Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Jót tenne egy ilyen keverék...

Jót tenne egy ilyen keverék államvezetés Magyarországon, demokratikus alapokon?

Figyelt kérdés

Nem miniszterelnököt hanem államfőt választanánk, aminek nem köztársasági elnök hanem kormányzó lenne a címe.

Majdnem miniszterelnöki jogkörrel. Államfő és egyben majdnem kormányfő. A kormányt szinte ő irányítja de van miniszterelnök.

Lenne miniszterelnök, de a kormányzó nevezné ki. Inkább adminisztratív szerepe lenne, mintsem valódi irányító, de kompenzációból, volna viszonylag széles jogköre neki is.

Inkább a kormányzó lenne a lényeg.

Azért gondolok arra, hogy a kormányzó nevet viselje, mert egyértelműbb. Franciaországban ugyan köztársasági elnök van, de Németországban kancellár, Amerikában elnök.

Ehhez nem gondolom, hogy alkotmányos monarchia lenne a feltétlen államszervezet, de ha lenne legyen.

Apróságokra is gondolok, de nem olyan lényeges, hogy mint a kormányzó méltóság, ahhoz mérten kellene megjelennie, nem egyszerűen öltönyben, de nem is díszmagyarban.

Csak két cikluson keresztül lehet egymás után kormányzó. és kikötés lenne, hogy ha ebben a két ciklusban egy férfi volt, a következőben nőnek kell lennie. Ha a következő ciklust nem nyeri meg akkor is férfi a következő.

Az életkor kritériuma is fontos lenne, de fordítva. Nem csak valami fölött kell lennie a korának, hanem valami alatt is.

Legyen mondjuk 30 év és 45 év közötti.

Ti mit gondoltok erről? Miben jó miben nem? Mit módosítanátok?

2017. jún. 27. 16:16
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Az egy dolog hogy jót tenne-e és más higy arra amit leírt lenne-e megoldás. Ez két külön tér.
2017. jún. 27. 18:42
 12/19 Koplárovics Béci ***** válasza:

"Koplárovics ezt nem is tagadtam egyszerűen csak nem erről beszéltem. Szal nem erre megoldásként merült fel."

Jó, akkor gyengébbek kedvéért: ha olyan a vezetés, akkor a te rendszeredben is ugyanolyan szar lenne, mint most. Ha normális lenne a vezetés, akkor a jelenlegi rendszer is működőképes, az előző is az lett volna (a 386 képviselős), azaz teljesen fölösleges a rendszeren változtatni, csak a rendszer változtatásával nem lenne se jobb, se rosszabb Magyarországon. Ezzel válaszoltam az eredeti kérdésedre is. De ha még mindig nem világos: maga a rendszer nem tenne se jót, se rosszat az országnak. Így érthető?

2017. jún. 27. 18:49
 13/19 A kérdező kommentje:
Így teljesen. Akkor viszont úgy kérdeztem volna helyesen, hogy ti szimpatikusnak találnátok-e ezt a rendszer, ha nem volt világos.
2017. jún. 27. 18:51
 14/19 anonim ***** válasza:

"Csak két cikluson keresztül lehet egymás után kormányzó"

Nagyjából ennyi, amennyit támogatok, ha a kormányzót átírjuk miniszterelnökre. A többiből semmit sem támogatnék, a mai magyar rendszeren lehet finomítani, de én támogatom a parlamentális berendezkedést.

2017. jún. 27. 19:15
 15/19 A kérdező kommentje:
Ettől még parlamentáris verendezkedés lenne. Pártokkal, minden.
2017. jún. 27. 19:23
 16/19 Koplárovics Béci ***** válasza:

Ha már ötletelünk, én olyan rendszert tudnék elképzelni, ahol a közvetlenül választott képviselők (egyéni körzetek) csak olyan emberek lehetnek, akik soha egyetlen párt tagjai sem voltak. Az ifjúsági tagozaté sem, a hozzájuk köthető szervezetekhez sem lehessen kapcsolni őket. Ez persze finomításra, pontosításra szorulna. Így elkerülhető lenne az, hogy szavazógépek üljenek a parlamentben.

De azt is lehetne csinálni, hogy fontosabb kérdésekben minden egyes körzetben közvéleménykutatást tartani a témáról, és a körzet képviselőjének a közvéleménykutatás eredményének megfelelően kelljen szavaznia. Tudom, hogy a közvéleménykutatás irányítható, és sokszor nem a valós eredményt mutatja, de azért jó közelítést adhat. Azért ezt is lehet finomítani.

Van még olyan ötlet, hogy egy egyéni körzet pl 20%-ának aláírásával kezdeményezni lehessen a képviselő leváltását, akár úgy, hogy egyből új szavazással lenne egybekötve.

Én nem magát a rendszer kialakítását, a tisztségeket tartom problémának, hanem azt, hogy az én képviselőm a saját körzetét sem képviseli, semmi másra nem képes, csak ugyanazt a gombot megnyomni, amit a pártja mond. Kétlem, hogy ennyire nagy lenne az egyetértés gyakorlatilag mindenben. Inkább azt változtatnám meg, hogy ki képviselhessen engem, mint választópolgárt.

2017. jún. 27. 20:15
 17/19 anonim ***** válasza:

#3 itt van:

"hogy ha ebben a két ciklusban egy férfi volt, a következőben nőnek kell lennie."

ne legyen kötelező nőnek lennie

2017. jún. 27. 20:49
 18/19 A kérdező kommentje:

Koplárovics, szerintem ez összefér a rendszer elméletemmel, az is nagyon fontos amit te írsz erről. A gombnyomó agysebészek a parlamentben minden rendszerben problémát jelentenek.

70% én ezt fontosnak tartom, kiegyenlítés szempontjából. Kicsit megengedő vagyok a pozitív értelemben vett dolgokban ez ügyben. Ez az én kis jellem hibám.

2017. jún. 27. 21:20
 19/19 anonim ***** válasza:
Ha a vezető tisztségét átnevezzük, attól még nem lesz más a vezető! Nem tudtad, hogy nem a rang számít, vagy tisztség megnevezése, hanem maga a ember? Egy vezető nem lesz jobb, ha máshogy nevezzük a tisztségét. Az egyszer nő egyszer férfi kikötésnek sincs értelme.
2017. júl. 3. 18:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!