Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Szerintetek a Fidesz a legkise...

Szerintetek a Fidesz a legkisebb rossz?

Figyelt kérdés

Miért? Egyáltalán honnan tudhatnánk biztosan,hogy az ellenzéki pártok nem lehetnének jobbak?

Az tény,hogy sok a tapasztalatlan párt,így, mégha jószándékúak lennének,akkor is ártanának.

Azonban az (szerintem) téves megfogalmazás,hogy a Fidesz a legkisebb rossz,mert ez olyan,mintha azt mondanák,hogy csak egy lehetőség van,csak egy pártra lehet szavazni,máskülönben libsi-kommunista-náci,aki nem szavaz rá.

2017. ápr. 26. 11:26
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Akkor megmagyarázom érthetőbben, mert vagy nem vagy tájékozott, vagy te akarsz megtéveszteni másokat.

Ott kezdődik a dolog, hogy 2010 óta Magyarországon szisztematikusan és aprólékosan minden téren ki lettek iktatva a fékek és ellensúlyok. A demokrácia rendszerét előre megtervezve meghekkelték, és a (2/3-os) joggal való visszaélés által gyakorlatilag ellehetetlenítették/hatástalanították.

Ez kb. azzal kezdődött, amikor a Fidesz a 2010-es választások idején a szükségesnél jóval több, a lehető legtöbb kopogtató cédulát gyűjtötte. Miért? Azért, hogy másoknak ne tudják adni ezeket/a ki nem töltöttekkel pedig olyan pártok indulását támogassák, amilyet ők akarnak (a támogató tudta nélkül); továbbá a Kubatov-lista megalapozása egész országos szinten. Ez a lakossági felmérés segítette őket abban, hogy úgy határozzák meg az egyéni választó körzeteket, hogy a lehető legkevesebb baloldali és a lehető legtöbb fideszes mandátum legyen. De ez csak a kezdet volt.

Ennek köszönhetően nem lehet kérdés az, hogy a Fidesznek lesz-e 45-50%-a, sokkal inkább az, hogy megint kétharmada lesz-e vagy sem. Az szerintem bebizonyosodott, hogy a Fidesz nem hajlandó egyeztetni az ellenzéki pártokkal, pedig a kétharmados törvények célja épp ez lenne. Tudod, a jogalkalmazáskor három dolgot kell figyelembe venni: 1. a törvény betűjét, 2. a törvény egészét (egészében kell kezelni azt, nem lehet kontextusából kiragadva hivatkozni rá - bár ez jellemző a Fideszre, amikor azzal mentegetőztek, hogy mindenféle törvény, amit ők alkottak az különböző országokban már megvoltak, ők csak átemelték. Hogy kontextusukból kiragadva és torzítva, azt nem tették hozzá), valamit a jogalkotó szándékát (ezért kell a jogalkotáskor pl. indokolni a beadványokat). Szóval a 2/3-os korlát abban a hiszemben készült, hogy nem lehet egy pártnak soha kétharmada, vagyis ezt csakis több párt egyeztetésével lehet módosítani. Többek között ezért sem legitim az alaptörvény.

45%-os jobboldali párt simán tudna erősen kormányozni, hisz a Jobbikkal nagyon is gyakran teljes egyetértésben vannak, és bőven meg lenne az 50%, talán a kétharmad is, de 5-6%-nyi szavazatot máshonnan is tudnak szerezni, ha nagyon kell, csak annyi, hogy nem lehet annyira magasan hordani az orrot. A helyzet az, hogy a hatalom (ideális esetben) egy eszköz az ország egész népének, a nemzetnek és az országnak a szolgálatához, amihez kellő alázat szükségeltetik, különben a hatalom megbetegíti a gyakorlóját és az amúgy kontrollált uralkodói hajlamot felerősíti a kontrollt, lelkiismeretet szociális érzékenységet, empátiát meg gyengíti.

Orbán mindig is mindent megtett a hatalomért, de számára a hatalom nem arra kellett, hogy szolgáljon, hanem hogy őt szolgálják. A "hatalomfüggőség" éppúgy van, mint ahogy szerencsejátékfüggőség, csak sokkal veszélyesebb.

Szerintem nagyon sok módon kéne korlátozni a túlhatalmat, és ez mondjuk már a pártfinanszírozásnál kezdődik: úgy gondolom, hogy az 40-50%-os párt állami támogatásánál meg kellene húzni a határt, és az ennél nagyobb pártok sem kaphatnak ennél többet, a parlamenti kispártoknak meg arányait tekintve többet kellene kapni százalékonként mint a nagyoknak, hiszen általában az erőforrásaikat hatékonyabban használják ki és a kiadásaik is nagyobbak.

