Miért ilyen rosszak a magyar egyetemek?
Az nem kérdés, hogy a legjobb egyetemek Èszak-Amerikában, Nyugat-Európában és Kelet-Ázsiában vannak. Viszont elszomorító, hogy magyar egyetem nincs a legjobb 500 között. A hazai egyetemek közül az első SZTE is a top 500-550 közé fèrt be. Az istenített budapesti egyetemek közül az ELTE 600-700. a BME is akörül, a Corvinus meg 800-1000. hely között van csak. Ezzel szemben a top 300 között vannak dél-amerikai, egyéb ázsiai, sőt még afrikai egyetemek is.
Miért szerepelnek ennyire rosszul a hazai egyetemek, mikor Magyarországnak azért van tudományos múltja?
9.: Nem trollkodás, az SZTE sehogy sem a legjobb egyetem, én ott végezte, tudom, van, aki a családban az ELTE-n végzett.
A fenti rangsor szimplán hülyeség.
Egy példa.: Hiába fizikus az SZTE rektora, az Elméleti Fizika Tanszék gyakorlatilag tönkrement és megszűnt, pedig pont az elméletiek a legolcsóbbak és általában ők azok, akik a "tiszta" alapkutatásokat csinálják, azaz a "tiszta" tudományt.
Minden magára igényes és valamit is adó egyetemen a kísérleti tanszékek mellett vannak elméleti tanszékek.
Na ez mutatja, az SZTE miért nem lehet az ország legjobb egyeteme. Az lehet, hogy Szeged fizette a legtöbbet a fenti rangsort készítő cégnek.
Az SZTE Elmfizen, gyakorlatilag mindenki vagy félállásban vagy nyugdíjasként dolgozik. Sokan elmentek.
Egy Cambridge-hez, vagy ELTE-hez képest ez szégyen egy olyan "komoly" egyetemre nézve, aki ELI-ALPS lézerközpontot tudhat maga mellett!
Szerintem azok véleményét is kérdezd, milyen nagyon "rosszak a magyar egyetemek", akik DIREKT ide jönnek!
Nem véletlenül, és egyre többen.
Ha egy, a jóég tudja, kik által megrendelt statisztikákról alkotsz objektívnak tartott véleményt, nem kapsz tiszta képet. Rémlik még a sokat emlegetett "agyelszívás" fogalma? Olyan rosszak a magyar egyetemek, hogy a szintén top 500-ba tartozó, világhírű cégek hálóval fogták az egyetem kapujában a frissen végzetteket, mert otthon nem találnak jó szakembert.
Azoknak vajon miért érte meg egy-egy rossz magyar egyetemen végzett diák mindenáron való megszerzése?
Hab a tortán, hogy jónéhány világhírű egyetem sok oktatóját külföldről csalogatta magához.
Én mint SZTE-s végzett nem azt mondtam, hogy az SZTE rossz magyar viszonylatban, csak, hogy biztosan nem jobb a BME-nél, vagy az ELTE-nél! Az SZTE-nek is vannak jó szakjai, pl. az orvosi (tele van az SZTE könyvtár fizetős mohamedán vendéghallgatókkal, zömében orvos, gyógyszerész).
Viszont, kérlek mutassatok SZTE-s Facebook csoportot, ahol állás hirdetéseket tesznek fel oktatók, volt hallgatók!
Köszönöm!
Az ELTE-nek van ilyen, de SZTE diplomával orrunk tőle fokhagymás.: [link]
A BME állásbörze is sokkal komolyabb az SZTE állásbörzénél. Miért?
Az a baj, hogy Szegeden én csak a hatalmas EU-s pályázati táblaerdőt látom, de a fényt az alagút végén, azt nem.
Imádom, hogy a gyakorin mindenki jobban ért mindenhez mint azok akik ezeket a felméréseket végzik. A QS a legelismertebb rangsor az egyetemeket minőségét illetően. Mutassatok akkor olyat ahol az ELTE, BME, Corvinus benne van a top 500-ban.
Amúgy ha 500 környékén lennének akkor is szégyen lenne, hogy egy komoly tudományos múlttal rendelkező ország fővárosában nincs top egyetem, mikor Finnországnak, Portugáliának, Csehországnak stb. is vannak elit egyetemei.
Itt van még ez.
Ezen a CEU a legjobb magyar, utána a SE. A Corvinus ezen a listán rajta sincs...
# 17.:
OK, de kik is csinálják ezt az állandóan idézett top 500-as rangsort, azaz ki is a QS cég?
Joggal merülhet fel a kérdés, kinek van joga rangsorolni a világ legnagyszerűbb felsőoktatási intézményeit!
Nézzük.:
A Quacquarelli Symonds Limited 1994 – 2017 brit szoftvercégnek a fő irodája Londonban található az UK-ban, ezen kívül, még van egy irodájuk Londonban. Érdekes, hogy ezen kívül Bukarestben (???), Mumbaiben (India), Stuttgartban, Párizsban és Szingapúrban tartanak fenn irodákat.
Románia fővárosában miért is nyitottak irodát? Nunzio Quacquarelli (University of Cambridge és University of Pennsylvania végzettje) és Matt Symonds alapították, 1990-ben. 2009-ig, a Kérdező által fent idézett Times Higher Education céggel együtt publikálták az egyetemek rangsorait, ezután saját módszert dolgoztak ki felhasználva a Times elveit.
Azaz a két rangsor nem teljesen független. 2009 után a Times az amerikai Thomson Reuters-el működött együtt és a fent a kérdező által idézett [link] rangsort készítik. Nem véletlen, hogy a Times rangsorában a CEU a legjobb magyar, ahogy a Kérdező írta (ez egy amerikai rangsor).
Mindkét alapító jó kapcsolatokat ápol számos üzleti vállalattal, többek között az amerikai, de izraeli gyökerekkel -88%-os tulajdonos az izraeli származású Michael Bloomberg- rendelkező Bloomberg L.P. céggel is.
Az amerikai Glassdoor munkáltató minősítő cég honlapján a QS, csak 3,2/5-ös értékelést ért el.:
A QS központja, a Tranley Mews nevű épületben, már eleve nem valami óriáscég képét kelti.: [link]
Összességében, elgondolkodtató, hogy ez a cég a világ számos pontján és Magyarországon is figyelt és várt rangsorokat alkot a világ leges legrégebbi, legnagyobb hagyományokkal bíró és legjobb eredményeket felmutatni képes egyetemekről!
Szerény véleményem.: Ismeritek a szót: SPEKULÁCIÓ?
# 17.: Kedves kérdező!
"Mutassatok akkor olyat ahol az ELTE, BME, Corvinus benne van a top 500-ban." - 17. válasz, Kérdező
A spanyol, madridi székhelyű CSIC listáján az ELTE 472., a BME 590., az SZTE 694..
forrás: [link]
Ez már reálisabb sorrend, csak a magyar egyetemeket nézve.
Itt az ELTE már top 500-as.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!