Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ebben az országban már tényleg...

Wytonkelly kérdése:

Ebben az országban már tényleg nincsenek villanyszerelők, közel nyugati bérért sem? MIért nem csinál semmit az állam?

Figyelt kérdés
Egy Budapesti ingatlanfejlesztő vállalkozásnál dolgozom, amely több száz milliós beruházásokat hajt végre ország szerte, tehát nagyon sok tőkéje van. A cég már évek óta ukrán és török villanyszerelő alvállkozókat alkalmaz, és egy társammal arra gondoltunk hogy alapítunk egy villanyszerelő céget, és alvállalkozóként ennél a cégnél sok munkánk lenne, de egy HR-es ismerősöm azt mondta esélytelen, mivel MO-n nincsenek villanyszerelők akiket lehetne alkalmazni, és rávágtam hogy nem baj hiszen közel nyugati béreket fiztenénk mi is, ugynaúgy ahogy jelenleg a mostani cég is fizet minket, (napi nettó 16 500 Ft) erre ő azt mondta hogy hiába, mert ők sem találnak ennyiért. A szakmunkás képzőt kb.10 kezdik el és csak 3-man végzik el és abból 1 kimegy, tehát szinte lehetetlen termelékeny munkaerőhöz jutni Mo-n csak külföldről lehetséges.

2017. júl. 24. 16:13
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
Dolgoztam közel 3 évet Angliában, közel 850 000 Ft volt a keresetem havonta. Tavaly jöttem haza és a jelenlegi fizetésemből itt Budapesten közel ugyanazon az eletszinvonalon elek mint ott éltem. Hiába volt magasabb a fizum a jóletem nem volt vele arányos.
2017. júl. 24. 18:43
 12/22 anonim ***** válasza:
93%
Na ne beszélj mellé nem vásárlóértékről volt szó. Hanem havi bérről. Fix pénz mondjuk 700 ezer a nyugati bér ennyit kapsz kinn ennyit mondjuk itthon. Az hogy ebbőlből hogy tudsz élni lényegtelen. Úgy hogy meg is van miért nincs melós még meg sincs a saját cég máris valótlanságot állítasz. Mint ezek a Facebookos álláshidetések amivel tele az üzenőfal. 120- 140 nettó mellé oda merik írni hogy versenyképes bér.
2017. júl. 24. 19:18
 13/22 anonim ***** válasza:
82%
Én festőt sem találtam mikor tataroztattam volna a házamat sem villanyszerelőt sem kőművest.
2017. júl. 24. 20:45
 14/22 anonim ***** válasza:
72%

Nincsenek Kérdező. Megunták a féktelen nyomort és a kizsákmányolást idehaza, és elhúztak Németbe, ahol euróban kapnak annyit, mint idehaza forintban, és nem szedik el az utolsó centjüket is mindenféle adó formájában.

Az államnak meg nem érdeke bármit is tenni. Lézerjanika is megmondta az ő tömérdek sok okos eszével, hogy mindenki annyit ér, amennyije van. Az ő "néppárti" politikájuk kötve-fűzve abból áll, hogy üldözzük el vagy irtsuk ki a szegényeket, akkor csak gazdagok maradnak, és lehet majd nagy mellénnyel újságolni a sajtónak meg a külföldi médiának, hogy Magyarország jobban teljesít, itt csak gazdagok élnek...

Köszönjük a sok ostoba szavazónak, remélem büszkék a döntésük eredményére.

2017. júl. 24. 21:23
 15/22 anonim ***** válasza:
96%

napi 150-200 eurót keresek németországban villanyszerelőként.

kb itt kezdődik a nyugati bér.

2017. júl. 24. 21:47
 16/22 anonim ***** válasza:
91%
napi 16ezer forintot villanyàszként legutóbb 8 éve ketestem napi 14 órás melóval, Győrben.(nem is Borsodban).
2017. júl. 25. 10:10
 17/22 anonim ***** válasza:
70%

Sok villanyszerelő ismerősöm dogozik kint, egy valamivel nem számoltok, mert lehet, hogy ahol éltek ott ez nem jellemző. Itt igen, hogy magyar cégen keresztül vannak kint a munkások, (ezt már leírtam másik kérdésnél is) azon túl, hogy nyilvánvalóan feladja azt az alapvető "kényelmet", hogy a saját ágyában hajtja le a fejét, teszi ezt egy olyan szálló szobájában, ahol 1-3 másik kollégája is ott alszik, vele egy légtérben, ebből csak 1 horkoljon, sőt egynek sem kell, azon a szinten csak 1 horkoljon, de mindegy is, nem az a "normális" élet, ahol 2-5 hétig kollégáiddal alszol együtt, majd a 3-6. héten egy hetet otthon tölthetsz barátnőddel, feleségeddel, gyerekeiddel! Ez nem csak nálunk jellemző, volt olyan nagyobb volumenű építkezés itthon, ahol több mint 1 évig dolgoztam együtt osztrákokkal, akik ugyanebben a cipőben jártak (e tekintetben csak, persze). Mindezért kap a magyar havi 4-600 ezret. Hazajön 2-5 hetente, 2-5 hetente akár több ezer km-t tesz meg, amennyiben ezt saját kocsival teszi, akkor az a kocsi hamar elkopik, ha céges autóval, legalább ez nem költség, de nem akarom túlnagyítani a dolgot, viszont akkor is megvan a lehetősége és igencsak növeli ezzel a havi több ezer km-es utazással azt a lehetőséget, hogy valami idióta miatt vagy egy vad miatt ottmarad a foga a vmelyik közúton. Értem én, hogy nagyon nem ez a jellemző, és megtörténhet ez belföldön is, a 2. km-nél is, de ez akkor is növeli ennek kockázatát.

