Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi folyik itt Magyarországon...

Mi folyik itt Magyarországon a választók fejében, mindenki megbolondult 10 év alatt?

Figyelt kérdés

Elnézést, hosszú leszek. Számomra megfejthetetlen ez a jelenség. Nézzük az utóbbi 10 évet!

10 éve még kamasz voltam és nagyon rühelltem a gyurcsányi őrületet, jobb híján pedig szimpatizáltam Orbánnal (népszavazási kérdés a vizitdíjról és egyébről, csak akkor még nem szavazhattam). Már akkor is hallottam a Jobbikról, de azt hittem, valami ideiglenes hülyeség néhány idealistától. Ekkoriban a velem egykorú fiatalok túlnyomó része mind védte Gyurcsányt, az osztálytársaim még oda is jöttek hozzám, hogy miért Orbánnal szimpatizálok.

2009. Jött Bajnai. Az osztálytársaim úgy oda voltak a "szakértői" kormányért, Oszkó Péterért, stb. Akkoriban elkezdtem nézni a neten Vona videóit és megragadott, meggyőzött, nagyon egyet értettem vele. Jobbikos lettem. Orbánban már akkor nem bíztam és örültem, hogy van alternatíva az addigi Gyurcsány-Orbán kettőssel szemben. Az EP-választáson nagyon megörültem a jobbikos sikernek. Az osztálytársaim kérdezték, miért a szélsőséges Vonával szimpatizálok. Akkoriban a Fidesz és Jobbik nagyon hasonló volt, még a szimpatizánsok részéről az is sokszor felmerült, hogy a Fidesz és Jobbik fogjon össze, kössön koalíciót a közelgő választások után. A fideszes ismerőseim mind kifejezték szimpátiájukat a Jobbik iránt.

2010. Nyert 2/3-al a Fidesz, bekerült a Jobbik, az MSZP csúfosan megbukott és végre az SZDSZ és MDF is kiesett. Boldog voltam, mert végre nyert a jobboldal. Kicsit csak az vette a kedvem, hogy nem a Jobbik nyert.

2011-2014. A balos volt osztálytársaim és az egyetemista csoporttársaim Millás és HaHá-s, bajnais-kálmán olgás meg összefogásos tömbjétől én nagyon távol tartottam magam. Ugyanaz a gyurcsányi banda akart visszatérni, úgy gondoltam. A fideszes ismerőseim kezdtek felhagyni a Jobbikkal való szimpátiával, kezdtek egyre a Jobbik ellen fordulni. Kérdeztem, mi volt a gondjuk a Jobbikkal:

A válasz: túl radikális a Jobbik, meg a kurucinfo is vállalhatatlanul szélsőséges. Ugyanezt mondta az összes balos ismerősöm.

2014-ig a Jobbik elkezdett enyhülni, megbékélni. Baloldal: ez cukiság, de hamis. Még egy választási kampányvideót is összehozott a baloldal, ami a Jobbikot akarta lejáratni (Szavazz a Jobbik ellen...), nem is a Fidesz volt a balosok baja... és nyert is újra a Fidesz 2/3-al '14-ben. A balos ismerőseim közül sokan nem is a Fidesz újbóli győzelmén, hanem a Jobbik eredményén rökönyödött meg, hogy egymaguk majdnem annyi szavazatot kaptak, mint a balos összeborulás.

Személy szerint örültem a Jobbik néppártosodásának, mert én magam is rájöttem, hogy a szélsőjobbos ideológiák hazug propagandával hülyítenek és nem jó gyűlöletre építeni. Én is megváltoztam. Toleránsabb lettem sokkal. Ez 2015-ig teljesen beérett.

És mi történt 2018-ig?

- ATV: az egyik ismert balos figura elmondja, hogy "Radikális változás kell". Semmi felhorkanás! 10 éve még épp azon botránkoztak meg, hogy a Jobbik radikális változást akar, most meg a balosok simán kimondják.

- A Fidesz már szélsőjobboldali párttá vált, nekik is van Betyárseregük, csak Goj motorosoknak hívják (a Szabadfogás műsorban pedig a vezetőjük faji ideológiát terjesztett), Soros legundorítóbb vigyorával és népszavazással gyűlöletre keltenek, démonizálják a Közel-Keletet, a törököket, az iszlámot, pánikot keltenek a lakosság körében, hergelnek, uszítanak. Minden napra jut már egy összeesküvés-elmélet. Ilyet 10 éve még csak a kurucinfón lehetett tapasztalni, de egy az egybe átvették. Radikális lett a Fidesz, ezt pl. azok is mondják, akik kiábrándultak (pl. Kovács Tamás kardvívó, aki számára vállalhatatlanná vált a Fidesz).

