A magyarok miért nem elég mobilisak? Miért nem hajlandóak a munka után költözni a fővárosba, vagy az osztrák határhoz?
A magyarokra inkább jellemző a sültgalamb várás, mint a tenni akarás a munkáért. Nemrég láttam egy elképesztő statisztikát arról, hogy minél szegényebb egy régió, annál röghöz kötöttebbek az emberek. Rengeteg a közmunkás, rengeteg a hátrányos helyzetű vidéken, de mindenki csak panaszkodni tud, várja, hogy az állam megoldja a problémát helyette. Ha meg mégis úgy dönt, hogy elköltözik, akkor már egyből külföldre megy, az meg sem fordul a fejében, hogy egy munkaerő hiányos fejlettebb hazai régióba költözzön.
Miért nem elég mobilis a magyar?
Budapestre csak akkor éri meg felköltözni, ha keresett szakmád van és átlag fölötti fizetésed, különben a fizud felét (többet...) elviszi a lakhatás, persze ha egy kétszobás kápmegyeri panelba beköltöztök négyen-öten, akkor pénzben megéri, csak nem mindenki szeret állat módjára élni.
Sopron, Móvár is csak akkor éri meg anyagilag, ha kijársz dolgozni az osztrákokhoz, de a burgesz az egy külön állatfaj.
Én szívesen költöznék oda, ahol az albérlet a fizum max 1/4-e és van rendes állás. Csak mutass egy ilyen helyet. Nekem jó Sopron is. Én már költöztem 150 km-eket munka miatt.
A gond inkább az, hogy vízfejű az ország és BP-n kívül nincs nagyon szoftverfejlesztői munka, ami fizet is.
Mert vannak akik nem akarnak elmenni ha tetszik ha nem.
Akik akartak azok egy része meg kiment valahová, szóval a kiírásoddal felsültél úgy néz ki.
A munkaerő hiány Magyaroknál azért alakul ki, mert nem fizetnek eleget azoknak, akik elvállalják a munkát. Továbbá nem hajlandóak kitanítani a dolgozókat, hanem elvárják, hogy 5-10 év tapasztalattal két diplomával 24 év alatti a dolgozó.
Ezen érdemes elgondolkodni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!