Szerintetek mi okozta a haza informatikus hiányt? És véleményetek szerint mit lehetne tenni ellene?
Az informatikushiány inkább a fejlesztői területet érinti, mint az "okj rendszergazda".
10#
Meg Excel/Word/Access/PowerPoint/Fájlkezelés ELMÉLET (!!!) nyolcadikban.
"Meg Excel/Word/Access/PowerPoint/Fájlkezelés ELMÉLET (!!!) nyolcadikban."
Na ez itt a gond a régi módi gondolkodás. Rá kellene jönni, hogy nincs elmélet. Érettségin sem azt fogják kérdezni szóbelin, hogy milyen Excel függvénnyel számolod ki az alábbi értéket. Úgy tettem le az 5-ös emelt informatika érettségit(max pontos programozással), hogy 12 év alatt egyetlen egy szót sem jegyzeteltem.
Amiket felsoroltál azok alapvető dolgok, ne az elméletét tudja a gyerek, hanem használni. Sokkal többet ér vele. Jegyzetelés meg legyen szubjektív.
Egyrészt a pénz. Bár fejlesztőként azért itthon is meg lehet élni, sokakat csábít, hogy külföldön a többszörösét megkereshetik annak, amit itthon.
Másrészt az egész világon hiány van fejlesztőből, ennek oka egyszerűen az, hogy nem születik elég ember, aki elég értelmes lenne hozzá.
Egyrészt nem annyira komoly a hiány, még mindig nagyon olcsók vagyunk, és az olcsósag miatt nagy a kereslet a multik részéről, ezért tűnik hiánynak.
Amit javítani lehetne:
- A hazai informatikai felsőoktatás nagyon béna. Miközben az elméleti alapok oktatása is hiányos, rendszertelen, fontos dolgok hiányoznak belőle, míg felesleges dolgokkal van teli, addig a gyakorlati oktatás abszolút nulla értékű. Ennél még nagyobb baj, hogy elavult az oktatás módszertana és szemlélete. Igazából nem látom, hogy az állam valaha meg tudná ezt reformálni, helyette inkább magánegyetemekre lenne szükség, de nem GDF féle diplomagyárakra.
- A közoktatásban is meg kellene reformálni és erősíteni az informatika oktatást.
- Nagyon előnytelen a földrajzi eloszlása az informatikai munkahelyeknek. Valahogy motiválni kellene a cégekwt, hogy legalább a vidéki megyeszékhelyeken is nyissanak irodát. Mert most, hogy a munkahelyek 95%-a Budapesten van, rengeteg munkaerőt veszít az ország, van aki sikertelen vidéki álláskeresés után egyből külföldre megy, vagy otthagyja a szakmát.
- Végső esetben a románok adókedvezményes módszerét is át lehetne venni.
16, én ezt kritizáltam.
2 perc alatt megtanulod használni, de fél évig megy az elmélet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!