Mire jó ez a siránkozás?
Hogy mi a baj? MINDEN.
Szegény Fidesz utálok márcsak külföldön találnak menedéket.
2.
Ja, de ők pár év múlva is még az EU-ban élnek.
Kedves utolsó!
"Ennyit akartam, és a sok ellenzékivel ellentétben én teljesen nyitott vagyok a kulturált eszmecserére, szívesen meghallgatom mindenki véleményét, mert tényleg érdekel, hogy mi a baj a Fidesszel..."
Én mérnöki mesterszakon tanulok, 4,7-es átlagra havi 19 ezer forint tanulmányi ösztöndíjat kapok, amit ősszel 2 hónapos késéssel fizettek ki. A szociális ösztöndíjat megpályáztam, mert a szüleim keresete meglehetősen alacsony és még hitelünk is van, mégsem kaptam meg, kerethiány miatt elutasították, hozzátéve, hogy egyébként is csak havi 6 ezer forint lenne az összege.
Na most szerinted havi 19 ezer forintból meg lehet élni úgy, hogy kolis/albis vagy? Én nem így látom. Külföldi nyaralás, hol élsz ember?
Most jöhetsz azzal, hogy lehet menni diákmunkára. Sajnos nekem hétfőtől csütörtökig óráim vannak, reggel 8-tól délután 16-ig, így nem nagyon érek rá. Hiányozni nem lehet, még az előadásokon is katalógust vezetnek. Délután 16-kor végzek, hullafáradt vagyok és lehet kezdeni írni a jegyzőkönyveket, amivel jó esetben este 7-8 órára végzek. És igen, minden héten van jegyzőkönyv a mérésekből, nem is egy, amit a következő hétre már készen le kell adni, különben bírság vagy aláírás megtagadás a következmény.
A hétköznap tehát el is telt, jön a 3 napos hétvége, neki lehet állni zárthelyikre készülni, a komplexebb tervezői feladatokat megcsinálni, sőt én még TDK dolgozatot is készítettem, valamint a diplomamunkával is rohamosan haladni kell. Az ezekhez szükséges szakirodalmazást, méréseket, kiértékelést, konzultációt stb. is be kell passzíroznom a kevés szabadidőmbe, ami marad. És ne hidd azt, hogy ezekből sem akad minden hétvégére, nem ritka, hogy 5 tervezői feladat van tárgyanként, még az ünnepek alatt sincs megállás.
És akkor nézzük a kilátásokat végzés után. Maradhatok az egyetem doktorandusznak vagy tanszéki mérnöknek, a fizetés nettó 140 ezer forint. Ha doktori fokozatot szerzel, a tanársegédi és adjunktusi fizetés 120-140 ezer forint között mozog.
Ha megpróbálok az iparban elhelyezkedni, vagy nincs éppen üresedés, bőven elég néhány mérnök az adott helyre vagy ha fel is vesznek, indulhatsz nettó 180 ezres fizetésről. Vagy minimum 2-3 év szakmai tapasztalat szükséges ahhoz, hogy egyáltalán alkalmazzanak.
Gyakorlati hely keresése megint nem egyszerű, ha fel is vesznek, nem fizetnek semmit vagy olyan munkákra alkalmaznak, mint például takarítás, festés stb.
Micsoda kilátások, tényleg nem kell itt siránkozni.
Ja és azt már meg sem említem, hogy hallgató szerződést kell kötni az állammal beiratkozáskor, tehát ha nem dolgozol hazai munkaviszonyban annyi ideig, ameddig a tanulmányaid tartottak, vissza kell fizetned a képzési díjat.
Ha nem az első félévben hagyod ott az egyetemet (aminek lehet bármilyen oka), ismét csak vissza kell fizetni a képzési díjat.
Ha nem érsz el megfelelő tanulmányi átlagot, nem szerzel elég kreditet, átsorolnak költségtérítésesnek. Hozzáteszem, ennek is lehet bármi oka, nem feltétlen az, hogy valaki sz***ik bele vagy hülye hozzá.
Ha nem jössz ki a kevés ösztöndíjból és nem tudsz diákmunkázni sem, vegyél fel diákhitelt.
Az oktatás színvonala pedig bőven hagy kívánnivalókat maga után.
Hadd ne soroljam, szánalmas az egész ország.
Elég kamu szaga van a történetednek, de te tudod. Egész nap órákon ülsz, utána még órákig tanulsz, aztán mész éjszaka dolgozni. Mint egy robot. Ez szerinted élet?
Mikor alszol, ha te csak tanulsz vagy dolgozol? Valószínűleg politikai irányultságot tévesztettél, neked nem a Fideszre kell szavaznod, kezdj el olvasgatni a baloldalról, kezdetnek Alekszej Grigorjevics Sztahanov-ot tudom a figyelmedbe ajánlani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!