Miért mindenki tanultsághoz kötné a szavazati jogot, akiben felmerül egyáltalán a szavazati jog megvonása?
Először is leszögezném, hogy egyáltalán nem értek egyet a szavazati jog megvonásával. A demokrácia arról szól, hogy mindenki a saját tudása szerint választ.
De ha már mindenképpen meg akarjuk vonni valakitől a szavazati jogot, akkor nekem sokkal jobb ötletem van. Vonjuk meg azoktól, akik az elmúlt 15 évben korrupcióban vettek részt. Vonjuk meg azoktól, akiknek a munkája káros a társadalomra. Például akik abból élnek, hogy olyan termékeket adnak el, amiktől kitisztulnak a csakrák. Nem sokkal célszerűbb lenne így?
Sokkal ertelmesebb lenne inkabb az, hogy:
1) A megvalasztott kepviselonek KOTELEZO a parlamentben jelen lennie a szavazaskor. Egyeduli kizaro tenyezo ha valahol hivatalos avatas van (csak par embert erint maximum) illetve ha nemzetkozi konferencia van.
2) Minden megvalasztott kepviselonek kotelezo jelleggel evenkent elmeorvosi vizsgalat, fuggetlen, de mindenkeppen mindig mas orvosok alltal.
3) A szavazo polgaroknak kotelezo a valasztaskor a valasztason megjelennie. A valasztopapiron legyen egy "Ervenytelen" opcio, hogy lehessen ervenytelen / egyik partot sem tamogato szavazatot leadni, de kotelezo legyen reszt vennie minden 18 eletevet betoltott, Magyarorszagi lakhellyel rendelkezo embernek. Azok, akik megfelelo igazolas nelkul nem szavaznak (kulfoldon tartozkodik, beteg, egyeb okoknal fogva fizikailag nem kivitelezheto, hogy szavazzon), kapjanak penzbuntetest.
Ez a harom pont nagysagrendekkel fontosabb kene, hogy legyen, mint az, hogy magyarorszagon 2%-nyi embertol megvonjuk a szavazati jogot. Csak persze ez a kepviseloket erintene, nagyon kemenyen, igy ilyet sosem fog egyik part sem preferalni...
Azert, mert nem csak a te jovodet hatarozza meg, hanem mindenkiet az, hogy nem szol bele a dontesbe.
Nem csak allampolgari jogok, hanem kotelezettsegek is jarnak - tobbek kozott az, hogy, a tobbiekkel egyetemben, velemenyt kene nyilvanitania, mivel az volna a kotelessege.
A kepviselonek meg az a MUNKAJA hogy reszt vegyen a parlamenti uleseken. Vagy csinalja a munkajat, vagy ne kapjon fizetest. Egyik a ketto kozul. A nem dolgozom de felmarkolom a penzt nem annyira jo megoldas...
"Vonjuk meg azoktól, akiknek a munkája káros a társadalomra"
Ki dönti el, mi a káros? Ennyi erővel trafikosok se szavazhassanak?
A tájékozottságot legalább többé-kevésbé lehet objektíven mérni, az iskolai végzettségről nem is beszélve.
"Nem csak allampolgari jogok, hanem kotelezettsegek is jarnak - tobbek kozott az, hogy, a tobbiekkel egyetemben, velemenyt kene nyilvanitania, mivel az volna a kotelessege."
Sokan úgy nyilvánítanak véleményt, hogy nem mennek el.
De tegyük fel kötelező lenne és lenne érvénytelen rubrika. Szerinted akit annyira se érdekel a politika, hogy most elmenjen választani, az majd nem az érvénytelent fogja behúzni, ha kötelező lesz? Ha de, akkor ugyanott tartunk. Ha néhányan mégis pártra húznák az ikszet, az szerinted nem lenne felelőtlenség? Hogy olyanok döntenek az ország jövőjéről, akik csak muszájból szavaznak, és ha nem lenne muszáj akkor fontosabb lenne nekik a délutáni sorozat a sör mellett, mint a megszavazott párt?
"Ez mondjuk igaz az érettségivel nem rendelkezőkre is, hiszen valószínűleg ők is mindig a kormány által meghatározott minimálbért fogják kapni"
De, mint aktív korú, van lehetősége a fejlődésre, tanulásra. Ha csak egy jogsit szerez pluszban, máris sokkal több lehetősége van, a nyugdíjassal ellentétben, szóval a két csoport koránt sem egyforma, de még hasonló sem.
"A másik bajom ezzel, hogy a pénz nem minden. Van egy csomó ember, aki nem csak a pénz miatt szavaz egyik vagy másik pártra. Ők azok, akik meg tudják különböztetni az mszpt és fideszt azon túl is, hogy fidesz rezsicsökkentés, mszp nyugdíjelvétel."
Én idáig a nyugdíjasokról beszéltem, nem tudom, hogy most a csomó emberrel rájuk gondoltál-e, de mint említettem, arányaiban több a naivabb, megvezethetőbb, kiszolgáltatottabb idős ember.
"Egy nyugdíjasnak is lehetnek elképzelései például az emberi jogokról. Őket hogy képviseli agy nyugdíjas párt?"
Az, hogy nem szavazhat parlamenti/önkormányzati választásokon, még nem jelenti azt, hogy nem lehet aktív tagja a közösségnek. Egyéb szavazásokon részt vehet, felvonulhat, szervezetet hozhat létre, stb.
A nyugdíjas "pártnak" pedig csak annyi lenne a dolga a maga fix 10%-val, hogy biztosítsa a nyugdíjasok nyugdíjának értékét, időtállóságát, esetleges kedvezményeiket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!