- Közben az a Gyurcsány, aki miniszterelnökként leterroristázta az arab focistákat és full Izrael-párti volt, most nekik Soros a jó ember, az ellene való izraeli politika pedig a szélsőséges és hirtelen az arab bevándorlók milyen jók lettek a balosoknak. A jobbosoknak meg a régi palesztin szimpátiájuk eltűnt és most fúúj arabok... Ezen már nem tudok kiigazodni.

- Azok a fideszes ismerőseim, akik régen arra hivatkoztak, hogy a Jobbik és a kurucinfó túl radikális és szélsőséges, gyűlöletkeltő, ők radikalizálódtak és áhítattal véresen ragaszkodnak Orbánhoz, szidják Vonát az enyhülésért, hogy szemöldökszedő és homoszexuális (ilyenkor nem számít a konzervatív keresztény családimádó fideszeseknek, hogy Vona családos... vagy épp Márki-Zay... Bayer mocskolódik egy keresztény nagycsaládos ember ellen, na meg a pápa ellen). A katolikus keresztény ismerőseim megtagadják a pápát, mert migránsfóbiájuk lett és Semjén nagyobb keresztény és körömszakadtáig védik.

- A néppártosodás miatt sok jobbikos kiábrándult, ők a radikális réteg, akik most a Fideszhez pártoltak, ahhoz az Orbánhoz, akit még pár éve az Orsós-Olstein cigány-zsidó származással akartak lejáratni (ja és Orbán maga beszélt, hogy büszke a részleges zsidó származására).

- Köves Slomó rabbi a szélsőjobbos Fideszt nyilvánosan támogatta plakátokon, de a Köves Slomót szidó ex radikális jobbikosok a Köves-Fidesz bandát a migránsfóbiájuk miatt támogatják...

- Vágó István, a gyurcsányista, aki pár éve még holokausztozott az egyik csatornán, ma már pajeszos kaftános zsidók elviselhetetlen látványáról posztolt Facen.

- Baloldal: fideszes ügynökök az MSZP-ben, jobbikos Heller, Gyurcsány egyszer elszólta magát, hogy össze kéne fogni a Jobbikkal, de aztán mégsem, aztán koordinált jelöltállítás, titkos háttéralku a baloldal és Jobbik közt, közben Kész Zoltán "független" és Hadházy fideszes dolgokat szavaz meg, ami évek múlva derülnek ki. Mi folyik már itt? :D

- 10 éve még engem csesztettek, hogy nem lehet szélsőségesnek lenni, tiszteletben kell tartani a másságot, ne szidjam az EU-t, mert milyen jó lehetőségek vannak, fejlődés, emberi jogok így meg úgy, szabadság, liberalizmus, egyenlőség... Most pedig pont ez számít gáznak, a többség a Fidesz illiberalizmusát osztja, gyűlölködik, faji ideológiáról beszél, stb.

Jól veszem ki, hogy minden szereplő megváltozott? Az egész magyar társadalom pedig a 10 évvel ezelőtti toleráns liberalizmusából átvedlett szélsőjobbra és az ország 2/3-a kurucinfós retorikát használ, orbánista lett, migránsfóbiás, egyenlőség-ellenes (bérunió nem kell - ugyanezek az emberek még 10 éve az EU-s felzárkózásért kiáltoztak). Néhány balos ismerősöm a 2014-es összeborulásból hirtelen Fidesz-szavazóvá vált, ugyanazok, akik engem gimnazistaként még csesztettek, hogy miért Orbánnal szimpatizálok...

Ja és a kedvencem, hogy amikor nem akarok politikával foglalkozni, akkor is előjön: meséltem az egyik fideszes keresztény ismerősömnek egy földönkívülis sci-fi filmről, amiért megbotránkozott a vallása miatt, de az nem zavarja, hogy a kedvenc Fidesz pártja tolja Georg Spöttle "biztonsági" szakértőt, aki pisztolyt szorongatva ült éjjel az ágyán, mert félt, hogy elrabolják az UFO-k. Ja meg Pataky Attila földönkívüli látomásai a TV2-n.

Normális úgy az egész ország, most komolyan? Értitek a szavazók logikáját? Én nem.

2018. febr. 25. 13:21
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
50%
Én balosnak tartom magamat, a bevándorlókkal sincs bajom, de lehetséges, hogy most a Jobbikra fogok szavazni, mert az a legesélyesebb Orbánnal szemben, de emiatt én nem gondolom azt, hogy szélsőjobbossá válnék, hanem egyszerűen annyira szeretném Orbánék bukását, hogy még a Jobbikot is szivesebben látnám már kormányzóerőként.Továbbá igen, a Jobbik tényleg jó irányba változott az utóbbi években, a Fidesz viszont radikálisabb lett valóban.
2018. febr. 25. 13:36
 2/19 anonim ***** válasza:
43%

Egyetértek veled, bár én fiatalabb vagyok, idén szavazok először.

