Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A "rendszervátás" után miért...

A "rendszervátás" után miért nem állították vissza a parlamentáris királyságot, akár kormányzóval, vagy eseteg egy királlyal?

Figyelt kérdés
A szovjet megszállásig tökéletesen működött a rendszer, ami utána következet a magyar történelem egyik sötét korszaka. A 89-es események után a mostani formulát vezették be, de mára kiderült, hogy nem sok minden változott. Lásd napjaink eseményeit, a köztársasági elnök hatalma csak formális, általában a regnáló párt embere. Egy király vagy királynő személye teljesen más, akár évtizedekig is uralkodhat, a politikai pártok jönnek-mennek,de ő akkor is uralkodó marad.Ez nagyon jól működik még olyan fejlett országokban is Nagy-Britannia.

2018. ápr. 1. 09:08
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

"Igen,sokkal jobb volt az életszínvonal, a két világháború között is királyság volt az államforma. Nekem volt lehetőségem olyan emberekkel beszélni,akik ebben a korban éltek pár évtizedet"

Erről a "remek" életszínvonalról Móra Ferenc, Móricz Zsigmond, József Attila és más akkori költő-író többet mond nekem, mint azok az emberek, akikkel neked alkalmad volt beszélni...

Mint ahogy a Valéria-telep is, többek között.

2018. ápr. 2. 11:00
 12/13 anonim ***** válasza:
Az államforma alkotmányos monarchia(királyság) volt, ún. „király nélküli királyság”, a király szerepkörét (részben) átvette a kormányzó. Ezt a tisztséget a nemzetgyűlés Horthy Miklósra bízta, aki ilyen tekintetben működését 1920. március 1-jén kezdte meg.
2018. ápr. 2. 11:03
 13/13 anonim ***** válasza:

Hogy mennyire volt jó az életszínvonal, szerintem túlértékelt, amit előttem írt valamelyik válaszoló, viszont annyira rossz sem volt. Megoszlanak róla a vélemények, attól függ, mihez képest, a kommunizmusnál kétségtelenül jobb lehetett. Móra,Móricz,József Attila írók, költők, (egyébként kiváló)művész emberek, de nem ők a legmegfelelőbb hivatkozási alap, ha reális képet akarunk alkotni az akkori állapotokról, pláne annak tekintetében, hogy szegény József Attila borderline személyiségzavarral küszködött.

Igazán jó életszínvonal inkább az Osztrák-Magyar Monarchiában volt ahol szintén királyság volt az államforma (1867-1900-as évek elejéig), a történelem során talán az egyetlen időszak, amikor nyugattal egyforma színvonalon éltünk. A kiegyezést követő fél évszázad egyike a magyar gazdaság sikertörténeteinek. Elmaradott agrárországból a 20. század elejére fejlett élelmiszeriparral rendelkező és intenzív exporttevékenységet folytató agrár-ipari országgá váltunk.

2018. ápr. 2. 11:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!