Összességében előnyös lenne Magyarország gazdaságára nézve, ha a készpénz megszüntetésre kerülne?
Régóta gondolkodom ezen, és szerintem a készpénz teljes megszüntetése számtalan előnnyel járna. Ma már ott tart a technika, hogy mobil bankkártyás terminálokkal, okostelefonos fizetéssel, elektronikus utalással stb. lebonyolítható lenne a pénzforgalom. A készpénz megszüntetésének előnyei szerintem:
- Fehéredne a gazdaság, mivel megszűnnének a "zsebbe" fizetések, számla nélkül elvégzett munkák, értékesítések, mivel minden pénzmozgás könyvelésre kerülne, amelyet bármikor ellenőrizhetne a NAV, így több adóbevétele lenne az államháztartásnak.
- Csökkennének a bankok, cégek, pénzkezelő helyek készpénz-logisztikai kiadásai.
- Megszűnnének a bank- és postarablások, hiszen elvihető készpénz híján értelmetlen lenne ezek kirablása. Ezzel a biztonságra fordított kiadások is csökkennének és nem ismétlődnének meg a 2002. évi móri események.
- A jelenlegi idő töredékét jelentené a napi pénztárzárási munka, mivel fizikailag nem kellene a pénzt megszámolni, címletezni.
- Címletek közötti átváltási nehézségek megszűnnének.
Persze nem vagyok naiv, tisztában vagyok vele, hogy a közeljövőben ez kizárt, hogy megtörténjen, mivel az a döntéshozók személyes érdekeivel ellentétben állna.
# 8, # 10
Azt azért vegyétek figyelembe, hogy már ma is az összes normális helyen lehet kártyával vagy utalással fizetni. Az emberek egy része már ma is a kiadásainak nagy részét elektronikusan bonyolítja.
Nekem a készpénzzel pont ellentétes a tapasztalatom, ha van itthon párezer forint, az elolvad 1-2 hét alatt, aztán azt sem tudom, mire költöttem. Kártyával meg lehet tudni pontosan, mennyi, mikor, mire ment.
Egyébként meg pszichológiailag már mindent kimutattak. Abszolút nem látom be, hogy ha a bankszámlámon van x pénz, vagy a kezemben, papírban van x pénz, az egyiket miért tartanám könnyebben kiadhatónak.
Miért lenne egyszerűbb túlköltekezni? Ha egyben felveszed a fizetésed hónap elején, mert ingyen van és nálad van az összes pénzed akkor ugyanúgy el tudod költeni, mint ha kártyával fizetnél :D
Aki nem tud gazdálkodni annak teljesen mindegy hogy kártya,kp,erzsébet utalvány vagy aranyrúd... :D
"Sokkal könnyebben megvesznek így az emberek olyasmit, amit egyébként nem. Beledobnak még "ezt- azt" a kosárba. Viszont, ha csak "iksz" összeg van náluk, akkor nem. "
De elég sokan hó elején felveszik egyben a fizetést hónap elején, ott van nála, akkor nem pakol ba pár dolgot a kosárba? Elvégre X összeg van nála, igaz annak elégnek kell lennie még 25 napig. Érted? Ugyanaz a szitu :D
Lehet, hogy jó lenne, de pár dolgot végig kéne gondolni:
A szomszéd néninek hogy fizetem ki a 3 tojást. A fiának a 2 óra segítséget?
Természetesen van megoldás, de még nem terjedt el
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!