Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Nem lenne jobb, ha kilépnénk...

Nem lenne jobb, ha kilépnénk az EU-ból?

Figyelt kérdés

Én még emlékszem a 2003-as évre. Az életszínvonal durván egyezett a mostanival, sőt talán még kicsit magasabb is volt. Akkoriban is el lehetett lenni itthoni munkából, aki meg többre vágyott az akkoriban is kiment külföldre, úgy, ahogyan a 90-es években is, akár vendégmunkásnak, akár kitelepülőnek.

Semmiben sem érzem azt, hogy a 2018-as Magyarország több lehetőséget és nagyobb szabadságot nyújtana nekem, egy átlag, munkásosztálybeli embernek, akinek pont 2002-ben született a kislánya, mint a mai. Sosem volt gondunk tápszer, pelenka, és bababútor vásárlással. A benzin és a vonatjegy is olcsóbb volt.

12 éves unokaöcsémnek akkor is volt a korhoz képest jó számítógépe, volt pénze hamburgerre stb.

Akkoriban is jöttek már be a német termékek, Plus és hasonló szupermarketekben lehetett megvásárolni őket hasonló árakon. Akkoriban is piacgazdaság volt, talán valamivel szabadabb is a mai.

Az egyetlen dolog amiben jobbnak érzem a mai világot az az, hogy már fejlettebb a technika, például vannak okostelefonok, de ezek akkor is eljöttek volna, ha nem vagyunk EU-tagok.

Mindent összevetve én úgy érzem, hogy 2003-ban egy kicsit jobb volt az élet, mint most.

Nektek mi a véleményetek? Nem kéne kilépnünk az EU-ból, és visszacsinálnunk a 2003-as állapotokat?

2018. jan. 20. 23:56
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
83%
Én még most is úgy gondolom, hogy inkább nyertünk, mint vesztettünk az EU-tagsággal, szóval, szerintem nem lenne jobb.
2018. jan. 21. 00:26
 12/32 anonim ***** válasza:
85%

8-as: Már most is minden annyiba kerül mint nyugaton - vagy még drágább!

Hülyeséget beszélsz: Szlovákia már régen elhúzott mellettünk, Bulgáriába meg nem vezették be az eurót - ennyit min. illene tudni!

2018. jan. 21. 00:27
 13/32 anonim ***** válasza:
49%
#5: Azért amiket itt felsorolsz, az sokkal inkább a magyar kormány "érdeme", mint az EU-é. Talán nézd úgy, hogy ha nem lennénk EU- tagok, ez csak "sokszorozódna", hiszen végképp nem lenne semmi kontroll.
2018. jan. 21. 00:30
 14/32 anonim ***** válasza:
16%

2020 után, mikor az EU elzárja majd a pénzcsapot, már kevésbé lesz jó dolog a tagság (a kötelezettségeinket természetesen ugyanúgy be kell tartanunk, mint eddig).

Hogy hosszútávon mennyire képes az EU? Azt nem tudni, azt viszont igen, hogy az első nagy törés már bekövetkezett (Nagy-Britannia). Annak idején Athén délosi szövetsége is így esett szét...

2018. jan. 21. 00:31
 15/32 anonim ***** válasza:
83%
Nem valószínű, hogy 2020 után bármiféle pénzcsapot elzárna az EU (ez az EU szétesésével fenyegetne, amire most a legkevésbé van szüksége), épp most jelentette be Macron, hogy a britektől is az eddigi hozzájárulást fogja kérni az EU.
2018. jan. 21. 00:36
 16/32 anonim ***** válasza:
26%
Na jó, és ha a britek közlik, hogy "eztneked"? Már nem kell tartaniuk magukat semmilyen EU-konform szabályozáshoz, tehát úgymond "nem tartoznak semmivel".
2018. jan. 21. 00:38
 17/32 anonim ***** válasza:
6%
Neked jobb lenne, nekem nem... Meg úgy kb az egész nyugati régiónak sem. Ezekben a megyékben jobb a jelenlegi állapot.
2018. jan. 21. 01:10
 18/32 anonim ***** válasza:
20%

Tetszik a kérdező hasonlata, én is is egyet értek a megfigyelésével.

2003-ban már nem volt meglepő, hogy pisitől duzzadó pelenkájú kislányt a programozás alapjaira tanítanak, mivel akkor látta az átlagember, hogy ez a jövő, manapság már maximum 16 évesen tanítanák az anyaságra, a tesire, meg a hittanra, miközben kiskorában el volt Barbi-mámorban.

2003-ban az informatika volt az egyik legfontosabb tantárgya az iskolában, manapság csak vallás meg tesi van.

Masszívan visszafelé haladunk, és erről nagyrészt a Fidesz tehet.

Szerintem még előnyös is lenne az EU-ból való kilépésünk, mert akkor a többség látná, hogy nem Brüsszelhez kell imádkozni, hanem valamiféle forradalmat elindítani.

