Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Én miért nem érzékelem a...

Wytonkelly kérdése:

Én miért nem érzékelem a "fiatalok külföldre vándorlását? "

Figyelt kérdés

4 éve végeztünk az egyetemen, és a csoporttársaim közül csak 2-en mentek külföldre. Az egyik közülük is tanulni ment Angliába. A középiskolai oszt.társaim közül is csak kb 3-4 ember dolgozik illetve ingázik külföldön-külföldre, pedig voltunk 34-en.

MIndenki a diplomás meg értelmiség elvándorlásról beszél, főleg a baloldali politikusok, akkikkel nagyon sok mindenben teljesen egyetértek kivéve ebben az elvándorlás kérdésben nem, mivel a közvetlen környezetemből csak segédmunkások illetve képzetlen emberek vándorolnak el. (és közülük is sokan visszatértek)

2017. júl. 14. 14:46
1 2 3 4
 1/32 anonim ***** válasza:
98%
Biztos olyan szakon végeztél amit itthon is megfizetnek. Tipikusan ilyen az informatika. De a kivándorlás tényleg valós, én rengeteget ismerek, és a kivándorlók legalább fele diplomás és közülük csak igen kevesen tudnak a szakmájukban dolgozni, hanem alja munkát kell végezniük. Persze kivételek vannak, orvosok, mérnökök kint is az elitebb rétegbe tartoznak, de a "büfészakos" diplomás társaik bizony mosogatnak...
2017. júl. 14. 14:50
 2/32 anonim ***** válasza:
1%
Mert csak felfújja a baloldali média.
2017. júl. 14. 14:51
 3/32 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként meg logikus az elvándorlás. Most érted, egy fiatal aki nincs országhoz, helyhez, lakáshoz kötve és ráadásul beszél is 1-2 idegen nyelvet, akkor miért maradna itthon az 500 Euro-s átlagbér országában, amikor kimehet a 2500 Euro-s átlagbéres országokba is élni ugyan úgy? A lakhatás, megélhetés árak már kiegyenlítődtek viszont a bérekben óriási különbség van. Nem is beszélve az egészségügy, oktatás, közállapotok közötti nagyon jelentős különbségről, tiszta rendezett környezetről stb. Teljes mértékben megértem, hogy egy fiatal más országot választ, mert jobb az élet kint.
2017. júl. 14. 14:59
 4/32 anonim ***** válasza:
93%
Nekem meg a középiskolai osztálytársaim fele külföldön van, az egyetemi csoportomból is már kb ötöde külföldön tanul.
2017. júl. 14. 15:01
 5/32 anonim ***** válasza:
11%
Luxemburg meg Eszak-Europva kivètelèvel,hol van 2500 euros àtlagbèr?
2017. júl. 14. 15:01
 6/32 anonim ***** válasza:
100%
Ahhoz képest még tényleg nem extrém a kivándorlás mint ami Lengyelországban van, ahol a fiatalok TÖBB mint fele már tényleg külföldön él tartósan. De már igazából kezdünk közelíteni ehhez mi is.
2017. júl. 14. 15:02
 7/32 anonim ***** válasza:
0%
Az oriasi hülyesèg,hogy a lakhatasi arak kiegyenlodtek, a tudom Hamburgban 400 eurot fizet egy koleszos szobaeert,azèrt ne magyarazd meg nekem,hogy Magyarorszàgon 100 ezer ft felett van egy koleszos szoba...
2017. júl. 14. 15:04
 8/32 anonim ***** válasza:
100%

Azért nem érzékeled, mert nem olyan közegben vagy. Ma már híradásokban számolnak be arról, hogy egyes középiskolai osztályok 80-90%-a külföldre adja be továbbtanulási pályázatát. És fel is veszik őket.

Természetesen nyugaton sem minden szakma kelendő, és egyelőre (még kis ideig) számít a minőség. És emiatt sokan visszajönnek, akik valójában semmihez se értenek (de papírjuk lehet, hogy van).

2017. júl. 14. 15:16
 9/32 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, milyen szakon végeztél ?

Szakmunkás téren hatalmas a kivándorlás. Nekem rengeteg szakmunkás ismerősöm van, köztük villanyszerelő, hegesztő, hentes, kőműves, és érdekes módon mind kiment külföldre. Persze ehez hozzá járulhat, hogy itt heti 5 órában tanulnak németet, szóval még sokaknak meg van az alap nyelv általánosból, hogy kimenjenek. De olyat is ismerek, aki elvégezte a megye legerősebb gimnáziumát, és felvetél volna gyógyszerésznek, de tudta, hogy abból nem fog itt megélni, így most Írországban mosogat, és ami még ennél is viccesebb, hogy hosszútávra tervez, mert kint meg tud élni. Az egyik testvérének még nem jött össze, de ő is állandóan nézi a külföldi állásokat, és a másik testvére is tervezi a kiutat. De hogy ne csak a fiataloknál maradjunk, nekem mindkét szomszédom külföldön dolgozik.

Vagy hogy a diplomásokról is beszéljünk. Én mérnöknek tanulok, és az ismerettségi körömben azok, akik tudják, hogy tényleg tehetségesek mint tervezeik a kiutat. Annyi, hogy diplomás területen nehezebb kijutni, mert ugye külföldön is csak az órvosok és a mérnökök keresettek, és oda is erős nyelvtudás kell. Esetleg ezért láthatod, hogy kevesebb diplomás megy ki külföldre, mivel egy diplomádnak nem elég az érettségi nyelvtudásszint külföldre, hanem oda erős tárgyalóképes kell. Nyilván vannak nyelvközpontú szakok, ahol ez feltétel a diplomához ( pl turizmus ) de mérnökire, orvosire nem kérnek sokat. Viszont azok, akik a két halmaz metszetében vannak ( keresett, piacképes diploma + nyelvtudás ) mind lelépnek külföldre. Vagyis a legmagasabban képzett szakemberek.

2017. júl. 14. 15:24
 10/32 anonim ***** válasza:
100%

Végeztetek 100-an ebből 2 kiment mondjuk.

Ez 2% szerintem reális arany ahhoz képest mennyire nem reprezentatív minta egy azonos szakon vegzettt hallgatok listája.

Nézd meg úgy, hogy a legalajatol a legmenőbb szakon végzett összes 18-28 közötti ismerősöd hány %-a hagyta el az országot, talán másabb lesz az arany.

2017. júl. 14. 15:29
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!