Lehetne csökkenteni az élelmiszer árát, hogyha a gyártásban minden lépést szigorúan állami tulajdonú üzemek hajtanák végre?
Pl.
Az állami tulajdonú földön csirkeeledelt termelnek, az állami tulajdonú csirkegyárban csirkét tenyésztenek, amit az eledellel etetnek.
A csirkéket az állami húskombinátba szállítják, ahol levágják, megkopasztják és kibelezik őket.
A konyhakész csirkéket elszállítják az állami tulajdonú étterembe, ahol grillcsirke készül belőlük.
Attól még, hogy állami cégek állítanák elő, még nem kerülne kevesebbe az előállítása, hiszen egy csirke kinevelése, a táp, az alom, plusz az emberek bére, akik foglalkoznak vele nem lenne olcsóbb. Annyi történne, hogy mivel a fogyasztó államilag meghatározott alacsony árat fizetne, az nem lenne elég a kiadások fedezetére, így az egész rendszer gazdaságtalan lenne, amit a költségvetésből kellene kipótolni, ergó a Te adóforintjaidból. Brávó. Máris kifizetted az emelt árat a csirkéért, csak kerülőúton.
Ezzel már próbálkoztak '49-'89 között, látjuk mennyire működött.
Szétlenne lopva, a minősége meg egyenlő lenne a nullával.
Nézd meg ami állami tulajdonban van mind pénzhiányos, MÁV, BKV, Villamos művek, de még az MFB is állami tőkebevonást igényelt.
A piac a legnagyobb szabályozó(ha tökéletes a piac), jó minőség, jó ár. Az h most "kizsigerelik" a munkavállalót, egy dolog(lehet tovább tanulni, valaki ezt szereti, és van cég ami rendesen megfizet), és a gépek lassan átveszik ezeket a szerepeket is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!