Neked fontosabb a család/munkahely, mint hogy jobb életkörülményeket harcolj ki tüntetéssel, sztrájkkal?
# 19
A fa.sz, már bocsánat. Németországban van háttere a pénznek, itt nincs.
Példa:
Van két almája az országnak, és 2 lakója.
Az alma 1 forintba kerül.
A két lakónak van 1-1 forintja.
Vesznek 1-1 almát.
Most duplázd meg a fizetésüket, mindkettejüknek 2-2 forintja lesz.
Ja, hogy ugyanúgy csak két alma maradt? Hát tudod, az infláció majd elintézi, az alma ára 2 forint lesz, ennyi.
Itt nem a pénzről van szó. Az nem működik, hogy "hé sanyi, nyomtassunk sok pénzt", és ezért is nem te vagy abban a pozícióban, hogy erről dönts, hanem más... szerencsére...
Mert megduplázhatod mindenkinek a fizetését, ha nincs mögötte érték, annyit érsz csak el vele, hogy akkor nem 300, hanem 600 forint lesz az euro, és nem 200, hanem 400 forint a kenyér.
Na most, ennél egyszerűbben már nem tudom leírni. Ezt annak a mentalitásnak köszönhetjük, hogy "ennyi pénzé én nem dolgozok, majd jön a segíj", és ide ne csak a kisebbséget képzeld. Egy gyárban dolgozok, és napról napra látom, hogy:
-"Ennyi pénzért én nem csinálok többet."
-"Ne csinálj többet, a végén még elvárják."
-"Miért nem kapok én is kategóriát, itt vagyok 20 éve?" mondja az egyik legrosszabb dolgozó.
Ha nem akarnak az emberek többet csinálni, akkor nem is lesz több soha, és ezen nem fog változtatni a tüntetés. Egy bizonyos pontig lehet feszíteni a húrt és kell is, de ha túlfeszíted, fogja magát a gyár, és átmegy máshova, itt meg 1000 ember megy az utcára, majd szépen visszaesik a gdp annak rendje és módja szerint, majd ugyanezzel a fizetéssel fog 600 forintot érni az euro, nem a duplájával.
Na már most, két megoldás van:
-Vagy kidolgozza mindenki a belét, és jobb lesz.
-Vagy mi is automatizálunk, de akkor meg a magadfajta gazdasági zseni megmonnya, hogy: "Elveszik a robotok a munkát, brühühü", de persze amiatt nem panaszkodik, hogy a mosógép kimos helyette. Az is elveszi a munkádat, csak úgy szólok.
De mi az,hogy nem jött volna ide?
Ja,igen,a lényeg,hogy majd akkor lesz más rabszolganép,aki olcsóbban is elvállalja.
Ezért lenne jó ha megszűnnének a nemzetállamok,és megszűnne a kizsákmányolás.
"De ha te azt mondod mekis fiúként, hogy én aztán annyiért nem dolgozok"
- Az is egy érdekes kérdés, hogy miben állít elő magasabb értéket egy németországi mekis alkalmazott, mint egy magyarországi mekis, hogy a meki nem ugyanazt a bérezést adja kettejüknek. Tudtommal, mindegyik egyforma ügyességgel mosolyog, húzza le a kártyát, és adja át a papírzacsit.
Nagyon jó példát mondtál arra, miért hamis arról beszélni, hogy azért alacsonyabbak a bérek, mert kisebb a munka után az előállított érték. Ez igaz lehet egy ponton. Vagy kettőben. Harminc másik helyen elbukik, mint érv.
"Van két almája az országnak, és 2 lakója.
Az alma 1 forintba kerül."
- Újat nem mondtál vele nekem:
https://www.gyakorikerdesek.hu/politika__magyar-politika__78..
Csak ez nem rímmel arra, amiről én írok.
"Mert megduplázhatod mindenkinek a fizetését, ha nincs mögötte érték"
- Nem érted, miről beszélek. Ha valaki megcsinál 1 db gumiabroncsot a gyártósoron, és annak előállított értéke 10e forint, akkor annak értéke Magyarországon is, Ausztriában is annyi. Miért másak tehát a bérek utánuk?
