Főállásom mellett 3-6 havonta lenne olyan munkám, amelyhez a megbízónak arra lenne szüksége, hogy számlaképes legyek. Ehhez egyéni vállalkozást kell indítanom? Hogyan érdemes belevágni?
Nézelődtem a világhálón, de az infromációk, amiket találtam, nem egyértelműek...
- Ügyfélkapun keresztül simán regisztrálható és indítható az egyéni vállalkozás?
- A járulékok fizetése hogyan történik?
- Könyvelő alkalmazására mennyire van szükség?
- Hogyan szüneteltethető a vállalkozás és hogyan indítható újra?
Ilyen ritka munka mellett szerintem nem érdemes. Bár, ez az összegtől is függ. De gondolom, nem százezreket keresnél egy-egy alkalommal.
Azért felesleges egyéni vállalkozónak lenni, mert évente 2-3 alkalommal jó lenne, ha tudnál számlát adni.
Inkább keress egy ismerőst, aki tud számlázni. Ő számlázna helyetted, te meg kifizeted neki a költségeit.
"- Ügyfélkapun keresztül simán regisztrálható és indítható az egyéni vállalkozás?"
Igen.
"- A járulékok fizetése hogyan történik?"
Mellékfoglalkozású vállalkozóként tételes költségelszámolású adózást érdemes választanod - ekkor csak a nyereség után adózol (Kata-s vállalkozás havi fix 25 ezer - valószínűleg ez nem érné meg Neked - meg állalndóan megszüntetni, újraindítani - lehet, de nem nyerő.
"- Könyvelő alkalmazására mennyire van szükség?"
Az nem árt, ha átbeszéled egy könyvelővel, de ha nincs bevételed, azokban a hónapokban magad is be tudod adni a havi bevallást. De könyvelő mindenképpen kell - csak nem muszáj minden hónapban fizetned. Megállapodhattok abban is, hogy csak időszakosan keresed, fizetsz.
"- Hogyan szüneteltethető a vállalkozás és hogyan indítható újra?"
Ügyfélkapun keresztül, de ha a tételest választod (nem a KATA-st, akkor nem kell állandóan szüneteltetni - csak az után adózol, ami nyereség)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!