Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Horthy Miklós mikortól tudta...

Horthy Miklós mikortól tudta vagy tudhatta, hogy mi történik azokkal a zsidókkal, akik bevagonírozva elindultak Auschwitzba?

Figyelt kérdés
Abban a korban is volt titkosszolgálat és diplomácia, véleményem szerint nem lehetett tudatlanságban

2018. ápr. 2. 19:51
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
4%

És gondolom nem volt gyanús a náci felsőbb körökben sem, hogy egy - teszem azt - 8 ezer férőhelyes táborba csak áramlanak és áramlanak a zsidók százezrével és sosem telik meg.

Meg gondolom az Einsatzgruppek is tök titkosak voltak, ugye?

2018. ápr. 2. 20:16
 12/36 anonim ***** válasza:
100%

Az auschwitzi jegyzőkönyveket 1944 tavaszán írták és nyáron állítólag eljutottak a kormányzóhoz. Kérdés, hogy a kormány mennyire tartotta akkor ezeket hitelesnek?

Nekem inkább az a kérdés, hogy az antant is tudott egy s mást ezekről, de valahogy nem törték össze magukat, hogy bármelyik tábort felszabadítsák. Auschwitz is csak 1945 elején a Vörös Hadsereg megérkezésével szabadul fel. Nem gond, hogy akkor nem igazán érdekelte őket a civil deportáltak sorsa, de akkor most szemforgató módon ne kenjék már el az egész ügyet a németekre és a kelet-európaiakra...

2018. ápr. 2. 23:46
 13/36 anonim ***** válasza:
16%

Horthy is bizonyithatoan tudta es Roosewelt is bizonyithatoan tudta. Pld legi felvetelek is keszultek Aushcwitzrol, szokott zsidok beszamoloi, elfogott SS katonak (akik reszt vettek idonkent a taborok orzeseben ) beszamoloi.

Horthy nem allitotta le a kiszallitast, Roosevelt pedig sajnal 1-2 bombat dobni akar a krematoriumokra, akar az oda vezeto vasuti sinekre.

2018. ápr. 4. 14:41
 14/36 anonim ***** válasza:
97%

És Roosvelt Horthyval együtt jártak a Széchenyi fürdőbe minden vasárnap reggel és a szaunában erről beszélgettek?

Mert, hogy az USA elnök tudott róla, azt el lehet képzelni, egy nagyhatalom vezetője, titkosszolgálatok álltak a rendelkezésére stb., de hogy következik ebből, hogy Horthy - aki az ellensége volt akkor - is tudta?

2018. ápr. 4. 14:45
 15/36 anonim ***** válasza:
11%

Szerintem tudta, de Horthy maga is bevallottan antiszemita volt, és ezt a nézetét nem csak szavakban, de hatalmát felhasználva is kifejezte.

De ha nem is tudta volna, hogyan lehet azt magyarázni, hogy marhavagonokba tesznek ezrével magyar állampolgárokat és ismeretlen helyre szállítják, ő meg ezt nem csak tétlenül nézi, de segíti is?

2018. ápr. 4. 15:28
 16/36 anonim ***** válasza:
9%
Budapest nyilván kivétel volt, de nem azért mert a budapesti zsidókat szerette volna.
2018. ápr. 4. 15:29
 17/36 anonim ***** válasza:
29%

Nem mondtam, hogy Rooseveltnek es Horthynak azonosak voltak a forrasai. Csak azt mondtam, hogy mindketten bizonyithatoan tudtak rola.

Hogy Horthy tudott rola azt Karsai elmondta. Rooseveltrol azonban eddig nem volt szo, azert mondtam azt el, hogy o honnan tudott rola.

2018. ápr. 4. 16:30
 18/36 anonim ***** válasza:
Kamennyec-Podolszk után még milyen kétségei lehettek?
2018. ápr. 4. 16:35
 19/36 anonim ***** válasza:
4%

Gondoljunk bele.

Magyarországot megszállja egy külső hatalom és magyar állampolgárokat deportáltak az országból vagonokon.

Ha egy államfő nem szól egy szót se emiatt vagy nem mond le, akkor ugyanúgy kollaboráns. Lehet nem tudta, nem tudom. Nem beszéltem vele. A történet már ott elvérzett, hogy elvitték a zsidókat és ehhez a magyar hatóságok asszisztáltak.

Innentől kezdve nem érdekel, hogy mennyire tudta mi folyik ott. Egy rongyember volt.

2018. ápr. 5. 18:14
 20/36 anonim ***** válasza:
36%
A zsidók deportálásába még a megszállás előtt nagyon jól belejöttek. Még ezzel sem lehet mentegetni őt. A zsidótörvényekről meg nem is beszélve. Nem német kényszerre tette, szimplán magánszorgalomból.
2018. ápr. 6. 10:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!