Hogy döntik el, hogy ki a Magyar a Szlovák ügy kapcsán?
Kérdezem ezt a magyar állampolgárság kapcsán, melyet a Fidesz adni akar a Szlovákiában élő Magyaroknak. Na de mégis kiknek?
És még mielőtt, jön a sok hülye válasz, hát gondolok itt egy ilyenre.
Apa: Tót István
Anya: Janova Slotová
Gyermek ???? (Tótnak tót, de félig szlovák)
De jövök.
Rosszul esik, de akkor is ez van.
Elemi diplomáciai gesztus, hogy elfogadjuk a fennálló helyzetet, amíg nem vagyunk képesek rajta változtatni és nem hánytorgatjuk fel a partner számára kellemetlen múltat.
Mit szólnál, ha az osztrákok Ödenburgként emlegetnék Sopront? Örülnél neki? Vagy ha az olaszok Aquincumként Óbudát.
Az a város már lassan száz éve nem a mienk. A lakosainak többsége már rég nem magyar. Én fogok annak a legjobban örülni, hogyha ismét magyar föld lesz az a vidék és ismét csak magyar szót lehet majd hallani annak a városnak az utcáin. Akkor ismét Pozsony lesz majd, de addig is, tetszik vagy sem, Bratislava a hivatalos megnevezése. A köznapi beszédben, ha egy másik magyarral beszélsz, nevezheted Pozsonynak. Senki sem tiltja. Én is így szoktam nevezni. De ne hurrogj le másokat, mert a hivatalos megnevezést használják!
Az ötödik lovas
És akkor te is lesüllyedsz az ő szintjükre?
Hát gratulálok
Az ötödik lovas
Ötödik lovas!
Bécs helyett pedig akkor Wien a használandó????
Elvileg igen.
Mint mondtam, én is Pozsonyt használok. Nem is az zavar.
De ne torkolj le senkit azért, mert a hivatalos, nemzetközi megnevezést használja.
Igen. Hivatalosan Bécset is Wien-nek, Nagyváradot pedig Oradea-nak kéne hívni.
Az ötödik lovas
Csak azt nem tudom melyik magyar család beszél hivatalos kifejezéseket használva
"Te Pista milyen volt Zagreb?"
"Nem volt rossz de azért Wien messze jobb."
Mint mondtam, semmi kivetnivalót nem látok abban, ha magunk között Pozsonyról, Bécsről, Zágrábról, vagy Nagyváradról beszélünk. De...
1) Ne torkolj le másokat, mert a hivatalos, nemzetközi megnevezést használja!
2) Egy helyivel szemben jobb ha azt használod, mert pl. egy szlovák valószínűleg vérig sértődik, hogyha Bratislavát Pozsonynak nevezed, ahogy egy soproni is vérig sértődne, ha egy német Sopront Ödenburgnak hívná.
Az ötödik lovas
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!