Mi az oka, hogy a pedagógus szabadság nem vált ki politikai tíltakozást?
A Kúria már olyan esetekben is a kedvezményezettek ellen dönt, amikor ugyanazon foglalkozásért eltérő fizetést kapnak eltérő régiókban. A pedagógusok ellen még sincsen tüntetés, hisz az összes többi foglalkozáshoz képest kimagaslóan sok szabadnapjuk van. Miért?
Ott van pl a nyári szünet, ami 2,5 hónap. Máshol összesen sincs közel sem ennyi szabadság. Aztán ott vannak az tavaszi, téli és már az őszi szünetek is, amin felül van egyéni tanári szabadság is. Ha végiszámolod rengetegfizetett szabadsága van egy pedagógusnak. Míg te gyakorlatilag egész életedben húzod az igát, csupán aludni mész haza hétköznap. Gyakorlatilag nincsen még életed sem, addig a tanár hihetetlen mennyiségű szabadsággal kalkulálhat. Mi az oka, hogy ez nem verte ki a biztosítékot az emberekben?
"tapasztalatból mondom emberekkel fogalkozni sokkal nehezebb mint fizikai munkát végezni pláne ha gyerekekről van szó. "
Ezt azért nem mondanám...dolgoztam fizikai munkát anno nyáron és sokkal nehezebb volt, főleg mint tanítani :XD
"Hosszú távon a fizikai munkát megszokod bár hullafáradtan mész haza de nyugodt vagy míg ha emberekkel foglalkozol az idegileg kikészít .....és még munka időn kívül is ezen kattog az agyad"
Habár az összes melós azt mondja, hogy a szellemi foglalkozás az nem munka és az övé az igazi meló, azért van benne valami. A gyerekeknél is ugyanaz a pszichológiai nevelési sémát alkalmazzuk mind, ugyanazokat a lépcsőfokokat. Ha néha valaki annyira renitens, hogy nem lehet mit kezdebi az az igazgató dolga. Nekem még nem volt rossz éjszakám gyerek miatt ...
" [link]
Erről beszéltem. Mindenki a saját lovát dícséri, hogy neki milyen nehéz. Az ig.helyettem barátom folyton azon sipog, miközben alig van órája, hogy miért nem keres egy millát mint az írek stb...
Az SNIS gyereket sem nehezebb tanítani, ha megtanultad a pszichológiai sémát...
"Írjátok páran, hogy a kérdező nem lehet tanár, dehogynem! Amennyi semmirekellő s.gghülye elvégezte a tanárit meg tanítóképzőt 4-5-8-10 akárhány év alatt, jobb ha nem tudtok róla, ez a díszpinty simán lehet egy tehetségtelenebb egyed,"
Egyrészt én éppen a jobbik fele vagyok, hisz merek felvetni tabu témát is lásd ezt. Másrészt pedig valóban nagyon sok kollega úgymond azért esett ide be, mert egyetemre akart menni.
" ugye értekezleten már nem merné elküldeni az igazgatót az anyjába, ahhoz nem elég kemény arc"
Legyél őszinte: te sem mered elküldeni, hisz akkor nem lennél itt. Másrészt minek tenném, hisz nincs vele gond.
"Szerintem se legyen a tanároknak szünet, ez persze azzal jár, hogy a diákoknak sincs... Minek nekik az? Csak butul a diák nyáron! Sőt a hétvégéket is vegyük el! Ha "ostoba" a diák és egyszer bukik akkor lőjük "
Nem igaz, hogy a diákok szabadidő mentesek lennének, ha bemennénk nyáron. Lehetne más intellektuális tevékenységgel elfoglaltatni minket. Mást ne mondjak minden nyáron lehetne követelni egy oktatáspedagógiai kutatási tevékenység elvégzését, aminek meglétének függvénye az új tanévbe lépés. Rengeteg kompetenciája van egy tanárnak. Lehet irodai munkába bevonni, titkári, szövegszerkesztési, feladatokat adni vagy bármilyen oktatási kutatásba bevonni. Olyan lenne, mint az egyetemen a speci. Szabadon választhatóan felvehetőek lennének, ki mit akar, de ma kötelező lenne valamelyik. minimális. Az sem lenne utolsó, ha az idősebb kollegákat informatikailag felkészítenék, legalább az alapfokú iskolai kihívásokra.
