Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Összességében előnyös lenne...

Összességében előnyös lenne Magyarország gazdaságára nézve, ha a készpénz megszüntetésre kerülne?

Figyelt kérdés

Régóta gondolkodom ezen, és szerintem a készpénz teljes megszüntetése számtalan előnnyel járna. Ma már ott tart a technika, hogy mobil bankkártyás terminálokkal, okostelefonos fizetéssel, elektronikus utalással stb. lebonyolítható lenne a pénzforgalom. A készpénz megszüntetésének előnyei szerintem:

- Fehéredne a gazdaság, mivel megszűnnének a "zsebbe" fizetések, számla nélkül elvégzett munkák, értékesítések, mivel minden pénzmozgás könyvelésre kerülne, amelyet bármikor ellenőrizhetne a NAV, így több adóbevétele lenne az államháztartásnak.

- Csökkennének a bankok, cégek, pénzkezelő helyek készpénz-logisztikai kiadásai.

- Megszűnnének a bank- és postarablások, hiszen elvihető készpénz híján értelmetlen lenne ezek kirablása. Ezzel a biztonságra fordított kiadások is csökkennének és nem ismétlődnének meg a 2002. évi móri események.

- A jelenlegi idő töredékét jelentené a napi pénztárzárási munka, mivel fizikailag nem kellene a pénzt megszámolni, címletezni.

- Címletek közötti átváltási nehézségek megszűnnének.

Persze nem vagyok naiv, tisztában vagyok vele, hogy a közeljövőben ez kizárt, hogy megtörténjen, mivel az a döntéshozók személyes érdekeivel ellentétben állna.

2017. ápr. 23. 16:28
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
84%

# 8, # 10

Azt azért vegyétek figyelembe, hogy már ma is az összes normális helyen lehet kártyával vagy utalással fizetni. Az emberek egy része már ma is a kiadásainak nagy részét elektronikusan bonyolítja.

Nekem a készpénzzel pont ellentétes a tapasztalatom, ha van itthon párezer forint, az elolvad 1-2 hét alatt, aztán azt sem tudom, mire költöttem. Kártyával meg lehet tudni pontosan, mennyi, mikor, mire ment.

Egyébként meg pszichológiailag már mindent kimutattak. Abszolút nem látom be, hogy ha a bankszámlámon van x pénz, vagy a kezemben, papírban van x pénz, az egyiket miért tartanám könnyebben kiadhatónak.

2017. ápr. 23. 21:11
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
#11: Amit írsz, az városon igaz lehet, falun viszont, egyáltalán nem. És szerintem a költésre is inkább az igaz, hogy a kártyáról jobban fogy a pénz. Hiszen nem mindegy, hogy egy ötezressel megy valaki vásárolni, vagy kártyával, amin van mondjuk párszázezer, vagy akár csak pár tízezer forint. Azért utóbbi esetben, sokkal könnyebb "túlköltekezni". Ezért gondolom, hogy mégiscsak a "fogyasztás" a lényeg itt.
2017. ápr. 23. 22:24
 13/17 anonim ***** válasza:
91%

Miért lenne egyszerűbb túlköltekezni? Ha egyben felveszed a fizetésed hónap elején, mert ingyen van és nálad van az összes pénzed akkor ugyanúgy el tudod költeni, mint ha kártyával fizetnél :D

Aki nem tud gazdálkodni annak teljesen mindegy hogy kártya,kp,erzsébet utalvány vagy aranyrúd... :D

2017. ápr. 23. 23:05
 14/17 anonim ***** válasza:
Ilyet még a legfejlettebb országokban sem terveznek tudtommal. Különben is van egy csomó dolog amit nem tudnál olyan egyszerűen bankkártyával, átutalással megoldani. Egy ilyen szintű átállás óriási kiadásokkal és munkálatokkal járna és az egész pénzügyi rendszert ehhez kellene igazítani, ami szinte lehetetlen volna.
2017. ápr. 24. 04:27
 15/17 anonim ***** válasza:
#13: Azért egyszerűbb, mert a legtöbb ember, ilyen. Nem a fizetés felvételéről van szó, hanem a vásárlásról. Sokkal könnyebben megvesznek így az emberek olyasmit, amit egyébként nem. Beledobnak még "ezt- azt" a kosárba. Viszont, ha csak "iksz" összeg van náluk, akkor nem. Persze, lehet azt mondani, hogy sok ember nem tud "gazdálkodni" és ez igaz is. Éppen ezt lehet így még jobban kihasználni.
2017. ápr. 24. 12:41
 16/17 anonim ***** válasza:

"Sokkal könnyebben megvesznek így az emberek olyasmit, amit egyébként nem. Beledobnak még "ezt- azt" a kosárba. Viszont, ha csak "iksz" összeg van náluk, akkor nem. "

De elég sokan hó elején felveszik egyben a fizetést hónap elején, ott van nála, akkor nem pakol ba pár dolgot a kosárba? Elvégre X összeg van nála, igaz annak elégnek kell lennie még 25 napig. Érted? Ugyanaz a szitu :D

2017. ápr. 24. 12:53
 17/17 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy jó lenne, de pár dolgot végig kéne gondolni:

A szomszéd néninek hogy fizetem ki a 3 tojást. A fiának a 2 óra segítséget?

Természetesen van megoldás, de még nem terjedt el

2022. jan. 7. 08:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!