Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Szerintetek mi lesz a 2018-as...

Shan-Yu kérdése:

Szerintetek mi lesz a 2018-as választás eredménye?

Figyelt kérdés

Az én tippem:

Fidesz-KDNP 47%

Jobbik 15%

MSZP 7%

DK 7%

LMP 5%

A többi párt nem jut be.

A kormány pedig kétharmadot szerez.

2017. ápr. 17. 16:35
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

A Fidesz országos támogatottsága nagyjából 35-40% között mozog, ami nagyságrendileg bőven elegendő ahhoz, hogy a 106 egyéni körzetből kb nyolcvanat - kilencvenet megnyerjen. A Gyurcsány által is preferált célzott jelöltállítással (miszerint mindenhol csak egy "komolyabb" ellenfele legyen a kormánypártnak) ez TALÁN eredményezheti azt, hogy néhány körzetet visszavesz az ellenzék. Ehhez hozzájöhet 1-2 egyéni körzet, ahol a Jobbik nyerhet, de most nem gondolom azt, hogy a Fidesz egyéniben ne tudna megnyerni akármilyen ellenzéki stratégiával szemben úgy kb 75-80 körzetet minimum. Ehhez hozzájön a kb minimálisan 35% a listákon, az még 32 képviselő. Most a töredékszavazatoktól eltekintek az egyszerűség kedvéért Ez nagyjából azt jelenti, hogy a Fidesz számára egy rossz forgatókönyv szerint lezajló választás is minimálisan 110 körüli mandátumot adna, ami 55%-os parlamenti többség. Tehát a 35%-ból a jelenlegi választási rendszer könnyedén csinál 55-öt, 40% pedig elsöprő kétharmadot. Sok minden történhet még az előttünk álló évben, de sajnos én úgy látom, ez a minimum jelenleg amit a Fidesz elér, vagyis sima parlamenti többség.

A mandátumokat kb így jósolom a jelenlegi helyzetben:

Fidesz 60% (119)

Mszp 14% (29)

Jobbik 11% (21)

DK 10% (19)

LMP 5% (11)

2017. ápr. 19. 11:42
 12/19 A kérdező kommentje:

Jelenleg nagyon gyengén muzsikál az egész ellenzék.

Úgy tudom az MSZP-nek és a DK-nek csak együtt van annyi támogatottsága mint a Jobbiknak.

Mikor 2014-ben volt az EP-választás, akkor 11% volt az MSZP és 10% a DK. Biztos hogy ennél jobb eredményt most se fognak elérni.

És mivel a két párt NEM fog össze közös egyéni jelöltekkel, ezért nincs a Fidesznek igazi kihívója az egyéni körzetekben.

2014-ben a baloldal együtt 10 körzetben tudott győzni, most még annyiban sem fognak, mert nem fognak össze.

A Jobbik pedig rosszabb eredményt fog elérni mint 2014-ben, talán még szakadni is fog utána.

De a két baloldal párt számára a választás valószínűleg végzetes lesz: bejutnak ugyan, de a saját szavazóik fogják megbuktatni őket rögtön utána.

2017. ápr. 19. 19:04
 13/19 anonim ***** válasza:

"Jelenleg nagyon gyengén muzsikál az egész ellenzék."

Épp a napokban vitt több napra, több ezer (tízezer???) embert az utcára egy gyakorlatilag mérhetetlen támogatottságú (1-2%)Momentum.

"Úgy tudom az MSZP-nek és a DK-nek csak együtt van annyi támogatottsága mint a Jobbiknak."

2017. márciusi adatok, a teljes lakosság körében:

Republikon - Mszp 10%, DK 4%, Jobbik 9%

Iránytű - Mszp 7%, DK 3%, Jobbik 16%

Publicus - Mszp 14%, DK 4%, Jobbik 11%

Századvég - Mszp 11%, DK 5%, Jobbik 10%

Nézőpont - Mszp 7%, DK 3%, Jobbik 11%

ZRI - Mszp 12%, DK 5%, Jobbik 10%

Érdekesség, hogy a Fidesz mindenhol 30-35% között van, míg a rejtőzködő/bizonytalan/nem válaszol mindenhol 35-45% (!!!) között. Márpedig ezek a rejtőzködő szavazók elmúlt két parlamenti választáson legkisebb mértékben a Fideszre, majd a Jobbikra, de legjelentősebb mértékben a baloldalra szavasztak. Persze ez még nem veszélyezteti a Fidesz győzelmét.

"Mikor 2014-ben volt az EP-választás, akkor 11% volt az MSZP és 10% a DK. Biztos hogy ennél jobb eredményt most se fognak elérni."

Az EP választások extrém alacsony részvétellel futnak le, nem igazán lehet referencia egy nagy mozgósítású országgyűlési választáshoz.

"És mivel a két párt NEM fog össze közös egyéni jelöltekkel, ezért nincs a Fidesznek igazi kihívója az egyéni körzetekben. 2014-ben a baloldal együtt 10 körzetben tudott győzni, most még annyiban sem fognak, mert nem fognak össze."