# 27
Az szép, hogy te mit vársz el, de a pedagógiai program alapfilozófiája már régóta, hogy az iskola az életre nevelés fontos színtere. Igenis a szülők zöme elvárja, hogy olyan viselkedés sémát neveljünk a gyerekébe, melynek következtében otthon a szülőknek is engedelmeskednek. Önállóan bepakolja atáskát, elpakolja a szemetet a szobában, kitakarít maga után a konyhába stb….. Az iskolai nevelés lényege, az életre felkészítés. Ugyanúgy a munkahelyi, mint az otthoni. Az anyuka hazaesve a gyártósori melóból nem akarja azt az otthoni pár órát azzal tölteni, hogy megtanítsa a gyereket, elpakolni a szobát az asztalt ahol evett. Végül is mi neveljük úgymond a gyereket. Velünk tölti a napi 8-17 órát napköziben, releváns, hogy valami ragadjon rá ! nem igaz ? :XD.
# 29
"Az a baj, hogy sok helyen a pályakezdő szív, mert az idősebb, már tekintéllyel bíró tanár meg rátolja a sz.rmelót. Nekem is a főnököm április közepén kivett két hét szabit "
Ez minden szakmában így van. Az idősek a kedvezményezettek többet tehetnek meg. Nem egyedi jelenségről van szó.
"Az szép, hogy te mit vársz el, de a pedagógiai program alapfilozófiája már régóta, hogy az iskola az életre nevelés fontos színtere. Igenis a szülők zöme elvárja, hogy olyan viselkedés sémát neveljünk a gyerekébe, melynek következtében otthon a szülőknek is engedelmeskednek. Önállóan bepakolja atáskát, elpakolja a szemetet a szobában, kitakarít maga után a konyhába stb….. Az iskolai nevelés lényege, az életre felkészítés. Ugyanúgy a munkahelyi, mint az otthoni. Az anyuka hazaesve a gyártósori melóból nem akarja azt az otthoni pár órát azzal tölteni, hogy megtanítsa a gyereket, elpakolni a szobát az asztalt ahol evett. Végül is mi neveljük úgymond a gyereket. Velünk tölti a napi 8-17 órát napköziben, releváns, hogy valami ragadjon rá ! nem igaz ? :XD. "
Szerintem te sose láttál közelről gyereket. Az iskolának NEM feladata, hogy az "életre neveljen", ez a szülők feladata, az iskolának egészen más szerepe van. Más kérdés, hogy - többek között - az erősen felhígult pedagógusállomány miatt általában még annak sem tud megfelelni.:-) Elpakolni maga után nem iskoláskorban kell elkezdeni nevelni a gyereket, kulturált evésre, viselkedésre, helyes értékítéletre sem, ráadásul aligha a magadfajta lenne a legalkalmasabb erre a nevelési feladatra, kérdező.:-)
Amúgy orvos vagyok, jóval kevesebb szabadsággal, mint bármelyik pedagógus, de a gyerekeimre mindig volt időm. Még arra is, hogy időnként az egyes tanárok hiányosságait pótoljam, pl. elmagyarázzam valamelyik gyereknek kémiából az elektronhéjak mibenlétét és törvényszerűségeit, irodalomból a verselemzés alapjait vagy biológiából en bloc a genetikát, stb, stb.:-)
# 33/34 Időpont tegnap 06:57
Ne hívd trollnak! Egy troll sokkal intelligensebb. Bár a híd alatt lakás stimmel...
Ha egy állásra nincs elég jelentkező, akkor az alul van fizetve. Most nem csak a bért értem alatta, hanem a 20 nap pótszabadságot, mint bérek kívüli juttatást is.
Hogy nincs elég jelentkező, az szomorú tapasztalat:
-mérnöktanár évről-évre nincs, nyugdíjas óraadók tanítanak, de ez nem mehet a végtelenségig...
-informatikatanár sincs, korábban csoportbontásban tanítottuk a tárgyat, most teljes osztályoknak - tanárhiány miatt. Nyilván kisebb hatékonysággal, de mindegy, mert miután már a szakmai tárgy a kötelező 5. érettségi tárgy a szakgimikben, úgysem érettségiznek belőle (mint eddig)
-fizika, kémia tanár sincs, de "hál' Istennek" a tantárgyak is megszűntek úgyhogy hivatalosan ez se számít problémának.
-matektanárunk (más iskolákkal ellentétben) még van, de nagy kompromisszumokkal: ő mondja meg, mikor lehet órája, nem mi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!