Mik voltak a tapasztalatok a Kádár-rendszerrel, az akkori élettel kapcsolatban?
Negatív és pozitív élményeket, emlékeket egyaránt várok.
Senki ne fogja vissza magát, az élet bármely szegletéről írhat.
Rosszul fogalmaztam
Régen a nem nyereséges cégek fenntartása se került többe az országnak mint manapság a sok segély
Amit az előttem szólók írtak,az igaz volt. Mi 3 gyereket neveltünk fel. Nem volt magas a fizetésünk,férjem belsőellenőr volt egy kis cégnél,én számviteli területen dolgoztam. Egy jó szakmával rendelkező a dupláját kereste,mint mi.
Ettől föüggetlenül vettünk egy 3 szobás lakást,berendeztük,mindhárom gyerek egyetemet végzett,valóban ingyen volt az oktatás. Igaz,takarékoskodnunk kellett, de volt is eredménye. Természetesen a magasabb állásban levők,vagy a párttitkárok jobban éltek,de ekkora különbség nem volt a melós és a főnökök között.
A munkahelyeken a kollegák,szoc.brigádok sokat segítettek egymásnak. A Szakszervezetektől is kaptunk évente segélyt,lehetett menni üdülni,akár külföldre is. Nagyon sokszor szervezett a Szakszervezet színházlátogatást,kirándulásokat stb.
Akkor nem csak papíron volt a Munka Törvénykönyve,hanem be is tartották azt. Ha egy nő terhes lett,nem bocsáthatták el,a szülés után visszavették. Nyomós indok nélkül senkinek nem lehetett felmondani.
A középiskolásokat havonta egyszer elvitték Pestre színházba,operába, valamilyen klasszikus darabra.
A TV-ben nem voltak szex-filmek,és a hülye amerikai filmek. Nagyon sok jó színházi közvetítés volt,sok TV-játék. A diákoknak vetélkedő, Ki-mit tud címen. A nívó messze felülmúlta a mai vetélkedők színvonalát.
Természetesen voltak árnyoldalai is a rendszernek. Nem szidhattad a pártot, a SZU-t,nem nézték jó sezmmel,ha valaki vallásos volt. Április 4-e ,Nov.7.-e környékén pedig nem nagyon néztünk TV-t,mert akkor "vonalas" ,többnyire szovjet filmeket adtak. Bár még azok is nézhetőbbek voltak,mint némelyik mai amerikai film. Azokban a főhős hús-vér emberként vitt végbe nagyszerű dolgokat,nem pedig egy nemlétező csodalény.
A könyvek nagyon olcsók voltak. A legtöbb munkahelyen volt egy kollega,aki árulta a könyveket,és lehetett nála részletre fizetni is. Nekünk 5.000.- kötetes könyvtárunk van.Benne a magyar és a világirodalom klasszikusai,művészetekkel foglalkozó könyvek,lexikonok stb. Az árpolitika nagyon jó volt. Az igényes könyvek olcsóbbak,vagy olyan árban voltak,mint a különféle krimik.
Ma igényes irodalmi alkotást vagy nem lehet megvásárolni,vagy mérgedrágán.
A TV_ben a mesék nagyon jók voltak,és sok világhírű volt.
Igaz,hogy ez egy mesterségesen fenntartott gazdaság volt,ezért is bukott meg. Az újaságokat,azírók műveit cenzuráztak,nem volt szólásszabadság. A forradalmat az egyetemisták kezdték,mert szabadágot akartak minden téren. (Akár most a Jobbikosok).
Ma van szabadság,vannak emberi jogok,de az ország többségének nincs élhető élete. Senkinek nincs biztos munkahelye, a gyereket nem tudják sokan iskoláztatni stb.
Vannak,akik nagyon jól élnek,vagyonokat szeretek,de ők vannak kevesen.
Van egy mondás. Valamit valamiért!
Lehet vitatkozni,hogy a szabadság a fontosabb, a kapitalizmus, vagy az hogy tudj kenyeret adni a gyerekednek.
