Azt, hogy ki hova adózik, miért nem "verseny" alapján dől el?
Magyarországon haragudni szoktak az olyan cégekre, akik Luxemburgba,Svájcba adóznak.
De, miért baj, hiszen ott kedvezőbbek a feltételek?
Vagy, sokáig közutálatlatnak voltak kitéve azok akik szlovák rendszámos autót tartottak, mert sokkal kevesebbet kellett utána adózni.
Az ember a bankját,biztosítóját is megválaszthatja, nyilván oda megy, ahol kicsi a számlavezetési díj meg ilyen-olyan levonások.
Szerintem, ezek mind hozzátartoznak a szabad piachoz, szabad versenyhez.
Van egy adótanácsadó barátom,ő szokott tájékoztatni a "kiskapukról", amivel törvényt nem sértek, de jól járok, ugyanis több marad a zsebemben.
Például, amikor Ausztriában dolgoztam, az autómat átírattam édesanyám nevére, így korlátlan ideig használhattam kint.A sógoréknál többet kell fizetni az autó után, mint itt.
De az osztrák államtól nem sajnáltam volna, csak akkoriban radikálisabb nézeteim voltak ezen a téren.
Én ezeknek a szemét kormányoknak, akár Fidesz,Akár MSZP vagy bánom is én milyen, nem vagyok hajlandó a stadionjaikra,fészekrakó programjaikra meg a kisebbségeikre pénzt adni, meg,hogy ellopják.Nem, ilyen nincs.
Először, mutassanak teljesítményt.
Meg, mire is kellene adóznom?
Privát egészségügyet használok,magán nyugdíjbiztosítóm van, nem használok állami tömegközlekedést, csak autót.
"Magyarországon haragudni szoktak az olyan cégekre, akik Luxemburgba,Svájcba adóznak.
De, miért baj, hiszen ott kedvezőbbek a feltételek?"
Majd értesíts, kérlek, amikor Luxemburgba, Svájc jönnek, hogy Magyarországon infrastruktúrát fejlesztenek, mivelhogy a magyarországi cég náluk adózik!
A verseny nem isteni csodaszer, ami bármire jó. De leginkább akkor támad probléma, ha nem ismerjük a fogalmakat, de használni kívánjuk, pláne, ha szabályozni is.
Az állam egyetlen dolga, hogy koordinálja az állampolgárok tevékenységét annak érdekében, hogy nekik jobb legyen. Persze gyakorta az állampolgárok ezzel nem törődnek, vagy ezt enm is
tudják, ekkor az állam azt tesz, amit akar.
Na most, az államnak ehhez a tevékenységéhez pénz kell, amit az állampolgároktól adó formájában beszed. A céget is állampolgárok alkotják, használja az állam (és mások) által teremtett infrastruktúrát, tehát az mindegy, hogy cégről, vagy állampolgárról beszélünk.
Ha az állampolgár Svájcba adózik, azt elvileg teheti, de ekkor jól kicseszett önmagával. Abból a pénzből a svájciaknak fejlesztenek, tehát ő finanszírozza a svájciakat. Aki ennyire hülye, meg is érdemli.
Majd ha magánpénzből épített magánutakon autózol a magánautóddal, magánrendőrök biztosítják (vagy próbálják meg biztosítani), hogy nyugodtan alhass, akkor talán jogosan gondolkodsz el azon, hogy miért is adózol.
Azt ugye tudod, hogy pl. Svájcban sem tapsikolnak ám annyira, ha valaki Luxemburgba vagy valami más off-shore paradicsomba adózik, nem csak Magyarországon prüszkölnek ellene. Adózni ott kell, ahol a jövedelmet megkeresik, ill. a hozzáadott teljesítmény keletkezik. Ez a nemzetközileg elfogadott gyakorlat. Az ellen, hogy ez mire folyik el, lehet tiltakozni, de az más kérdés.
(A szlovák rendszámú autókban az volt a tenyérbemászó, hogy ezt tipikusan nem azok csinálták, akik összekuporgattak egy 10 éves Opelre, és így próbálták meg valamelyest csökkenteni a fenntartás költségét, hanem azok művelték, akinek az az évi pár tízezer forint éppen semmit nem számított volna.)
"Az ember a bankját,biztosítóját is megválaszthatja, nyilván oda megy, ahol kicsi a számlavezetési díj meg ilyen-olyan levonások."
Pontosan. A lakhelyed megválasztásával azt is meg tudod választani, hogy hová adózol. Ez így működik.
Azért, mert ezek a neoliberális gazdasági rendszerben egyfajta tervgazdaságban működnek ezek a nagy oligopóliumok, és azért mégiscsak túlzás, hogy először azt mondták hogy a profit a cégeké a társadalmi felelősség az adófizetőké (költségvetésé), aztán pedig még adózni sem hajlandóak ezek a cégek.
Na persze ha azért kell rinyálni, mert se az államnak se a magánembereknek nincs pénze képzett munkaerő előállítására, akkor ezek a nagy multik elsőként tárják szét a kezüket, hogy háteheznekikmiközük... hát elmennek a f....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!