Én mindig is Jobbik szimpatizáns voltam, viszont a régebbi Jobbik annyira nem vonzott, illetve elég fiatal voltam hozzá, hogy ne ássam bele magam mélyebben abba, hogy ki mit szeretne megvalósítani, melyik párt mit tesz vagy mit mond.

Jelenleg én nem nagyon adok arra hogy balos vagy jobbos, meg az is hülyeség, hogy x politikus x éve mit szólt el, meg milyen 10 éves videóból vágtak ki valami félreérthető jelenetet.

Én azt érzékelem a saját bőrömön, hogy a fidesz lassan tönkreteszi az országot, a városomnak is fideszes vezetője van. Magával a polgármesterrel meg vagyok elégedve, mert kapcsolatot tart a lakókkal, meghallgatja őket, vevő az új ötletekre stb., de érződik a fideszes hatás is, és van jó pár fura és teljesen felesleges döntése a vezetésnek, ami értelmetlen, de a fidesznek pénzt hoz. Illetve látom, hogy meg van ígérve minden, de már a tervek készítésekor is csúszik a határidő, és egy-két évvel későbbre várható az adott dolog megépítése, felújítása. Bár most a választásokhoz közeledve hirtelen elkezdtek dolgozni, de biztos vagyok benne, hogy ha a fidesz nyer újra, akkor 3 évre megint nem lesz fontos a fejlődés.

A Jobbikkal a programjuk miatt szimpatizálok leginkább. Mint mondtam, nem érdekel, hogy milyen 5-10 éves felszólalásokból mutogatnak félreérthető mondatokat, meg hogy mit gondoltak egyes politikusok valamiről egy évtizede. Az emberek változnak, nem lehetsz életed végéig ugyan olyan. A világ is változik, alkalmazkodni kell. És úgy gondolom, a Jobbik sikeresen alkalmazkodott. Van egy rakás szakértőjük, akik értenek a dolgokhoz, látják, és kimondják a problémákat, összefognak a vállalkozásokkal és szervezetekkel annak érdekében, hogy fejlődhessen végre ez az ország. Azt látom, hogy ha a Jobbik nyeri a választást, végre elindulhatunk egy olyan úton, amin felzárkózhatunk a fejlettebb országokhoz.

Nem is az érdekel, hogy lesz-e elszámoltatás vagy nem, hanem az, hogy végre egy élhetőbb, szerethetőbb országban élhessünk. Szerintem meg kell adni az esélyt a Jobbiknak, mert ha a programjuk felét sikerül is megvalósítani, már sokkal előrébb tartanánk, mint a fidesszel.

A szavazók logikáját nem értem, rengeteg olyan írást olvasok itt gyakorin is, hogy lefordulok a székről tőlük :D Nincs bajom se a fideszesekkel, se az mszp-sekkel, se senkivel, mindenkinek van véleménye. De azt nagyon nem értem, hogy miért kell egymást szidni, meg elküldeni melegebb éghajlatra ha éppen más a véleménye valakinek. De sajnos ez egy jó darabig így is fog maradni, mert nincs aki változtasson. A Jobbik talán tud majd rajta valamennyit segíteni, de kétlem.

Vannak külföldön élő magyar ismerőseim, és annyira feltűnő a másfajta gondolkodásuk, nem szidnak senkit, nem ordibálnak, nem idegeskednek, nyugodtan élik az életüket, és mégis van véleményük, és képesek kulturáltan vitázni. Nem akartam soha külföldre menni, itthon szeretnék boldogulni, de azt kell hogy mondjam, ha lesz egy jó szakmám, pár év itthoni munkatapasztalatom, a magyar mentalitás pedig marad olyan amilyen most, akkor én is húzok ki külföldre, mert ez hosszú távon elviselhetetlen, és káros az egészségre.

2018. febr. 25. 13:59
 3/19 anonim ***** válasza:
28%

mit nem ertesz? a lenyeg a hatalom kozelebe kerulni, a politika aramlataban lenni ES a zsebuket tomni...

ideologiat a cel szerint valtoztatni

2018. febr. 25. 14:04
 4/19 anonim ***** válasza:
0%

Én meg Jobbikos vagyok, de ha a körzetemben visszalép a Jobbik (van rá esély) akkor biztos hogy DK-sra fogok szavazni, pedig Gyurcsányt bottal sem piszkálnám...

De a haza érdeke megkívánja, hogy eltüntessük az akadályokat az ország boldogulása elől...