A parlamenti küszöb 5%-át 1-2-re kellene csökkenteni, visszaállítani a 2-fordulós rendszert, korlátozni a kormányinfón közölhető infókat (ne mehessen rajta propaganda, csak tájékoztatás pl. hogy mikor lesz népszavazás/választás, és ennyi. Semmi olyan, hogy Magyarország jobban teljesít, Tudta? stb. a politikai hirdetések szabályát is alaposan módosítani kellene, mert az sem csak a jogos nyereségről szól, hogy a narancs-párt holdudvarában felvásárolták az egész óriásplakát-piacot. Tudod, a köztársasági elnök tűzi ki az időpontot, és nincs kétségem afelől, hogy erről valójában Orbán dönt, de legalábbis ő előbb tudja mindenki másnál, ami máris jogtalan előny, így lefoglalhatják már előre az összes kívánt plakáthelyet, nem mintha nem tartanák fent nekik.) De sorolhatnám még, csak értelme nincs sok.

2017. ápr. 27. 09:34
 12/15 anonim ***** válasza:
58%
A Fidesz nem a legkisebb, hanem a legnagyobb rossz.
2017. ápr. 27. 10:47
 13/15 anonim ***** válasza:
0%

11: Nem akarok megtéveszteni senkit. Nekem az az álláspontom, hogy igenis a Fidesz a legkisebb rossz. Nem jó, hanem a legkisebb rossz. Nem értek egyet mindennel, amit csinálnak, sőt, de azért csinálnak jó dolgokat is.

A sokszor puffogtatott "fékek és ellensúlyok" rendszere nem létezik. Magyarországon ez általában úgy néz ki, hogy a kormányzó párt azt csinál, amit akar, az ellenzék meg mindenre azt mondja, hogy nem. És veri a nyálát ha kell, ha nem, mindenbe beleköt, amibe csak lehet, és zajong.

"Szóval a 2/3-os korlát abban a hiszemben készült, hogy nem lehet egy pártnak soha kétharmada" - ebben nem vagyok biztos. Ha így lenne, akkor gondolom úgy lenne szövegezve a törvény, hogy egy párt egyedül ezekben a kérdésekben nem dönthet, de nyilván azt is ki lehetne játszani.

A párt finanszírozás korlátozása szerintem egyenes út a korrupció még nagyobb térnyeréséhez: megjelennek a magán adományok - némi szívességért cserébe.

12: mert miért? Miért gondolod, hogy egy újabb Gyurcsány kormány, vagy egy Jobbik kormány jobb lenne?

Aki úgy látja, hogy nem a Fidesz a legkisebb rossz, az miben reménykedik? Miben látja az alternatívát? Nem kötekedésből, tényleg érdekel.

2017. ápr. 27. 23:59
 14/15 anonim ***** válasza:
100%

"Nekem az az álláspontom, hogy igenis a Fidesz a legkisebb rossz. Nem jó, hanem a legkisebb rossz."

Rendben, tulajdonképpen részletkérdés, hogy nagyobb vagy kisebb rossz, a lényeg, hogy rossz a kormányon, és talán nincs jobb. Viszont ha csak rossz létezik, akkor nem a rosszat kell erősíteni a kormányon, mert ne legyen kétséged afelől, hogy nem ők nyernek 2018-ban! Hanem a legjobb ellenzéket kell erősíteni. Pl. lehetővé tenni, hogy bejussanak, vagy több képviselőjük legyen bent. Lehet, hogy ha a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd... mind egyhangúlag ugyanazt mondja, akkor talán el kell gondolkodni, szóval még az sem biztos, hogy a 45%-os nyerés olyan nagy tragédia lenne. De a kétharmad, az tuti rossz, márpedig itt az a tét!

Ha ismered a Fidesz működési rendszerét, akkor belátod, hogy ott az van, amit egy ember mond, az egész pártot ő irányítja, mindenki más csak kiszolgálja őt, mentális egészsége pedig orvosilag megkérdőjelezhető ennek az Egynek. És ha ennek az egy embernek a kezében van a kétharmados hatalom, akkor igen nagy gondok lehetnek.

""fékek és ellensúlyok" rendszere nem létezik."

A fékek és ellensúlyok rendszere nem létezik, ezzel egyetértek. MÁR NEM LÉTEZIK! Kiiktatták a kétharmaddal. Lehet, hogy a kormány azt csinált, amit akart, és az ellenzék meg azt mondta rá, hogy nem, de ha alkotmányellenes volt, amit a kormány akart, akkor lehetett fordulni egy valóban független alkotmánybírósághoz, ami valóban szakmai döntést hozott. Ez már nincs. Az AB hatáskörét alaposan lecsökkentették, és elfogult pártkatonákat tettek be.

