Ki találkozott már olyan közvéleménykutatóval, aki a pártok népszerűségét méri?
Engem felhívtak,hogy a gazdaság helyzetéről kérdezzenek.
Válaszoltam,aztán mondtam hogy bátran hívhatnak politikai kérdésekkel is.Még nem hívtak,de várom:-)
Engem 1-szer kérdeztek eddig meg. Más, nem politikai témákban talán 3-4-szer.
Amúgy 500 és 4000 között szoktak lenni a minták. Természetesen NEM ugyanazokat kérdezik mindig meg, bár olyan felmérés is van, amikor évekig ugyanazt az 500 vagy 1000 embert kérdezik le sok mindenről (ezek a panelvizsgálatok, melyek természetesen a vizsgált személyek tudtával történnek).
Mivel a minták legfeljebb néhány ezer fősek, ezért egy 10 milliós országban azok lesznek többségben, akiket életükben sohasem kérdez meg egy cég sem.
Ami a közvéleménykutatók pontosságát illeti, a választás előtt ez az oldal tele volt azzal a véleménnyel, hogy a Jobbik 30 vagy akár 60-70 százalékon áll, mert a közvéleménykutatók bénák - ehhez képest 16,7%-ot kapott az említett párt (a közvéleménykutatók 12, 15, 17 és 17 százalékon mérték).
Akkor most jövök én:D
Telefonos operátorként egészítem ki havi pénzemet, és a választási időszakban bizony kellett közvéleménykutatási interjút is csinálni. Legelőször (februárban) még arról szólt az interjú, hogy felmérjük, ki milyen politikai beállítottságú, anyagi helyzetű, szociális tekintetben milyen "fejlett". Ezt követte az MSZP kampánya, amit csináltunk a munkahelyen. Itt lényegében szerintem azt az adatbázist dolgoztuk fel, amit a közvéleménykutatásból szereztünk, és az MSZP-szimpatizánsokat kérdezgettük. Itt is egy közvéleménykutatáshoz hasonló interjút kellett lezavarnunk, megspékelve egy-két "Ön április 31-én biztosan az MSZP-re szavazva, esetleg az MSZP-re szavazna, vagy biztosan nem szavazva az MSZP-re", és hasonló kérdésekkel riogattuk a népet. Viszont leszögezném, szavazási adatbázisról szó sincs, a beszélgetés nem került rögzítésre, le sem hallgatták a hívásainkat, és szerintem az adatbázist is csak statisztika céljából használták fel.
Körülbelül ennyi:)
Majd elfelejtettem: februártól április végéig nagyjából 10-15 ezer számot dolgoztunk fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!