Jót tenne egy ilyen keverék államvezetés Magyarországon, demokratikus alapokon?
Nem miniszterelnököt hanem államfőt választanánk, aminek nem köztársasági elnök hanem kormányzó lenne a címe.
Majdnem miniszterelnöki jogkörrel. Államfő és egyben majdnem kormányfő. A kormányt szinte ő irányítja de van miniszterelnök.
Lenne miniszterelnök, de a kormányzó nevezné ki. Inkább adminisztratív szerepe lenne, mintsem valódi irányító, de kompenzációból, volna viszonylag széles jogköre neki is.
Inkább a kormányzó lenne a lényeg.
Azért gondolok arra, hogy a kormányzó nevet viselje, mert egyértelműbb. Franciaországban ugyan köztársasági elnök van, de Németországban kancellár, Amerikában elnök.
Ehhez nem gondolom, hogy alkotmányos monarchia lenne a feltétlen államszervezet, de ha lenne legyen.
Apróságokra is gondolok, de nem olyan lényeges, hogy mint a kormányzó méltóság, ahhoz mérten kellene megjelennie, nem egyszerűen öltönyben, de nem is díszmagyarban.
Csak két cikluson keresztül lehet egymás után kormányzó. és kikötés lenne, hogy ha ebben a két ciklusban egy férfi volt, a következőben nőnek kell lennie. Ha a következő ciklust nem nyeri meg akkor is férfi a következő.
Az életkor kritériuma is fontos lenne, de fordítva. Nem csak valami fölött kell lennie a korának, hanem valami alatt is.
Legyen mondjuk 30 év és 45 év közötti.
Ti mit gondoltok erről? Miben jó miben nem? Mit módosítanátok?
"Koplárovics ezt nem is tagadtam egyszerűen csak nem erről beszéltem. Szal nem erre megoldásként merült fel."
Jó, akkor gyengébbek kedvéért: ha olyan a vezetés, akkor a te rendszeredben is ugyanolyan szar lenne, mint most. Ha normális lenne a vezetés, akkor a jelenlegi rendszer is működőképes, az előző is az lett volna (a 386 képviselős), azaz teljesen fölösleges a rendszeren változtatni, csak a rendszer változtatásával nem lenne se jobb, se rosszabb Magyarországon. Ezzel válaszoltam az eredeti kérdésedre is. De ha még mindig nem világos: maga a rendszer nem tenne se jót, se rosszat az országnak. Így érthető?
"Csak két cikluson keresztül lehet egymás után kormányzó"
Nagyjából ennyi, amennyit támogatok, ha a kormányzót átírjuk miniszterelnökre. A többiből semmit sem támogatnék, a mai magyar rendszeren lehet finomítani, de én támogatom a parlamentális berendezkedést.
Ha már ötletelünk, én olyan rendszert tudnék elképzelni, ahol a közvetlenül választott képviselők (egyéni körzetek) csak olyan emberek lehetnek, akik soha egyetlen párt tagjai sem voltak. Az ifjúsági tagozaté sem, a hozzájuk köthető szervezetekhez sem lehessen kapcsolni őket. Ez persze finomításra, pontosításra szorulna. Így elkerülhető lenne az, hogy szavazógépek üljenek a parlamentben.
De azt is lehetne csinálni, hogy fontosabb kérdésekben minden egyes körzetben közvéleménykutatást tartani a témáról, és a körzet képviselőjének a közvéleménykutatás eredményének megfelelően kelljen szavaznia. Tudom, hogy a közvéleménykutatás irányítható, és sokszor nem a valós eredményt mutatja, de azért jó közelítést adhat. Azért ezt is lehet finomítani.
Van még olyan ötlet, hogy egy egyéni körzet pl 20%-ának aláírásával kezdeményezni lehessen a képviselő leváltását, akár úgy, hogy egyből új szavazással lenne egybekötve.
Én nem magát a rendszer kialakítását, a tisztségeket tartom problémának, hanem azt, hogy az én képviselőm a saját körzetét sem képviseli, semmi másra nem képes, csak ugyanazt a gombot megnyomni, amit a pártja mond. Kétlem, hogy ennyire nagy lenne az egyetértés gyakorlatilag mindenben. Inkább azt változtatnám meg, hogy ki képviselhessen engem, mint választópolgárt.
#3 itt van:
"hogy ha ebben a két ciklusban egy férfi volt, a következőben nőnek kell lennie."
ne legyen kötelező nőnek lennie
Koplárovics, szerintem ez összefér a rendszer elméletemmel, az is nagyon fontos amit te írsz erről. A gombnyomó agysebészek a parlamentben minden rendszerben problémát jelentenek.
70% én ezt fontosnak tartom, kiegyenlítés szempontjából. Kicsit megengedő vagyok a pozitív értelemben vett dolgokban ez ügyben. Ez az én kis jellem hibám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!