Mit gondoltok az egyéni választásokról? Szükséges a listás mellett?
# 3
Ha csak pártlista lenne akkor nem csak két harmad lenne az eredmény hanem 4/5
Már hogyan?
Ha csak pártlista lenne, akkor a mandátumok egyenletesen oszlanának el a pártok között. Mondjuk 200 mandátum esetén az a fidesznek kb. 98, ami ugye valamivel kevesebb, mint 1/2.
Esetleg a töredékekszavazatok dobhatnak valamit.
Pontosan én is ezt tettem fel.
Ennek pontosan az a lényege,hogy aki a listáson a legtöbben kapja az valószíűnleg országosan,darabonként is többségben lesz.
Tehát minél több választókerület van,annál több kerül be azokból,akikre országosan is többen szavaznak.
A 2.helyezés viszont nem számít.Az nem kerül be.
Az atv-n mutattak is egy érdekes térképet,ahol kivilágították azokat a választókerületeket,ahol a Jobbik 2.lett.
És ugye azt már nem veszi figyelembe,hogy 0,1%-kal maradt le a 2.vagy mondjuk fele annyit kapott,mint az őt megelőző jelölt.
Na,nem mintha Jobbikos lennék,csak példának írtam.
Az egyéninek akkor lenne értelme,ha nem 1 kerülne be,hanem mondjuk 2 jelölt,mert így az egyéni is csak a pártok versengéséről szól igazából.
"A magyar országgyűlési jogban (és egyébként máshol is, pl.: USA) mélyen gyökeredző hagyománya van a területi alapú népképviseletnek."
Így fordulhatott elő,hogy nem Clinton lett az elnök,akire több ember szavazott,mint Trumpra.
Ez nekem valahol a demokrácia megcsúfolása,amikor nem az embereknek van egyenlő joguk,szavazatuk,hanem a területnek,amin élnek.
Amúgy pedig a listás szavazást is össze lehet területi alapon állítani.
Mondjuk úgy,hogy meghatározzuk,hogy X régióknak kell szerepelnie a sorrendben.
Tehát mondjuk a listán sem kötelező mondjuk az első 10-ből 9-nek budapestinek lenni.
Úgy,ahogy asszem az LMP-nél az volt az elv,hogy két azonos nemű induló után egy ellenkező neműnek kell következnie,így arányosabban kerülhetnek be a nők és férfiak,és nincs az,mint a fideszben mondjuk,hogy 133 képviselőből kb 10-15 nő van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!