Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért mondják, hogy nem elég...

Miért mondják, hogy nem elég mobilis a magyar munkaerő, amikor csak az életszínvonala rovására tudna oda költözni, ahol több a munkalehetőség?

Figyelt kérdés

Sokan írják, hogy hát igen, a magyar egy röghöz kötött csökönyös nép, nem úgy mint a német, hogy ahol a tőke oda mozog az országon belül. Szóval a "parasztnak" ott kell munka ahol épp lakik, különben nem jó neki.

Vegyünk példának néhány ismert várost, kezdjük vidékkel, és vegyünk a minimális emberi igényeket:

-Ózdon egy garzon lakás bérleti díja 20-30 ezer forint + rezsi (szintén 20-30 ezer). Tehát egy szalag mellett dolgozó gyári munkás bére 110 000 Ft - 50 000 Ft lakhatás, akkor van 60 000 Ft-ja megélni egy hónapban.

-Sopronban egy garzon lakás bérleti díja 70-80 ezer forint + rezsi (20-30 ezer). Tehát egy szalag mellett dolgozó gyári munkás 140 000 Ft - 100 000 Ft, akkor van 40 000 Ft-ja megélni egy hónapban. Hoppá, már rosszabbul járt. Szerintem ennyiből nem is lehet már megélni, csak nagyon nyögve nyelősen.

Ha meg belevesszük Budapestet is a számításokba, ott még csúnyább számok fognak kijönni, de levezethetem:

160 000 Ft nettónál ott SEM keres többet sehol egy sima melós, de még lehet, hogy sokat írtam. Egy garzon bérleti díja 100-110 ezer forint + rezsi (20-30 ezer). Tehát marad 160 000 Ft - 130 000 Ft = 30 000 Ft megélni, amiről egyértelműen elmondható, hogy nem lehet belőle megélni. Tehát ilyenkor az a megoldás, hogy lejjebb adsz az életszínvonaladból és szobatárssal vagy kénytelen élni egy 1 szobás lakásban, így spórolni a megélhetésre. És ez ugye egy alacsonyabb életszínvonal.

Külföldön már teljesen más a helyzet, de most a németeket hoztam fel példának és azok is csak országon belül mobilisak többnyire. Nem jellemző, hogy azok külföldre mennének.

Akkor miért is mondják, hogy nem elég mobilis a magyar munkaerő? Mert a német az azért költözik mert jobban is élhet máshol, ahol az adott szakmájából hiány van, de itt...

2017. máj. 23. 13:59
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

De mégis tépik a szájukat a dunántúli autógyárakban, hogy nem elég mobil a magyar munkaerő, csökönyösek, fafejűek, röghöz kötöttek, nem képesek ide költözni +30 ezer forintos fizetésért, ott kell nekik a munka ahova születtek, nem jó nekik az osztrák határ mellett (ahol a határ másik oldalán 400 ezer nettó a minimálbér).

És munkaerőhiány van és ááááá, szörnyű makacsok a magyarok.

2017. máj. 23. 16:51
 12/12 anonim ***** válasza:
90%
általában fizetik a szállást is, de ne zavarjon, talán még kulturáltabb körülmények között is, mint az átlag magyar albik színvonala
2017. máj. 23. 18:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!