Horthy Miklós mikortól tudta vagy tudhatta, hogy mi történik azokkal a zsidókkal, akik bevagonírozva elindultak Auschwitzba?
Egy zsidó munkatársam minden évben ellátogatott Auswitzba. Elmondta, hogy ő lévita származású, innen a neve: Lőwi.
Amikor rákérdeztünk, hogy ha olyan szörnyű volt, miért megy mindig vissza, azt válaszolta, hogy Auswitz végülis csak egy elosztó volt, ahová többször visszavitték. Összesen 6 táborban volt, s "végülis ott is csak dolgozni kellett".
A legtöbb környező országból Magyarországba menekültek a zsidók, mert itt a német megszállásig menekült táborokban viszonylagos biztoságban voltak.
A Kamenyec-Podolszkij deportálást a németek úgy állították be, hogy ezeket a menekülteket telepítik át a háborús események miatt ukrajnai kiürült területekre. Nem bizonyított, hogy ezeket a kivégzéseket csak németek, vagy ukránok hajtották végre. Az események után a további deportálásokat a németekkel "egyeztetve" Horthy utasítására állították le.
További deportálások egészen a német megszállásig nem voltak. Ennek lebonyolítására küldte Hitler Eichmant és stábját Magyarországra.
Amikor a németek többé-kevésbé kivonultak az országból, akkor tudta Horthy leállítani a budapesti zsidók deportálását, többek Szalai Pálnak adta ki az utasítást a gettó megvédésére, akit a Yad Vashem a Világ Igazai közé választott.
Pl. Romániában nem volt szükség deportálásokra, mert a Vasgárda "elintézte" maga.
utolso!
nem egeszen ugy!
horthy jovahagyta hogy 1942-ben a magyarkormany-(anelkul hogy erre barmi nemu nemet keres lett volna)-kiadatott a friedrich jeckeln ss hauptsturmfuhrer vezette einsatzgruppe/a reszere ,a magyarorszagon menedeket remelo 27000 notalan zsido noket,ferfiakat,gyerekeket!
ebbol lett az elhiresult kameniec podildskij-i meszarlas!!
tehat az altalad emlitett-"viszonyylagos bekes zsido elett" magyarorszagon egy FAKENEWS!!! es itt ket evvvel a naci megszallas elott vagyunk 1942-ben!
31-es
auschwitz-birkenauba azert jarunk vissza ees vissza mert az a vilag legnagyobb magyar zsido temetoje ahol egyetlenn sir nincsen!
Én csak elismételtem, amit egy volt kollégám mondott. A háborúban huszonvalahány éves lehetett. Igyekeztem szó szerint idzézni.
Felsorolta azokat a táborokat, amelyekben járt -akkoriban Auswitzra is azt hittem, hogy németországi tábor volt. Többet nem beszélt róla, nem is kérdeztük, csak tudomásul vettük, hogy évente egyszer kimegy Lengyelországba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!