Szerintetek mi okozta a haza informatikus hiányt? És véleményetek szerint mit lehetne tenni ellene?
Az informatikushiány inkább a fejlesztői területet érinti, mint az "okj rendszergazda".
Pénz.
A nehezen megszerzett tudását külföldön fizetik meg,nem itthon.
Másrészt meg kint több is a lehetőség.
1) Informatikusként nagyon könnyű kivándorolni. A szakkifejezések mind angolul vannak, és informatikust mindig keresnek.
2) Fizetés.
3) A magyar oktatás hanyatlása.
Az intézmények általában már kész szakembereket akarnak. Pl. az előző helyemen, ahol dolgoztam, olyan gazdasági informatikust kerestek, aki ért az SAP-hoz. Hát, ezt a főiskolán nem tanítják meg. Ezekért a programokért nagyon magas licencdíjat kell fizetni, a főiskola nem fogja kifizetni vagy 150 diáknak, hogy ott legyen a tanteremben az oktatáson. Ezt majd a munkahely megoldja, de ők meg nem akarják, mert azt gondolják, hogy képzett szakembereket kapnak a pénzükért. Hát nem.
A másik meg az, valóban, hogy sok helyen nagyon alulfizetik őket. A fent említett gazdasági informatikusból mondjuk van egy nagyobb cégnél 10, ők biztos, hogy millió felett keresnek. Viszont vannak olyan cégek, akik ilyen jellegű szolgáltatást végeznek, 1500-2000 fővel, nevet nem akarok mondani, és hát ott a fizetés nettó 150.000-től kezdődik, Nevetséges. Na, persze, hogy nem találnak ennyiért képzett szakembereket. Hozzáteszem, ők persze felveszik boldogan még a kezdőket is.
Mint informatikus csak néhány pont:
-Mivel az egyetemi oktatók alulfizetettek ezért néhány kivételtől azok maradtak már csak ott oktatni, akik máshova nem kellenének => alacsony oktatási színvonal
-Rengetegen mennek külföldre, mert a legtöbb cég itthon a szart is kisajtolja az emberből
-Hirtelen rengeteg cég akar itt bővíteni az alacsony bérek miatt, ha felemelkednének a bérek hamar megszűnne a túlzott kereslet is
-A jelenség kiegyensúlyozatlan: Budapest hiány van (ott is csak a jó tudású programozóból), de például olyan vidéki városokban, mint Pécs, Szombathely vagy Kaposvár (és valószínűleg még sokan mások) óriási szerencsére van szükséged, hogy programozóként egy tényleg tudásodnak és elvárásaidnak megfelelő munkát találj.
"Vagy linkelj már valamelyik nettó 150-et kínáló cégtől egy álláshirdetést."
Én is ismerek ilyet. Szegeden egy több száz főt foglalkoztató multi fejlesztő cég.
"Szerintetek mi okozta a haza informatikus hiányt?"
Ezt fontos leszögezni, hogy nem lokális, hanem globális probléma az informatikus hiány, amiből Magyarország sem maradt ki.
"Az intézmények általában már kész szakembereket akarnak. Pl. az előző helyemen, ahol dolgoztam, olyan gazdasági informatikust kerestek, aki ért az SAP-hoz. Hát, ezt a főiskolán nem tanítják meg."
Először is nem gazdasági informatikus, hanem gazdaságinformatikus.(Négy évembe telt megtanulni, ezért hívnám fel erre a figyelmet.)
Én pont ennek tanulok és nekünk egyáltalán nem tanítják. Mindenféle gazdászszakokon tanítják, nálunk max szabadon választhatóak között fel lehet venni, de nincsenek nagy tömegek. Viszont meglepő, hogy itt Kelet-Magyarországon már folyik vagy jövőre indítják az SAP oktatás.(Itt Egerről és Miskolcról nyilatkoztam)
Amúgy szerintem is egyértelműen keresendő a hiba az oktatási rendszerben, mert őszintén nem tudom megérteni minek kell félévig tanulni a különböző statisztikai számításokat, ami néha több oldal, papíron, mikor következő félévbe beülünk a számítógép elé és három gombnyomással megcsináljuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!