Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A Himnusz előtt mi volt a...

A Himnusz előtt mi volt a magyarok himnusza?

Figyelt kérdés
Vajon lehetséges, hogy idővel lecserélik a mostani Himnuszt egy valamivel vidámabb szerzeményre?

2017. nov. 27. 13:51
1 2
 11/16 tothp ***** válasza:
Csak azért, hogy kötekedésre adjak okot.
2017. dec. 1. 20:57
 12/16 anonim ***** válasza:
89%

Persze majd Pákó fogja felénekelni és Dolby Stereo szuper 3D hatsású lesz feat. Wellhello (dj. családipótlék remixben-mondjuk).

Komolyan: miért cserélnék le? Az a történelem meggyalázása lenne.

2018. jan. 1. 12:46
 13/16 anonim ***** válasza:

"Csak rákerestem a szó jelentésére:

"Dicsérő ének, amely egy személy vagy közösség jó tulajdonságait, érdemeit, kiváló tetteit, győzelmeit zengi, magasztalja."

Nos ebben az értelemben a mi nemzeti Himnuszunk nem teljesen felel meg a "műfaji követelményeknek"

Csakhogy nem ez a himnusz meghatározása...

A himnusz legfontosabb jellemzője, hogy mindig Istent vagy az ókori Hellászban (ahol a műfaj kialakult) isteneket szólítják meg vele. Ez lehet magasztaló is (általában az is), de tartalmaz kérést is. A fogalom megfelel a magyar himnusznak.

Amit te írtál az inkább az eposzra vagy a históriás énekre lenne jellemzőbb...

A kérdésre válaszolva pedig a Boldogasszony Anyánk volt a régi magyar himnusz - vagyis inkább olyan közösségi ének, ami a mai magyar himnuszhoz hasonló funkcióval bírt. Szerintem nem kell lecserélni, mert

1. nem szomorú

2. Ha az is lenne, miért kéne vidámnak lennie?

3. nem hiszem, hogy ma van olyan zeneszerző, aki Erkel Ferencnek akár csak a nyomába érne

2018. jan. 8. 19:27
 14/16 anonim ***** válasza:
Még a 13 után gondoljunk arra is, hogy még amikor Erkelhez mérhető zeneszerzőt megkérdeztek, hogy írna-e egy új himnuszt, ő is csak azt tudta mondani, hogy minek, jobbat nem lehet. Vagy valami ilyesmit.
2018. jan. 8. 19:40
 15/16 anonim ***** válasza:

Mondjuk az tény, hogy más népek himnuszai általában induló jellegűek (a dallamuk) és a nép (vagy az országuk vagy a kultúrájuk) kiválóságát, különleges voltát hirdetik. Tele vannak önbizalommal. Gondoljunk csak a német himnuszra: "Németország, Németország mindenek felett..."

A miénk meg balsorsról, bűnhődésről, ellenséggel való küzdelemről szól, ahol Isten segítő kezére van szükségünk.

Mondjuk én elég öreg vagyok, én már megszoktam a jelenlegit, de megértem, hogy sokakat zavar, hogy ilyen önostorozó, búsongó, negatívumokat hangsúlyozó himnuszunk van.

2018. máj. 9. 12:34
 16/16 anonim ***** válasza:
100%
No hiszen, már csak az kéne a mi libsijeinknek, hogy a némethez hasonló szövegű himnuszunk legyen.:D Így is soviniszták és kirekesztők vagyunk, akik andalgunk az állítólagos régi dicsőségen, ami csak a mi fejünkben létezik. Pedig ha a magyar kultúrából kivonjuk x népcsoportot, csak a bőgatya és a karikásostor marad, mint tudjuk.:-)
2018. máj. 9. 12:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!