Ne hivatkozz a gyártási technológiára, és az innovációra. Azt a vállalat hozza magával a gyárai által Magyarországra.
Tharos 1992
"Az meg még ráadás, hogy ugyanakkora nettó bér, mint a saját hazájában, Magyarországon sokkal többe kerül neki a magas adók miatt."
- A négylábú állatnak az ötödik lábát ugyanakkora a nettó bér. Szerintem te a bruttóra gondoltál, de az sem ugyanakkora. Ez is csak egy közhely, hogy a vállalkozásokat fojtogató magas adók miatt nem jut neked ugyanannyi, mint Hansnak.
A probléma ott kezdődik,hogy az ember nem azért dolgozik,hogy éljen,hanem azért él,hogy dolgozzon.
Tehát kitalál valami munkát,hogy életben maradjon.
És mi lesz akkor,amikor már nem lesz mit vagy kinek eladni?
Kinek akarod eladni azt a sok autót?
Az ember teljesen szétbaromolja a környezetét,és ebből a jóléti világból a 90% nem élvez semmit,csak a többire dolgozik.
Ez nem élet,ez egy vergődés.
Nem a robotokkal van a baj,hanem az emberekkel,akik éhbérért akarnak dolgozni,meg attól félnek,hogy a robotok elveszik előlük a "munkát".
Meg,hogy nem látnak túl azon,hogy hogyan lehetne megélni kevesebb munkával ugyanazon az életszínvonalon.
Lásd,amikor alapjövedelemről beszélnek,vagy 4 napos munkahétről,akkor körberöhögik a parlamentben a sok buflákképű,akik életükben jó ha heti 1-2 napot dolgoznak.
100 éve ugyanígy nevettek azon,hogy 7 nap helyett 6-ot kelljen dolgozni,50 éve,meg,hogy 6 nap helyett 5-öt.
A technika fejlődését senki nem akarja tudomásul venni.
Nem bírják felfogni,hogy a jövő a tudás alapú társadalomé.
Sokan inkább egy középkori ember szintjén akarnának élni,olyan munkát végezni,amit egy gép is eltud.
Nem zavarja őket,hogy egyetemeket zavarnak ki,ma még belenyugszanak,mert van rabszolgagyár,ahová még ma el lehet menni robotolni.
Csak kérdés ez miféle élet,vagy meddig lesz ez így.
A világ folyton változik,ezzel a felfogással visszamehetne az emberiség a fára..
Én pontosan ezért nem is akartam soha családot.
Egy ilyen rendszert tök felesleges tovább vinni.
Az emberek többsége megalkuvó,nem akarják a változást,nem mernek kockáztatni.
De a gyereküknek tovább adják ezt a nyomort,kiszolgáltatottságot,elnyomottságot.
De ez fent is ugyanígy megvan.Volna más út is,de a könnyebb út kell,kizsákmányolni másokat,mert az a biztosabb.
Az emberiség létezésének,ha már van célja,akkor a fejlődés lenne.De a legtöbb ember csak egy helyben toporgó,nem mer változtatni.
Erre szokták mondani,hogy tökéletlen egy faj..
"Az is egy érdekes kérdés, hogy miben állít elő magasabb értéket egy németországi mekis alkalmazott, mint egy magyarországi mekis, hogy a meki nem ugyanazt a bérezést adja kettejüknek. Tudtommal, mindegyik egyforma ügyességgel mosolyog, húzza le a kártyát, és adja át a papírzacsit."
Ha meg megemelik a bért, a meki kivonul. Nem mintha engem zavarna ez, de van rá igény, azért van itt.
"Nem érted, miről beszélek. Ha valaki megcsinál 1 db gumiabroncsot a gyártósoron, és annak előállított értéke 10e forint, akkor annak értéke Magyarországon is, Ausztriában is annyi."
Egyrészt az értéket nem így kell számolni, hanem úgy, hogy ha minden költséget levonsz (bérköltség, stb) akkor mennyi marad a haszon. Valamivel jobban kijönnek, mintha automatizálnák az egészet, de van egy pont, ahol már nem éri meg embereket alkalmazni, és jön a mekis automata. Ha meg mégse ezt az utat választják, akkor mennek tovább másik országba, és 3600 fő (wiki adat) mehet az utcára.
