Az orvosok igazából jól keresnek?
Egy átlagos, 10 év munkatapasztalattal rendelkező orvos egy átlagos állami kórházban a közalkalmazotti bértábla alapján bruttó 250 ezer ( kb nettó 170 ezer ) forintot keres. Ez kevés, senki nem száll vitába, főleg hogy fárasztó, megterhelő és felelősségteljes munka az orvosi.
Ugyanakkor a kórházban az orvosok kapnak hálapénzt. Egy-egy műtét után több tíz, több százezer forintot is kaphatnak, a beteg pénztárcája és az ellátás minősége szab határt az összegnek ( rokonok a szülésznek például majdnem 120 ezer forintot adtak ).
Ha egy hónapban csak 15 beteget lát el és mindegyik csak 30 ezer forintot ad, az plusz nettó 450 ezer forint ( de ennél a betegek száma is jóval magasabb és az átlagos hálapénz is jó eséllyel meghaladja ezt ). Ami a fizetéséhez hozzáadva már nem is olyan rossz, nettó 600 ezer forint körüli ( feletti ) fizetés jön ki neki.
Ebből kiindulva az orvosok fizetése nem is olyan rossz a hálapénz miatt, igaz?
Ui: tisztában vagyok vele hogy nem minden orvos kap hálapénzt, főleg nem minden egészségügyi dolgozó. Azzal is tisztában vagyok, hogy ennél jóval többet érdemelnének mind az orvosok, mind az ápolók, mind a mentősök és az összes egészségügyi dolgozó. Az írás nem az orvosok ellen szól, csupán megfogalmazódott bennem hogy nem is keresnek rosszul országos viszonylatban.
Ebben az országban senki nem keres jól csak néhányan majdnem elérik a "hanyatló nyugat" minimálbér szintjét.
Köszönjük viktorka
"Az orvosok egy semmirekellő népség. Mindet kivágnám az országból."
Trollriadó! Jelentettelek!
"Egy nőgyógyászati daganatsebésznek pl 7 év a rezidens ideje. Ehhez jön az egyetem 6 éve, vagyis 13 év után lesz kezdő szakorvos. (Igaz ez bármelyik szaksebészre,, szájsebészeti, kézsebész, idegsebész stb)."
Ezért nem is igazán értem, hogy a jogászok 5 év iskola után miért kapnak "dr" jelzőt!
Míg egy mérnök vagy főleg az orvos 10+ évet tanul érte!
ma 19:13!
Az orvosok is kapnak doktori címet az alapképzés után és a jogászoknak is szakvizsgát fiúk kell, amit min 3 év gyakorlat előz meg.
* szakvizsgázniuk
Tehát egy jogász is min 8 év után dolgozhat önállóan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!