5-600-ból úgy tud félretenni (mert nyilván ez a cél, hisz mindenki egyről a kettőre akar jutni), ha otthonról viszi a kaját, amit megeszik, mert kint sok minden, szinte minden olcsóbb vagy azonos áron van, mint otthon, de a lakhatás és a húsárú bizony drágább.

Én szívesen dolgoznék a szakmámban itthon, napi 16500 Ft-ért, de itthon, szóval nem hogy az országban, ott, ahol élek, nem költöznék el munka miatt egy megyével arrébb sem. Úgyhogy ha ez adott lenne, akkor ezt egy nagyon jó fizetésnek tartanám, ha 100-al kevesebb, még azzal is elégedett lennék, hisz az is adott emellett, hogy leakasztom egy hónapban az általatok említett 1 milliót, de ha minden nap hazamehetek a saját házamba meló után, ha a hétvégém szabad, tehát nálam ez azt jelentené, hogy meló a ház körül, de mindegy, lényeg, hogy van arra is időm. Akkor ez a pénz számomra egy baromira jó ajánlat lenne.

Viszont kedves kérdező, 360 ezerért nem rángatnál fel-alá ebben az országban, nem hetelnék az biztos, mert a "beruházások ország szerte" annak ez a vonzata! A rengeteg munka magával hozza a "figyelj, kéne jönni szombaton is" esetet (me' a határidő), abból meg 2 hét lesz majd 3 hét, tudod kivel csinálod ezt meg, a hülyékkel! Akkor kimegyek azért az említett 1 milláért, de akár az általam említett 5-600 ezerért is, százszor inkább, hisz ha a helyzetem ugyanolyan, mint országon belül, akkor nekem hót mindegy, hogy Linzben dolgozom vagy Egerben.

Nincs villanyszerelő? Hát nincs! Valóban nincs! Honnan legyen, mikor ha elhagyja a szakmáját, akkor hatalmas eséllyel keresi meg ugyanazt a pénzt könnyű fizikai munkával, felelősségvállalás nélkül? Mikor a lehetőség adott, hogy kint 1 millát keressen egy hónapban. Mikor a többiek által is említett problémák miatt nincs utánpótlás.

Nincs villanyszerelő! De van vállalkozó, aki az egész országon átrángatná a szerencsétlent 360 ezerért, vagy "én csak helyben vállalok" vitézek kínálnak munkalehetőséget a hű de megemelt minimálbérért.

Ha az olyan alapvető dolgokat nem tartják be a cégek, hogy túlóra fizetendő, teljes (teljes!) utazási idő fizetendő (tehát a 8 óra az telephelytől telephelyig 8 óra!), van ahol munkaruhát is csak akadozva biztosítanak, ahol szerszámot nem adnak, ahová a pályakezdőt nem szívesen vesznek föl stb.

2017. júl. 25. 11:47
 18/22 anonim ***** válasza:
9%

"Én festőt sem találtam mikor tataroztattam volna a házamat sem villanyszerelőt sem kőművest."

Hát ha annyi kompetenciád sincs, hol keresd, meg is érdemled. Általános iskolában kellett volna ezeket az ismereteket elsajátítani [link]

2017. júl. 31. 16:07
 19/22 anonim ***** válasza:

#15-#16 vagyok.

a saját lakásomban, a saját ágyban alszok, 2év alatt két olyan munkánk volt, hogy kb 10 napot voltunk távol. az órabéren felül ezt napi €50 auslösével díjazták, szálodát kaptunk, mindenki külön lakosztállyal.

úgyhogy a napi 16ezer forint valahogy... közel sem nyugati bér, közel sem a nyugati értékelése a munkának...

2017. aug. 21. 15:13
 20/22 anonim ***** válasza:
Hogyne! Hogyne lenne ilyen is, csak nem ez az általános. Örülök, hogy jó helyed van, legalább van erre is példa. Az auslöse úgy hangzik magyarul, hogy távolléti díj. Nálunk kb. ez csak elméletben előforduló kifejezés. :D
2017. aug. 21. 18:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!