Nyílt, tisztán pártlistás választási rendszer megfelelő lenne az országban?
Csak elméletben gondoljunk bele.
Ha arányos képviselet szerinti választási rendszer lenne, akkor nem lennének egyéni választókerületek, hanem mindenhol a pártlistára kell szavazni.
Én úgy gondolom, hogy az egyéni választókerületek ideje már lejárt, mert a képviselők csak a pártjuk utasításait hajtják végre, akkor már egyszerűbb csak a pártra szavazni, minthogy egy adott kerületben totál ismeretlen és irreleváns (életében nem járt az adott választókerületben) személyt beraknak és csodálkoznak hogy nem nyer.
A nyílt listán, preferenciális listával pedig a pártok által összeállított listán változtatni lehet szavazással.
19# az a baj, hogy aránytalanul. Hogy 51% van képviselve kevesebb mint 33%-al, mindössze 65 képviselővel. Ellenben 49% ismét 67%-al van képviselve, mint egy 134 képviselővel.
Aláírom, a fidesz kapta a legtöbb szavazatot. 49%-ot. Ha még minimálisan aránytalan és többen képviselik, azt is lenyelem. 49% esetén mondjuk 53-54%-al van képviselve. Akkor azt mondom hogy ez még oké. De hogy több mint 2/3?
A szavazók több mint fele 4 évig figyelembe se lesz véve, mert a 2/3 egyenlő a teljhatalommal. Bármilyen kommunikáció vagy tárgyalás nélkül, az ellenzék megkérdezése nélkül bármit megtehet a fidesz. És ez egy demokráciában nem jó dolog.
# 16/18 Időpont ma 16:59
Nem értem ezt:
1) Mi lesz a független jelöltekkel (pl. most: Dr. Mellár Tamás), és azon pártok jelöltjeivel, akik listás eredményen túlmutató egyéni mandátumot szereznek? (pl. most: Együtt).
2) Miért lenne érdeke bárkinek is egyéni jelölteket állítani? Csak korlátokat okoz, ha pl. a 17 kedvencemet akarom a parlamentben látni, 17 mandátumot is nyerek, de közben egy annyira nem kívánatos személy nyer egyénit, akkor nekem az rossz, hogy egy 20.-ad rangú embert bele kell vonni a 17-be, szóval inkább el sem indítom őt.
24# természetesen az a rendszer se tökéletes. Ugyanolyan probléma hogy mi van akkor, ha több egyéni képviselő nyer mandátumot, mint ahány százalékot kap a párt? Mi van akkor, ha az a plusz 4 hely, amit én egyenlően osztottam szét, mind a Fideszé? A Fidesz 100 egyéni képviselőt küldhet a parlamentbe, ellenben a 45% alapján csak 99 hely az övék. Sőt, lehet rosszabb is, ugyanis ugyanez megtörténhet úgy, hogy mindössze 35-40%-ot kap egy párt. Ezáltal 77-88 hely az övék, miközben 90-100 egyéni jelöltjük is nyerhet.
Ez esetben mi lenne? Hiszen azokat a helyeket nem vonhatják el , amit megkaptak az egyéni jelöltek. De valahonnan a többi pártnak is kell helyet szerezni, hiszen akkor ennyivel kevesebb jut nekik, miközben az arányos rendszer szerint a parlamenti helyek 5-20-25%-a az övék.
De ez a rendszer még mindig arányosabb és igazságosabb, mint a jelenlegi. Bár messze nem tökéletes.
# 25/25 Időpont ma 20:31
Arányosnak arányos, viszont alapvető esetek nincsenek letárgyalva benne, ami egy rendszernél megengedhetetlen. Viszont itt nem a KOM hibázott, hanem te vázoltad fel rosszul a dolgokat. Egy 26 oldalas, pontos, minden esetet letárgyaló rendszert dolgozott ki a KOM, ahol egyik aggályom sem áll fent, lényegét megragadtad a dolognak, viszont néhány pontosítás azért még van ezen kívül: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!