2018. febr. 25. 14:07
 5/19 anonim ***** válasza:
24%
Én csak annyit tudok, hogy aki nem tud egy kérdést két érthető, kerek mondatban megfogalmazni, az pártszimpátiától függetlenül nem normális.
2018. febr. 25. 14:09
 6/19 anonim ***** válasza:
49%
#5: Szerintem, ezt a kérdést csak az nem érti, aki nem akarja.
2018. febr. 25. 15:33
 7/19 anonim ***** válasza:
38%
Egyébként a 3. hozzaszóló, nagxjából leírta a lényeget.
2018. febr. 25. 15:35
 8/19 anonim ***** válasza:
Valóban fura ez a "nem tudom, kire szavaztam 4-8 éve..., de nem arra, aki..." felejtős hozzáállás.
2018. febr. 25. 15:42
 9/19 Pro Patria ***** válasza:
57%

"ja és Orbán maga beszélt, hogy büszke a részleges zsidó származására)."

- Legyél igényesebb a forráskritikában. Ez egy elég korán korrigálást kapott médiahiba volt, valójában Deutsch Tamás beszélt erről, amit tévesen idézett egy külföldi cikkíró Orbánnak tulajdonítva.

"Ja és a kedvencem, hogy amikor nem akarok politikával foglalkozni, akkor is előjön: meséltem az egyik fideszes keresztény ismerősömnek egy földönkívülis sci-fi filmről, amiért megbotránkozott a vallása miatt, de az nem zavarja, hogy a kedvenc Fidesz pártja tolja Georg Spöttle "biztonsági" szakértőt, aki pisztolyt szorongatva ült éjjel az ágyán, mert félt, hogy elrabolják az UFO-k. Ja meg Pataky Attila földönkívüli látomásai a TV2-n."

- Mikor volt szó bármiféle, akármilyen kormányzati nyilatkozatban ufókról?

Amit pedig ebben kihagysz, mint mellékvonal - nyilván szubjektív értékítéletben -, az az, amit te engedékenyen "néppártosodásnak" nevezel, ám valójában a kijelölt irány megváltoztatása a megszerezhető százalékokért. Olyan párttól, ami korábban disznólábakat tett a dunaparti cipőkbe (és a példákat lehetne még sokáig, hosszasan sorolni), nem hiteles a hanukai kívánságlevél, sem az újlipótvárosi közéleti szereplők közötti feszengés. Változik az ember megítélése bizonyos dolgokról, formálódik a látásmódja - de nem így.

Ahogyan egy nagyon lényeges pontot is jótékonyan kihagysz. A korrupció ellen önmagát állító Jobbik simán karjai közé fogadta Mészáros Lőrinc elődjét, Simicskát, a Fidesz korábbi "pénzemberét", aki addig a korrupció nevesített főszereplője, egyszemélyes megtestesítője volt az ellenzék számára minden híradásban, minden nyilatkozatban - pontosan ahogyan most Mészáros. És nem volt ez a sokat szidalmazott kormányközeli karrier olyan régen.

Mennyire marad ezután hiteles? Ha holnaptól Mészáros Lőrinc jelentkezne be nálunk hasonló körülmények között?

Röviden tehát, kiélezed ezt mindenféle irányba, de egy érezhető elfogultság miatt egy szálat mégis kihagysz belőle.

----------------------

A 13:59-es válaszhoz:

"Bár most a választásokhoz közeledve hirtelen elkezdtek dolgozni, de biztos vagyok benne, hogy ha a fidesz nyer újra, akkor 3 évre megint nem lesz fontos a fejlődés."

- Nem bántásként, de itt, ebben érződik ki, hogy fiatal vagy, és mindent új információként tapasztalsz, látsz, így pedig a jelenhez kötöd.

2018. febr. 25. 21:08
 10/19 anonim ***** válasza:
Nekem a mostani lenne az első, hogy szavazhatok, de nem megyek el, az biztos. Egyik párt nevetsègesebb, mint a másik. Nem értek egyet a migránsok befogadásával, látom a veszélyeit, ezért balosokra biztos nem. Meg tök röhely, hogy a Jobbik egy szélsőjobboldali párt volt, es most mégis a balosok feneket nyalja. Nem tudják ezek, mit akarnak. Most azt gondolhatjàtok, akkor biztos a fideszt választom, mert nem értek egyet a migránsok betelepítésével. De nem. Mert undorító az a gyűlöletkeltés, amit csinálnak, ez a nemzeti konzultáció is tök röhelyes volt, meg a rádióban néha hallom az ilyen sorosos reklamokat, mintha valami gagyi B kategórias katasztrófafilm reklámja lenne, komolyan. Meg nekem keresztényként fáj, hogy ezek kereszténynek mondják magukat, és lopnak, csalnak, hazudnak, meg még a pápát is gyalázzák, csak mert nem ugyanaza véleménye, mint nekik. Én nem megyek el szabazni. Nincs olyan párt, amelyikre érdemes lenne.
2018. febr. 26. 08:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!