Ahhoz a linkhez,hogy régen nem került többe a veszteséges cégek fenntartása,mint a mostani segély.
A Kádár-rendszerben,ha egy cég évvégén veszteséges volt, senki nem kaphatott prémiumot,sem a dolgozók,sem a vezetők.Ha viszont csődbe ment ( elég ritka volt),akkor a vezetőséget elbocsátották, sokszor megbüntették, csak akkor kerültek újra jó pozícióba,ha pártvonalon volt,aki támogatta őket.A dolgozók viszont mind eltudtak valahol helyezkedni.
Ha még ma is így lenne,akkor a MÁV-,a BKV és a többi veszteséges cég fejesei nem kapnának jutalmat és prémiumot. És persze akkor nem létezett végkielégítés.
"Mik voltak a tapasztalatok a Kádár-rendszerrel, az akkori élettel kapcsolatban?"
Én személy szerint folyton telekakiltam a pelust, meg a falra kentem a bébiételt.
A szüleim szakszervezeti beutalót kaptak, 2 hétig voltunk a Balatonon. Próbálnám ezt ma megtenni, hogy családostól ott töltök két hetet. Ingünk-gatyánk rámenne.
Más. Nem volt létbizonytalanság, sokkal kiszámíthatóbb volt minden. Ha felvettem egy hitelt, tudtam, hogy ki is fogom tudni fizetni, mert biztosan lesz munkahelyem. A közbiztonság tényleg biztonság volt. Nem igen volt olyan, hogy pl. fényes nappal kiraboljanak vagy akár meg is öljenek valakit. Olcsók voltak a jó könyvek, aki akart, az el is jutott színházba, moziba, mert meg lehetett fizetni. Valóban ingyenes volt az oktatás, erről ma is azt gondolom, hogy a rendszer minden hibája ellenére, ez egy óriási vívmány volt. Igaz, hogy TV-ben nem voltak jövök-lövök-ölök típusú filmek, de én ma sem ezeket nézem. Mondjuk sok szovjet film ment az tény, de mi már annak is örültünk, hogy volt TV-nk.
Még lehetne sorolni sok mindent.
Én abban a rendszerben születtem és éltem benne,tizen éves koromig.Ami pozitív volt,hogy az emberek boldogabbak,kiegyensúlyozottabbak voltak,mert nem volt ilyen "rohanó"világ,nem voltak ilyen egetverő elvárások se az iskolában,se a munkahelyeken.Jutott idő munka ,iskola után a barátokra,rokonokra is és nem kellett félni sötét este sem végigmenni a városon,mert nagyobb volt sokkal a közbiztonság.Az utcák tiszták voltak ,nem volt ekkora ember és autó-tömeg mint manapság és nem voltak hajléktalanok,koldusok sem,mert akkor még tényleg jutott munka annak,aki dolgozni akart és jobban meglehetett élni még a kevés fizetésből is,nem számított luxusnak például a nyaralás.Lakásvásárlásba,építkezésbe sem volt olyan kockázatos belekezdeni ,nem kerültek az utcára csődbe jutott családok százai!
Nagyobb volt az emberek között az összetartás.És nem voltak akkora különbségek az emberek anyagi helyzetében,mint most.
A munkának volt becsülete,mivel a dolgozó embert is megbecsülték,bizony a szakmunkásokat is,bárkinek,aki kicsit is igyekezett,megvolt az esélye,hogy kiváló dolgozóként kitüntessék.
Ami negatív volt az,hogy az a rendszer nagyon nehezen engedte be külföldről a különféle (például technikai)újdonságokat.És sok egyéb árut.Ennek egyetlen haszna volt,hogy a hazai termelők jól jártak,bár valóban nagyon jó is volt a hazai termékek minősége.
Sajnos a kisebb településeken,sőt néhány helyen még a városban sem volt minden lakásban fürdőszoba,korszerű fűtés.
Hát,nagyjából most ennyi jut eszembe arról a rendszerről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!