A "rendszervátás" után miért nem állították vissza a parlamentáris királyságot, akár kormányzóval, vagy eseteg egy királlyal?
"Igen,sokkal jobb volt az életszínvonal, a két világháború között is királyság volt az államforma. Nekem volt lehetőségem olyan emberekkel beszélni,akik ebben a korban éltek pár évtizedet"
Erről a "remek" életszínvonalról Móra Ferenc, Móricz Zsigmond, József Attila és más akkori költő-író többet mond nekem, mint azok az emberek, akikkel neked alkalmad volt beszélni...
Mint ahogy a Valéria-telep is, többek között.
Hogy mennyire volt jó az életszínvonal, szerintem túlértékelt, amit előttem írt valamelyik válaszoló, viszont annyira rossz sem volt. Megoszlanak róla a vélemények, attól függ, mihez képest, a kommunizmusnál kétségtelenül jobb lehetett. Móra,Móricz,József Attila írók, költők, (egyébként kiváló)művész emberek, de nem ők a legmegfelelőbb hivatkozási alap, ha reális képet akarunk alkotni az akkori állapotokról, pláne annak tekintetében, hogy szegény József Attila borderline személyiségzavarral küszködött.
Igazán jó életszínvonal inkább az Osztrák-Magyar Monarchiában volt ahol szintén királyság volt az államforma (1867-1900-as évek elejéig), a történelem során talán az egyetlen időszak, amikor nyugattal egyforma színvonalon éltünk. A kiegyezést követő fél évszázad egyike a magyar gazdaság sikertörténeteinek. Elmaradott agrárországból a 20. század elejére fejlett élelmiszeriparral rendelkező és intenzív exporttevékenységet folytató agrár-ipari országgá váltunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!