2018. jan. 21. 01:18
 19/32 Koplárovics Béci ***** válasza:
75%

"Én még emlékszem a 2003-as évre. "

Arra a 2003-ra, amikor már gyakorlatilag az EU kapujában álltunk, és rengeteg előnyét már élveztük? Arra a 2003-ra emlékszel? Én emlékszek 1993-ra is. Sokunknak problémát jelentett a 10km-es diákbérletet megvenni. Nem kerestek jól a szüleink. Közlekedés? Ha 0. óránk volt, akkor 8km-re lévő városba 15km volt az utazás, mert a teljesen ellentétes irányba kellett elindulni, pedig volt közvetlen út is. Jól álltak a volán-társaságok. Benzinár nem érdekelte az emberek 2/3-át, még álmaik se nagyon voltak autókról. Külföldi termékek? Ugyanmár, örültünk ha meg tudjuk venni a kenyeret. Örültünk, ha a lengyelpiacon (KGST-piacon!) sikerült cipőt meg ruhát venni - végülis külföldi... 2003-as életszínvonal... Végülis a hülyének is adtak hitelt a semmire, lehetett belőle "életszínvonal". 0% Suzukik, anyagot és szakembert ritkán látott házak (mire kifizetik a hitelt össze is dőlnek). Ez volt a 2003-as életszínvonal. Te lehet, hogy ugyanitt tartasz, de akkor a világ nagyon elhúzott melletted.

"Sosem volt gondunk tápszer, pelenka, és bababútor vásárlással. "

Egy átlagembernek, de még egy kicsit szegényebbnek sincs ma gondja ezekkel a dolgokkal. Mélyszegénységben élők akkor is voltak, most is vannak. Arról el lehet vitatkozni, hogy mikor voltak többen.

"Nem kéne kilépnünk az EU-ból, és visszacsinálnunk a 2003-as állapotokat?"

Lehetnénk pl ott, ahol mondjuk Albánia. Ami egy szép ország. Még olcsó is. Kár, hogy fél Svájc már albán, biztos nem véletlenül. Mondjuk nálunk mínusz maffia (vagy legalábbis másfajta). Biztos jó az életszínvonal...

De leginkább abba gondolj bele, hogy jelenleg a politikusainknak van egyfajta felső kontrollja, az EU. Most akkor képzeld el, hogy mit garázsálkodna például Orbán, ha még ez a minimális felső kontroll sincs? Akkor nem nagyrészt az EU pénzek tűntek volna el (annak hiányában...). Szerinted TÉNYLEG legalább ugyanaz az életszínvonal meglenne? Ugye nem gondoltál bele?

2018. jan. 21. 08:32
 20/32 anonim ***** válasza:
76%

Eszetlenség lenne kilépni.

Amiket felsorolsz, azt én értem hogy te így élted meg, talán igazad is lehet. De a te személyes jóléted még nem adja meg az okokat arra hogy kilépjünk-e vagy se. Közben volt egy gazdasági összeomlás világszinten, például. Azóta jön be rengeteg pénz hozzánk az EU-tól, aminek a nagy része a kormánypárti oligarchák zsebeiben landol. Minden fejlesztés EU lóvéból megy szite. Túlnyomórészt. Ami pedig Orbánt illeti, az egyetlen béklyó a lábán az ellen hogy ne legyen egy Ceausescu, az maga az EU. Ha ennek vége lenne, akkor ennek az országnak annyi. Na meg az EU lóvék nélkül is. Magyarország kapja a EU-ban az egységnyi befizetett pénz utáni legtöbb támogatást. Nincs miért sírnunk.

"12 éves unokaöcsémnek akkor is volt a korhoz képest jó számítógépe, volt pénze hamburgerre stb. "

Eléggé rövidlátó magyar választói gondolkodás az, amikor a személyes jólétünket nézegetjük s közben nem előre gondolkodunk. Egy ország gazdasági helyzete hosszú évek alatt vesz fel egy irányt. Amit az egyik kormány elb...sz, annak az igazi súlyát kb. a másik ciklus alatt lehet megérezni, hogy értsd. Nálunk most a legnagyobb bajokat pont hog nem az EU hanem a maffiakormányunk okozza, akiknél csak azoknak van jövő, akik mellettük vannak. Közszférában, ha nem vagy Fideszes, lapátra kerülsz előbb-utóbb. Közbeszerzésnél alvállalkozó nem lehetsz, ha kormányellenes vagy.

"Nem kéne kilépnünk az EU-ból, és visszacsinálnunk a 2003-as állapotokat?"

És mégis hogyan lehet "visszacsinálni"? Teljes hülyeség. Az EU közepén, egy zárt gazdaság, amelynek nincs rendes ipara, nincs rendes képzett munkaereje, viszont egy rakás közmunkása? Nem Svájc vagyunk, csak szólok.

2018. jan. 21. 09:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!