla logika.
Akkor miért is erőltették mindenkire ezt a CHF alapú hitelt? Miért lettek átverve? Mi volt az amiről nem tájékoztatták őket?
Mert szerintem, aki ilyen alap szintű logikai dolgot nem tud végigfuttatni az agyán, az mindent megérdemel.
"amiket nyilván nem volt kötelező felvenni..."
Nem hát, de volt ahol nem volt más, másrészt úgy adták elő, hogy nem lehet gond.
Szimplán hazudtak, ez a lényeg.
Engem is át akartak verni anno, az ügyintéző lehazudta a csillagokat az égről.
Papapapa..
Emlékszünk még? "Minket nem érdekel a jövedelme, csak vegye fel a hitelt aztán fizessen vissza 5* annyit"
Ejjnye de okosak jópáran!
Azt tudtam hogy van árfolyamkockázat,mindenki tudta. Azt nem gondolta senki hogy a bankok ekkora nagy trógerek és képesek 125%-ot csinálni és mindezt a nyakunkba varrni.
Én 25%-ot írtam alá es alighanem sokan mások is.
Még szerencse hogy a fidesz megmentett a bankoktól!
Ja,nemis!
Pedig fűtfát megígértek 14be. Most annyira ráálltak az antisorosozásra hogy ezt a témát nemis piszkálták.
Vajon hány devizás szavazott rájuk?
Lehet kiírom kérdésbe.
De most elmegyek boltba.
Volt akkor is tájékoztatás, csak nem olvasták el, és mivel éveken keresztül nem volt gyakorlat az emelkedésre, így nyugodtan vették fel és nem jártak utána.
A Ft. alapúnál persze nincs árfolyam változás, viszont kamatváltozás van, igaz jobban kiszámítható.
Amúgy meg akiknek forintra váltották, többek között sok ismerősömnek is, nem lett olcsóbb a hitelük egyáltalán és még mindig ugyanannyi a hátralevő összeg.
Ha meg megint válság lesz, akkor a kamatokkal fogják ellensúlyozni, amit megint nem a hitelintézetek fognak benyelni.
A 200%-os személyi hitelekről meg ne is beszéljünk, sok ember meg csak ezt tudja felvenni, na azokkal aztán lesz gond.
Nem tudok mindenki nevében nyilatozni, de nekem nem is lehetett mást felvenni, mivel egy bonyolult lakásügylet miatt nem számítottam első lakáshoz jutónak (hogy kapják be), így a forintalapút meg se tudtam volna fizetni az akkori jövedelmemmel, a testvéremnek meg ki kellett fizetni valahogy a lakás felét, különben perelt volna.
Tisztán emlékszem, amikor az ügyintéző azt mondta, hogy lehet ugyan némi áfolyamkockázat, de ennek nagyon kicsi az esélye. Szó se volt még akkor gazdasági válságról, meg ilyenekről.
Azért sajnálni nem kell, már rég túl vagyok rajta, összeszedtem én magam, azóta egy sokkal drágább lakásban lakok jó anyagi körülmények között. :P
#17: Örülök, hogy neked megoldódott.
Sajnos az árfolyamkockázat azt jelenti és mindig is azt jelentette, hogy az lehet a többszöröse is, a lényeg mindig az, ami le van írva. Az, hogy az ügyintéző mit mond, az nem számít cseppet sem. Ez természetesen ma is igaz, oda kell figyelni és tényleg mindent elolvasni a szerződésben, ha meg valaki fél ettől, akkor már lehet hitelfedezeti biztosítást is kötni, csak ezt a hitelintézet persze nem ajánlja fel, mert nekik az nem jó, azt a kamatból kell jóváírni és ők abból élnek.
Egyszerűen olcsóbb volt. Volt tájékoztatás, volt forinthitel is.
Pl. szüleim is forinthitelt vettek fel, mert hiába volt valamivel több a havi törlesztő éppen akkor, de nekik fontos volt, hogy 5-10 év múlva is pont annyi legyen a törlesztő és ne változzon. Mert az már akkor is biztos volt, hogy változni fog a svájci frank hitelek törlesztője, és nyilván nem lefelé.
Az emberek nagy része tojt rá. Örültek az olcsó hitelnek és nem foglalkoztak az esetleges következményekkel.
Mi sem voltunk nagy banki, üzleti guruk. De józan paraszti ésszel is lehetett tudni. Már ha valaki használta az eszét és nemcsak dörzsölte a markát, hogy hú de jó olcsó a svájci frank hitel.
Átbaztak itt mindenkit, nem kell ezt szépíteni. Mindenki forintot kapott, aminek az alapja is forint volt, csak "deviza" szorzóval lett behajtva.
Apropó a Fidesz kit is mentett meg? Azt a 900 ezer kilakoltatottat és a folyamatban lévő elárverezetteket biztos nem. Persze a Soros invázió biztos nagyobb súlyponti kérdés, mint közel 1 millió ember rohad el az utcára kibazva...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!