Összességében előnyös lenne Magyarország gazdaságára nézve, ha a készpénz megszüntetésre kerülne?
Régóta gondolkodom ezen, és szerintem a készpénz teljes megszüntetése számtalan előnnyel járna. Ma már ott tart a technika, hogy mobil bankkártyás terminálokkal, okostelefonos fizetéssel, elektronikus utalással stb. lebonyolítható lenne a pénzforgalom. A készpénz megszüntetésének előnyei szerintem:
- Fehéredne a gazdaság, mivel megszűnnének a "zsebbe" fizetések, számla nélkül elvégzett munkák, értékesítések, mivel minden pénzmozgás könyvelésre kerülne, amelyet bármikor ellenőrizhetne a NAV, így több adóbevétele lenne az államháztartásnak.
- Csökkennének a bankok, cégek, pénzkezelő helyek készpénz-logisztikai kiadásai.
- Megszűnnének a bank- és postarablások, hiszen elvihető készpénz híján értelmetlen lenne ezek kirablása. Ezzel a biztonságra fordított kiadások is csökkennének és nem ismétlődnének meg a 2002. évi móri események.
- A jelenlegi idő töredékét jelentené a napi pénztárzárási munka, mivel fizikailag nem kellene a pénzt megszámolni, címletezni.
- Címletek közötti átváltási nehézségek megszűnnének.
Persze nem vagyok naiv, tisztában vagyok vele, hogy a közeljövőben ez kizárt, hogy megtörténjen, mivel az a döntéshozók személyes érdekeivel ellentétben állna.
Azt ugye tudod hogy a bankkártya terminálnak/illetve a fizetésnek költsége van csak a "bolt" fizeti?
Abszolút nem kisbolt mániás vagyok, de a kisbolt ezt nehezebben termeli ki mint a TESCO.
Egyenlőre többe kerülne a leves, mint a hús.
Kártyával való fizetéshez mindenkinek rendelkeznie kellene egy bankszámlával és kártya elfogadó készülékkel. Plusz szerződést kellene kötni egy üzemeltető céggel is, ami külön kiadás. Magán emberek közötti ügyletnél ez lehetetlen.
"Azt ugye tudod hogy a bankkártya terminálnak/illetve a fizetésnek költsége van csak a "bolt" fizeti?
Abszolút nem kisbolt mániás vagyok, de a kisbolt ezt nehezebben termeli ki mint a TESCO."
Természetesen vannak költségei a bankkártya terminálnak, de a készpénzkezelésnek is. És az online kasszát is végül be kellett szerezni minden kisboltnak, az elektronikus fizetésre is rá tudnának állni.
Persze a készpénz-megszüntetés valóban a kisboltoknak "fájna" a legjobban, de nem a bankkártya-terminál költségei miatt, hanem mert nem tudnának nyugta nélkül értékesíteni.
"Kártyával való fizetéshez mindenkinek rendelkeznie kellene egy bankszámlával és kártya elfogadó készülékkel. Plusz szerződést kellene kötni egy üzemeltető céggel is, ami külön kiadás. Magán emberek közötti ügyletnél ez lehetetlen."
Magánemberek között az elektronikus banki átutalás jelenleg is működik, mindkét félnek elég egy-egy bankszámlával rendelkeznie és az átutalás végrehajtható akár egy okostelefonról is, bankkártyák nélkül.
Összességében tovább növekedne a pénzügyi felelőtlenség! Már rengeteg pszichológiai meg marketingfelmérés is kihozta, hogy az emberek megfontoltabbak, ha úgymond bánni kell a pénzzel, azzal, hogy kézbe veszi, hogy számolja azzal jobban tudatosul benne, hogy ez el tud fogyni. Általános tapasztalat, hogy átlagosan ha adott X összeget adnak készpénzből egy vásárlónak és ugyanannyit bankszámlán, tehát virtuálisan egy másik vásárlónak, akkor sokkal hajlamosabb elverni a pénzét hülyeségre, mintegy 20%-al többet költ a kártyás vevő mint a készpénzes.
A svájci frank alapú hiteles csapdába is azért rohant bele az ország, mert minden elnézést a kifejezésért, idióta vette fel a hitelt, mert, hogy olcsó!
Szerinted mi lenne itt, ha valaki állandóan a zsebében tartaná az összes pénzét, utalás után lemenne a kocsmába, és elinná a gyerek tanulására félretett pénzt is, mert az úgy is csak egy kártyalehúzás.
Az meg végtelen naivitás, hogy a bűnözést visszaszorítaná, annyi minden másban is ki lehet fizetni a megfelelő embereket, nem csak készpénzben.
Ismerek egy srácot, ő ugyan nem bűnöző, de addig-adddig cserélgetett egy 1500Ft-os Tesco-s kedvezményutalványt, hogy a végén összejött belőle egy mikrohullámú sütő. Pedig ez egy szaros Tesco kedvezmény kupon volt! gondolod, hogy a szervezett bűnözés ne találna ki jobb módszereket? Szimplán kinőne egy egy annyira fekete gazdaság, amit nem is látna az állam, hiszen nem pénz alapon zajlana.
A bankrablásokat meg megint nem lehetne leállítani vele, csak ezután nem az lenne, hogy tegyék tele a zsákot pénzzel, hanem az, hogy utaljanak pénzt erre meg erre a számlára, és hidd el ki lehetne mosogatni azt a pénzt is.
Tehát nem, én nem örülnék neki, ha eltűnne a készpénz, de egyelőre ez szerencsére nem is aktuális.
Valóban jó lenne és lépésről lépésre érdemes lenne ebbe az irányba haladni! A svédek gyakorlatilag már átálltak, tapasztalatból mondom, illetve az alábbi cikk is erről szól. Sajnos idehaza meg havi 2 ingyenes készpénzfelvételnél és sárga csekkel való postai sorban állásnál tartunk... XXI. század, heló! Illetve a készpénz gyártása, szállítása is tök drága, biztos több, mint egy POS terminál
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!