Az italboltok bevezetése és a szeszes italok áremelése mennyire szorítaná vissza az alkoholizmust?
Itt elsősorban arra gondolok, hogy egy x% feletti alkoholtartalmú italt csak speciális (dohányboltokhoz hasonló) üzletekben lehetne megvásárolni.
A közterületen történő alkoholfogyasztást pedig szigorúbb szankciókkal kéne súlytani. (Itt magasabb pénzbüntetésre gondolok.)
Illetve az italokat sem lehetne csak úgy kézben cipelni, az utcán, hanem becsomagolva lehetne csak szállítani, pl. aki 2 borosüveggel a kezében cammog szintén kaphatna bírságot.
A szeszes italok árának emelése is visszavetheti a fogyasztást, ez kivitelezhető lenne jövedéki adó vagy akár az áfa emelésével. (Mondjuk 30%-ra)
Viszont az áremelést a minőségben legalacsonyabb termékek esetében kéne kivitelezni, tehát, a párszáz forintos borok és filléres gyomorkeserűk stb. az amit komolyanb adóval kell súlytani, hogy olyan árba kerüljenek mint az átlag kommersz italok. Ennél talán életképesebb lenne, a szigorúbb minőségi előírások bevezetése, mert így nem csak az ár hanem a tartalom is javúlni, aki pedig nem tud/hajlandó változtatni az kihullik a piacról.
Radilálisabb megoldás: Aki napi szinten vesz alkoholt az italboltokban nyípvántartásba kerül és magasabb tb-t kell fizetnie az állam részére.
Utolsó pontként pedig már az általános iskolában is be kéne vezetni egy órát, mely a tudatos életmódra nevel, ahhoz ad tanácsokat és ezen belül szó esne az alkohol káros hatásairól is. (Persze nem elrettentésr épülne, hanem a mértékletességre oktatna és a rendszeres fogyasztás károsságát hangsúlyozná.
Mit gondoltok a reformról? Szerintem muszáj valamit tenni, mert közel egymillió alkoholista hazája vagyunk, a nagyivók pedig legalább még egyszer ennyien. Ezt pedig nem lehet annyiban hagyni, néha szükség van az állam nevelő szerepére.
Az alkoholokat már így is extra-adóval sújtotta a Fidesz, szóval nem értem, hogy mit akarsz még.
Amúgy meg, akkor megnőne a feketézés és a házi piakészítés gyakorisága. Nem nagy kunszt. A magyar ember alapból szeret ügyeskedni, ha meg a piáról van szó, akkor az már magában háromszoros kényszer Magyarországon, mintha mással kéne.
Valljuk be, hogy elég sok az alkoholistánk, mert csak így lehet bírni errefelé a mindennapokat...
#20 A hajléktalanokkal és mélyszegénységben élőkkel valóban nem számóltam, de ez más tészta. Ők a legkezrlhetetlenebb réteg... Maximum az elzárás, marad, de ugye kijönnek és megy tovább. Az ő esetükben ez valóban nem megoldás.
#21 Igen erre a feketézésre rájöttem, írtam is a válaszok között. Ez megint olyan dolog, hogy nem igen lehet vele mit kezdeni.
Épp az ilyenek miatt egy ördögi kör a probléma. Nem igazán lehet tökéletes megoldást találni a helyzetre, az alkoholizmust nem lehet megszüntetni, de kezelni kell. Talán a legjobb tényleg a tudatos életmódra és a problémák megfelelő kezelésére való nevelés lenne, egy életvitel óra kereteiben általános és középiskolában is.
22:
"Igen erre a feketézésre rájöttem, írtam is a válaszok között. Ez megint olyan dolog, hogy nem igen lehet vele mit kezdeni. "
Pedig emiatt bukik az egész elképzelésed, amiatt még súlyosbodna is a probléma, hiszen a házilag kotyvasztott izék, valamint a denaturált szesz felé tolná az alkoholistákat. Lásd pl. oroszokat.
23:
Ez amúgy egyáltalán nem igaz. Nincs semmi összefüggés az intelligencia és a kiegyensúlyozott élet között. Meglepődnél, hogy mennyi intelligens ember valik alkoholistává.
Az sem jelenthető ki, hogy radikálisan emelkedne a feketézés az áremelés miatt, az biztos, hogy lenne emelkedés, de a mértéke kérdéses, plusz pozitív hatás is érezhető lenne az is biztos, itt a nagy kérdés az arányok mértéke.
Szerinted jobb mindent hagyni a régiben?
A fenti javaslatomból amit mindenféleképpen fontosnak tartok az a helyes életvitel oktatása, a szeszes italok minőségi előírásainak szigorítása és a közterületen történő alkoholfogyasztás szigorúbb bírságolása.
A radikális áremelést el lehet hagyni, mivel tényleg csak a feketegazdaságot erősíti, illetve a szigorúbb minőségi követelmények úgy is maguk után vonnák az árak növekedését.
Arra se feltétlen van szükség, hogy csak becsomagolva lehessen italokat szállítani.
Illetve a nyílvántartás az ami halva született ötlet, túl sok lenne, túl radikális. Elismerem, hogy nagy tévedés.
Az italboltok viszont megfontolandó kategóriába esnek szerintem.
Amerikában volt anno a szesz tilalom, csak a maffiától lehetet beszerezni.
Nálunk már ez működik eggyenlőre a dohánytermékkel. Csak a maffia lesötétített üzleteiben kapható.
Bár tervezi a nemzeti italboltokat is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!