Véleményem szerint közös lista biztosan nem lesz, célzott jelöltállítás és/vagy visszalépés az egyéni körzetekben lehet. Ez elvehet pár mandátumot a Fidesztől, sőt a Jobbiktól is.

"A Jobbik pedig rosszabb eredményt fog elérni mint 2014-ben, talán még szakadni is fog utána."

Egyelőre az ő szavazóbázisuk a legstabilabbnak a Fidesz után.

"De a két baloldal párt számára a választás valószínűleg végzetes lesz: bejutnak ugyan, de a saját szavazóik fogják megbuktatni őket rögtön utána."

Ezt nem hiszem. Az MSZP már ciklusok óta középpárt, nekik egy 15 % körüli eredmény sem katasztrófa. A DK-nak még frakciója sincs, nekik az önerőből való bejutás is olyan eredmény, ami fejlődésnek/előrelépésnek kommunikálható.

Azt pedig nem tudhatjuk mi lesz az előttünk álló évben, én még azt sem tartom kizártnak, hogy a Momentum esetleges megerősödése az LMP kiesésével jár. Ezt arra alapozom, hogy a környezetemben a Momentum az eddigi LMP szimpatizánsok "új kedvence".

2017. ápr. 20. 15:25
 14/19 A kérdező kommentje:

A Momentum örülhet ha a Kétfarkúakat meg bírja előzni.

Azért egy elég világos képet adnak az elmúlt évek országos választásai 2014-ből:

Fidesz: 45-51%

Jobbik: 15-20%

MSZP-DK-Együtt 26%, de ebből az Együtt azóta megsemmisült. Ők voltak 7%.

Marad 20%, ami kábé egyenlő arányban 11%-10% arányban oszlik el az MSZP és a DK között.

Vagyis a Jobbik támogatottságát is csak összefogással tudná a baloldal behozni, de nem fognak össze, egymást jobban utálják mint a Fideszt.

És mivel 2006 nyara óta minden országos választáson hatalmas vereséget szenvedtek, 2018-ban a saját szavazóiknak elegük lesz abból hogy velük nem lehet nyerni. Ahogy annó Medgyessyt is megbuktatták, amiért alkalmatlan volt a győzelemre.

A Jobbik szavazóbázisa pedig követeli vissza Vonától a gárdista mellényét, amiért teljesen átformálta a pártját, a radikálisabb szavazóknak valószínűleg hamarosan új párt fog alakulni, ami a régi Jobbik politikáját csinálja, kettészakítva a szavazótábort.

Szóval igen, NAGYON gyengén muzsikál az ellenzék. Jobbik, MSZP, DK mindhárman súlyos válságban, érdemi mondanivaló nélkül (azt leszámítva hogy "mi nem OV vagyunk"), mindhárman sokkal rosszabb körülmények között vannak most mint 2014-ben.

Az én tippem, hogy az MSZP és a DK a 2019-es EP-választásra már megsemmisül, a Jobbikban pedig jövőre Vona bukni fog.

2017. ápr. 20. 18:37
 15/19 anonim ***** válasza:

Szerintem a jobbik meggyengítése szándékos volt.

Szerintem a Fidesz győz.

2017. ápr. 30. 22:06
 16/19 anonim ***** válasza:
Szerintem a bal oldal részéről egy teljesen új, a régi szoci/komcsi eszméket nélkülöző független tisztességes pártra lenne szükség hogy a következő választáson ne a Fidesz győzzön.
2017. máj. 2. 00:59
 17/19 A kérdező kommentje:

"Szerintem a bal oldal részéről egy teljesen új, a régi szoci/komcsi eszméket nélkülöző független tisztességes pártra lenne szükség hogy a következő választáson ne a Fidesz győzzön."

Pontosan!!

Ha azt akarjuk, hogy ne a Fidesz győzzön, akkor el kell kezdeni dolgozni azon, hogy az ország baloldali feléből a legtisztességesebb arcok kerüljenek előtérbe, ne pedig azok akik az elmúlt 10 évben leamortizálták a baloldalt. Botka például máris leamortizálta magát azzal, hogy a déli határnál lévő Szeged vezetőjeként elkezdett gyurcsányi szövegeket nyomni a menekültekről.

Ennek a Gyurcsány-Botka párharcnak annyi értelme van mint annó a Mesterházy-Bajnai párharcnak volt. És ugyanaz lesz az eredménye is szerintem. Tőlük hiába várunk megoldást!

2017. júl. 12. 10:21
 18/19 A kérdező kommentje:

Úgy látszik, az MSZP megszivatta magát azzal, hogy már 10% kell nekik a parlamentbe jutáshoz.

Komoly esély van rá hogy kiesnek, hiszen 2014-ben is 10%-uk volt csak, és azóta csak lejjebb mentek.

2018. febr. 18. 19:56
 19/19 anonim ***** válasza:
Szinte mindenben igazad lett.
2018. jún. 9. 22:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!