Szerintetek tisztességes dolog a politika?
Nekem ez jut róla eszembe:
Egy apa a folyosón várakozik a fiával, majd beküldi a fiút egy terembe, ahol már várják. De még hozzáteszi: - Fiam, ügyelj, hogy be ne csapjanak.
Majd belép a fiú a terembe, ahol öltönyös emberek várják. A fiatalember egyik zakózsebéből kivesznek egy bizonyos pénz összeget, míg a másik, még üres zsebébe behelyeznek egy másik pénzösszeget.
Majd amikor ismét a folyosóra lép a fiú, az apa megkérdi:
- Na fiam, nem csaptak be?
És a válasz: - Hát nem tudom, nem számoltam meg mennyi volt a zsebemben, amikor beléptem. Csak nem csaptak be, hiszen rendes embernek látszottak.
Mindenekelőtt válasszuk szét az eszközt és kezelőjét.
A vasvillával kiválóan lehet összegyűjteni a szénát. És sok más hasznos dolgot lehet művelni. Viszont ölni is lehet vele! Most akkor a vasvilla tisztességtelen?
A politika sok ember kommunikációjának, munkamegosztásának, kapcsolatának szervezése. Külön tudomány, mi mindent kell létrehozni, hogy a távol élő emberek is eljussanak egymáshoz, beszélhessenek egymással. Nem termelhet mindenki maga krumplit, talán nem is ért hozzá, de szüksége van rá. Ezt a problémát sokféleképpen lehet kezelni, a politika dolga, hogy kiválassza az adott pillanatba legcélravezetőbbet. Nem lehet mindenki önmaga orvosa, tanára, ügyvédje és intézője. De annak megszervezése, hogy mindenki gyógyulhasson, képezhesse magát, vagy éppen ügyeit intézze, ismét szervezést igényel. Meg annak végiggondolását, miféle infrastruktúrával lehet ezt jól megtenni. Rengeteg ok van, ami miatt a politika nélkül az emberiség csak az állat szintjén képes létezni.
A politika, mint látható, bonyolult dolog. Minden bonyolult dologra igaz, hogy kevesen értenek hozzá, de aki ért hozzá, mérhetetlen előnyhöz juthat. Ha ezt kihasználja, a többiek kárára teszi. A politikában éppen ezért mindig mindenkinek figyelnie kell, hogy az aktuális ember(ek) nem kezdik e saját céljaikra használni. Mert ha igen, szólni kell, hogy idejében eltávolíthassák abból a szerepből. A politika minősége ezért mindig egy társadalom minőségét tükrözi. És ha a politika nagyon lezüllik, az azt jelenti, hogy a társadalom is ennyire züllött. Persze egy társadalom soha nem egyforma emberekből áll, vannak ott is sokan igényesek, csak senki nem hallgat rájuk, nem is érti már őket. Ilyenkor a folyamat megfordításához bizony külső erő is kell.
A rossz példabeszédekből kiindulni veszélyes. Meg kell vizsgálni, a példabeszéd illik-e az adott társadalomra. A kérdésben leírtak, nem illenek. Csak látszólag és csak kevesekre. De jó elhinni, hogy mindenkire. Ez benne a csapda.
A gyereknek meg kellett volna kérdeznie, hogy mennyit vettek ki, azt mire költik és mennyit tettek be!
Nekünk is tudnunk kell, hogy mire költik a pénzünket, mert az nem az öltönyös urak pénze, hanem a miénk, csak rájuk lett bízva, hogy úgy gazdálkodjanak vele, hogy hosszú távon többet tehessenek a zsebünkbe, mint amennyit kivesznek.
A politika egy szükséges eszköz. A hatalom gyakorlásáról szól. A kérdés az, hogy kik vannak többségben: a zsarnokok, akik önmagukat akarják hatalomra juttatni és becsvágyuk miatt képesek semmibe venni másokat vagy a tisztességes emberek, akik a nép érdekét nézik.
Sajnos nálunk az előbbiből van több. Eljátsszák, hogy a mi érdekünkben tesznek mindent, de nem hallgatnak ránk, nem veszik figyelembe a véleményünk, semmibe vesznek. Mi 4 évente választunk zsarnokokat. Megszavazzuk, hogy ki nyomjon el a következő 4 évben. És emiatt nálunk a politika tisztességtelennek tűnik. Pedig ilyen nem létezik. A politika mint már említettem szükséges. Csupán figyelni kell arra, hogy ne a zsarnok politikusok legyenek többségben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!