Miért bántják a határon túli magyarokat?
A facebookon számtalanszor olvastam azoknak az agyatlanoknak a kiírásait, akik a határon túli magyarokat románozzák, vagy ukránozzák. Milyen lelkű emberek ezek? Vagy ennyire ostobák és szándékosan sértegetik a határon túl élő magyar embereket, családokat?
Egyértelmű, hogy mind attól rettegnek, nehogy újra a Fidesz nyerjen, de erre ez a mocskolódó hazugság és sértegetés a megoldás?
Akkor miért nem kampányoltak ennyire, amikor az mszp repülővel hozta-vitte-szállásolta ide rengeteg közpénzből az izraeli-magyar állampolgárokat szavazni? Akkor miért nem hisztériázott senki?
Egyáltalán miért gondolják azt, hogy a határon túli magyar ember majd a Fideszre fog szavazni? Mitől rettegnek ennyire?
Ha másra nem, de arra legalább jó a facebook, hogy sok ismerősöm, akiket tényleg csak idáig felszínesen ismertem, most rájöttem, mennyire ostobák és primitívek.
1. Mert össze van mosva a nemzeti identitás és az állampolgárság kérdése. Azt nem vitatom hogy a romániai és ukrajnai magyarok kulturálisan, családilag, nyelvileg magyarok. Tök jó nekik. Jó hogy a kulturájukat őrzik. De arról még a szó legtisztább jogi értelmében román és ukrán állampolgárok, a román és ukrán törvények vonatkoznak rájuk, a román és ukrán oktatási, egészségügyi, közigazgatási rendszert veszik igénybe, a román és ukrán államnak adóznak és tőlük kapnak segélyt/csp-t/nyugdíjat/ösztöndíjat/akármit.
Nem érinti őket sem jogilag, sem anyagilag a magyar Parlament egyetlen döntése sem. Így nem kéne hogy szavazati joguk legyen.
2. Mert bár sose éltek Magyarországon, és nem lesz rájuk hatással a szavazás eredménye, előnyösebb helyzetben vannak mint azok, akik otthon éltek 20 évig és vissza is szándékoznak térni. Példa: Marika néni, aki Erdélyben született 1940-ben, és kétszer járt látogatóban Magyarországon, most annak apropóján hogy tud magyarul, szavazhat levélben, a postaládáig kell csupán elmennie. Én, aki 20 évig Budapesten éltem, és a szüleim keresete révén, illetve később a saját keresetemből is a magyar állam működéséhez járultam hozzá és annak a szolgáltatásait vettem igénybe, és bár külföldi egyetemen tanulok mert otthon nem biztosított a választott szakom de 3-5 éven belül haza is tervezek költözni, nem csak hogy levélben, de tiszteletbeli konzulátuson se szavazhatok, csak a hágai követségen, ami egy kb 4 órás program lesz, 10000 Ft értékben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!