"egy párt egyedül ezekben a kérdésekben nem dönthet, de nyilván azt is ki lehetne játszani."

Pontosan, ezért nem is lett volna érdemes így fogalmazni. Mit tettek volna, ha így lett volna? Még csak tenniük sem kellett volna semmit, hiszen ott a KDNP! Lényegtelen, hogy az a párt gyakorlatilag nem létezik, hogy gyakorlatilag a Fidesz, jogilag ez van.

"A párt finanszírozás korlátozása szerintem egyenes út a korrupció még nagyobb térnyeréséhez: megjelennek a magán adományok - némi szívességért cserébe."

Ebből is látszik, hogy mennyire nincs fogalmad az egészhez. A pártoknak a következő jövedelemforrásaik vannak kb. Törvényileg előírt mértékű állami támogatás (erről beszéltem, a szövegkörnyezetből kiderül), magánszemélyek támogatása, cégek, alapítványok támogatása, tagdíj. Ezek most is vannak. A korrupciót azzal, hogy cég nem támogathat pártot, nem befolyásolod, hiszen akkor támogatja a párt alapítványát, vagy a párt vezetőjének alapítványát, vagy magát a párt vezetőjét, netán csak egy-egy képviselőjét, vagy annak akárkijét, aki jelzi, hogy megkapta.

Egyáltalán nem vagyok MSZP-s (egy kis pártra fogok szavazni), de úgy gondolom, hogy ha az MSZP kerülne a kormányra nem kétharmaddal, hanem csak egy kicsit 50+-szal, vagy még annyival sem, az már jó lenne. Tisztában vagyok azzal, hogy az MSZP-ben sem csak angyalok vannak (haha), de mégis. Most jól beleröhögnek a képünkbe, hogy nemcsak jogi következmények nélkül azt tehetnek, amit akarnak, hanem még náluk is marad a hatalom. Az MSZP legalább egy kicsivel kevesebbet lopna, talán nem Polt Péter MSZP-verzíóját teszi meg legfőbb ügyésznek, és nem tömik agyon annak feleségét pénzzel mindenféle megbízással valódi munka nélkül.

Hogy az MSZP-nek nagyon szakmaian kell dolgoznia, hiszen egy olyan AB van, ami tele van tömve fideszessel, és azok nem négyéves ciklusokban cserélődnek. Szóval nem tudnának azt csinálni, amit akarnának. De ez az MSZP-sedi szerintem nagyon nem a legjobb csak a Fidesz-KDNP-Jobbiknál egy fokkal jobb, a valódi második legrosszabb. És a kis pártok: Párbeszéd, Együtt, megerősödését tartanám jónak, most még nem képesek kormányozni, de szerintem optimális esetben az ilyeneké lenne a jövő.

De eleve rossznak tartom, ha egy politikus soha az életében nem dolgozott még igazán, és csak a parlamentből megy nyugdíjba. Nem csak azért, mert rosszul hangzik, hanem azért is, mert idővel teljesen elfelejti, hogy miért is került oda, csak félti a maga kis székét, és megtesz mindent, hogy az megmaradjon. Ez az MSZP baja is, de a Fideszé még inkább. Ott Orbán a kezdetektől az Orbán, és nem azért, mert nem létezik, létezett nála jobb, hanem mert még időben kigolyózza a nála érdemesebbeket. Ezért nincs soha kihívója. Nem merik, mert ha vesztenének, és Orbán maradna, őt is eltüntetné, és oda a szék, a pénz, meg hát mindenkiről van valami terhelő infója Orbánnak, és Polt elég jó haverja, nem tagadna meg egy szívességet.

2017. ápr. 28. 09:06
 15/15 anonim ***** válasza:

13-as vagyok. Köszi a részletes választ. Nem vagyok egy vér-Fideszes, sőt, még csak mezei Fideszes-nek sem tartom magam. Nem nagyon van olyan (nagyobb) párt, akire eddig ne szavaztam volna valamikor.

Szerintem most elég nagy a nyomás Magyarországon ("a nemzetközi helyzet fokozódik"), félek tőle, hogy ha gyenge kezű kormányunk lenne (pl: sok kis párt szövetsége), azzal könnyen nagyon rosszul járhatnánk (pl: elég csak egyet megvenni/megzsarolni, hogy működésképtelenné váljon az egész kormányzás).

Polt Pétert kár volt megemlítened, most eléggé lehangolódtam. Megyek is aludni inkább...

2017. ápr. 29. 02:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!