Milyen lenne egy ilyen választási rendszer?
1. 2%-os bejutási küszöb
2. Kétfordulós választási rendszer, ahol az egyéni körzetben az a jelölt nyer, aki a szavazatok abszolút többségét nyeri el. Ha az első fordulóban nincs abszolút többség,a második fordulóban a két legtöbb szavazatot kapott jelöltre lehet szavazni.
3. 50% többségi, 50% arányos-listás rendszer
Ennyire be akarsz juttatni valakit a parlamentbe?
Én még az 5% bejutási küszöböt is kevésnek tartom...
Pont ezért van az hogy van rakat párt a parlamentbe holott 2 csoportra lehetne bontani Fidesz és Ellenzék (régen jobbikot 3 csoportba tettem volna már nem)
Nem számít mi van itt mindig együttesen ellenkeznek, ha a Fidesz A-t mond akkor ők B-t, ha később B lesz akkor rögtön A-t mondanak
Persze megértem én, hogy így mindenki több pénzt kap, hiszen ahány párt annyi főnöki fizu
A 2%-os bejutási küszöb jót tenne. Megjelenhetne még 1-2 párt az Országgyűlésben, akik talán nem az unalomig ismételgetett szólamokat adnák elő, hanem 1-2 cikluson át lennének egyedi ötleteik is.
Viszont a magam részéről az egyéni körzeteket teljesen felszámolnám, mert csak torzítják az eredményt. Azok, akik még eljárnak választani, az egyéni körzetekben nem képviselőjelöltre, hanem pártra szavaznak. Tök mindegy, milyen a jelölt, az számít, hogy melyik párt színeiben indul. Az egyéni képviselők sokat nem tudnak tenni a saját körzetükért, az egyéninek tűnő képviselői indítványok pártutasításra születnek, a szavazásokon is a frakcióhoz kell igazodni. Tehát az egyéni körzetekből bejutók is pártkatonák, csak a "győztes mindent visz" elv miatt torzítják az összképet.
Ha csak listás szavazás lenne, nem nyerhetne akkorát a Fidesz, kénytelen lenne valódi koalícióban kormányozni (nem, a KDNP-vel alkotott izé nem koalíció, csak papíron néz ki annak), nem lehetne minden őrültséget erőből átnyomni az országgyűlésen. Jelenleg ugyanis senki semmilyen módon nem tudja fékezni a Fideszt, nem tartoznak semmiféle felelősséggel senkinek, ezért az átgondolatlan, értelmetlen hülyeségeket is könnyen meg tudják valósítani és sokszor sajnos meg is teszik.
1. tehát az 5%-ot levinnéd 2-re.
Bejutna még több kisebb párt akikből lehet több is kéne egy kormány alakításához de jó eséllyel teljesen ellentétes elveket vallanak így az együttműködésük szinte esélytelen lenne. Pl. Fidesz-KDNP kap 30%-ot, Jobbik kap 15-ot, ők az ellenzék és az MSZP, DK, LMP, Együtt, Párbeszéd, MoMa, Liberálisok, Momentum alkotna közös kormányt. Szerinted miben tudna ennyi zsebpárt megegyezni?
2. két fordulóssá tennéd az egyéni választókerületekben a voksolást.
Töredékszavazatokkal mi lesz? Pl. egy párt mindenhol 3. helyen végez 30%-al, de mivel sehol se jut be a második fordulóba, így lenne közel 3 millió szavazata ami semmit se ér.
3. A 46%-nyi listát felvinnéd 50-re, az 54%-nyi egyénit meg levinnéd 50-re.
Most mivel lennénk előrébb? Csak mert az 50-50 olyan szép kerek semmivel se jobb mint a 46-54 vagy az 52-48 vagy bármelyik viszonylag közeli számpár.
"Nemrossz de jobb lenne ha szavazni csak egy adot inteligencia szint felett lehessen."
Helyes. Mondjuk aki egyetlen mondatban kettőnél több helyesírási hibát vét, az ne szavazhasson.
"Tök mindegy, milyen a jelölt,"
Jó 20 évig én is így gondoltam, aztán 3 éve kiderült, hogy egyáltalán nem mindegy, egy jó képviselő nem csak a parlamentben nyomkodja a gombokat, tesz is a választókörzetéért.
"Ha csak listás szavazás lenne, nem nyerhetne akkorát a Fidesz"
Pontosabban: ha csak listás szavazás lenne, nem nyerhetne akkorát a nyertes. Ez se tökmindegy.
"Jelenleg ugyanis senki semmilyen módon nem tudja fékezni a Fideszt, nem tartoznak semmiféle felelősséggel senkinek"
Dehogynem, jövő tavasszal lesz az össznépi felelősségre vonás.
A Jobbikot ne mossátok össze a balos ellenzékkel! attól hogy a baloldali SZAVAZÓKAT akarják megszerezni,attól még nem változik meg az ideológiájuk és nem lesznek liberálisak.
a 2%-os bejutási küszöb túl kevés, az gyakorlatilag 100-130 ezer ember lenne csak,lenne itt cigány párt,zsidó párt, kínai párt meg muszlim párt is így
Viszont 2 fordulós választási rendszer jó lenne de szerintem elég lenne,ha akár abszolút többséggel akár anélkül nyerne valaki,de a legjobb 2 közül lehetne a másik fordulóban választani.
AKkor valószínüleg a Fidesz-Jobbik versenyezne és az összes baloldali +pártatlanok jó része beállna a jobbik mögé.
És ha mondjuk az lenne, hogy egyénileg 2% a bejutás, de választási koalícióban 12%?
Töredékszavazatokkal pedig a veszteseket kompenzálnák, nem a győztest jutalmaznák agyon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!