A prezidenciális, prezidenciális, vagy a parlamentáris rendszer a jobb?
Én személy szerint a prezidenciális rendszert támogatom, hisz el lenne választva egymástól a törvényhozás és a végrehajtás.
Nektek mi a véleményetek, melyik a jobb, miért? Kérek indokokat is.
Mindenkinek megy a zöld kéz.
Jaj elrontottam, ez a kérdés!
A prezidenciális, félprezidenciális, vagy a parlamentáris rendszer a jobb?
a parlamentáris és a prezidenciális rendszerben is el van választva törvényhozás és a végrehajtás
törvényt az országgyűlés hoz, végrehajtani meg a kormány hajt végre
ami a különbség a kettő között, hogy a prezidenciálisban a kormányfő és az államfő egy és ugyanazon személy
vagyishogy általában, mert természetesen ez a gyakorlatban minden esetben vannak különbségek
amúgy alapvetően tökmindegy, a fékek és ellensúlyok finom összehangoltságán múlik, hogy mennyire tud hatékonyan és demokratikusan működni egy kormányzás
általában olyan államokban szokott lenni elnök, ami tagországokból jön létre
de vannak félelnöki rendszerezek, kancelláris rendszerek, stb.
szóval ez önmagában nem jelent semmit
2-es, szerinted melyik rendszer a legjobb? Miért?
3-as, egyetértek veled, 100-szor jobb az amerikai rendszer.
A hatalmi ágakat egymástól hermetikusan sosem lehet elválasztani.
Szerintem mindegyik rendszer jó a maga nemében, adott országban éppen melyiknek van hagyománya.
Magyarország szinte mindig a német modelleket követte, így mondhatni, nálunk a kancellári, parlamentáris típusúnak van "hagyománya", de legalábbis berendezése.
Szvsz. nem járnánk jól, ha egy elnöki/félprezidenciális rendszert vezetnének be.
Lásd Afrikát! Amint gyarmati sorból felszabadultak, USA mintájára exportálták oda az elnöki rendszeres demokráciát. Amit helyi despoták használtak fel!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!