Még egyszer megpróbálom leírni, csak hogy felfogd:
Tökmindegy milyen hűdekeményen emelgeted a súlyokat, ha egy gép 10x annyit felemel ugyanannyi idő alatt. Le van sza.rva az erőfeszítésed. Az egyetlen dolog, amivel a versenyben maradhatsz, az az olcsó munkaerő. Ha 11x olcsóbban elvégzed a munkát, mint a robot, ami 10x annyit termel, akkor maradnak, de amint eléred azt a pontot, hogy ugyanannyiért csinálod meg, vagy még drágábban mint a robot, na ez az a pont, ahol a gyár dobbant vagy automatizál.
"Ja,igen,a lényeg,hogy majd akkor lesz más rabszolganép,aki olcsóbban is elvállalja. "
Ezt mondd meg annak a cirka millió embernek, aki emiatt elvesztené a munkáját. Köszönöm szépen, de én nem akarom.
"Ha meg megemelik a bért, a meki kivonul. Nem mintha engem zavarna ez, de van rá igény, azért van itt."
- Megemelik? Kik? Csak a meki tudja, lévén, piaci szereplő, így s kormánynak nincs beleszólása ilyenbe. Kivonulna a saját emelése után?
"Egyrészt az értéket nem így kell számolni, hanem úgy, hogy ha minden költséget levonsz (bérköltség, stb) akkor mennyi marad a haszon. Valamivel jobban kijönnek, mintha automatizálnák az egészet"
- Te nem érted. Az Audi hozza magával a gyárat és a technológiát. Az adott. A bérezés kisebb. Nem arról van szó, hogy Magyarország a munkakörülmény el lenne maradva az innováció terén.
Az főleg érdekelne, hogy adott esetben a fent említett mekinél például milyen robotikára gondolnál, ami indokolja, hogy ugyanakkora előállított érték mellett kisebb bért adjon ugyanaz a vállalat.
Szóval haladjuk meg azt a klisét, hogy az előállított érték kisebb, és ehhez igazodik a bérek színvonala. Én csak ennyit mondtam.
# 27
A mekire igény van csak, ahogy írtam, azért vannak itt, és nem azért mennének el, mert ők emelnek, hanem azért, ha kéne emelniük itt többet, mint amennyit költeni akarnak, mert különben nem találnának alkalmazottakat.
Egy gyár meg autimatizáltabb nyugaton sokkal, akár hiszed, akár nem, de még ha nem is, akkor se lehet okod panaszra. Ha nem tetszik, ne dolgozz ott, menj csövezni az utcára, ennyire egyszerű. A világ nem egy jótékonysági intézmény, sőt, mégis az, azzal, hogy idejönnek, felpörgetik a gazdaságunkat, de nektek csak az jön le ebből, hogy " bezzeg nyugaton többet ad ". Egy milliomost akarsz összehasonlítani egy parasztbácsival szalmatetős házban. Lehet, hogy a bankszámlája mindkettőnek pillanatnyilag nulla, de a milliomosnál ott a megtermelt érték, a 30 millás autó és a 100 millás ház. Érted már a különbséget?
"azért vannak itt, és nem azért mennének el, mert ők emelnek, hanem azért, ha kéne emelniük itt többet, mint amennyit költeni akarnak"
- Akkor a tőlünk nyugatabbi országokból, ahol magasabb bért muszáj adniuk, különben nem vállalják a munkát, miért nem vonulnak ki?
Azért alkalmaznak ennyiért, mert az emberek dolgoznak ennyiért. Nem mert itt kisebb a munkával előállított érték.
"Egy gyár meg autimatizáltabb nyugaton sokkal, akár hiszed, akár nem"
- Miért is, ha mindkettőt az Audi (vagy bármi más is lehet példa) hozza létre a két országban, saját minőségi előírásai, saját technológiája, saját gyártási metódusának megfeleltetve?
Miért alkalmaz egyikben alacsonyabb munkabérét embereket?
"de még ha nem is, akkor se lehet okod panaszra. Ha nem tetszik, ne dolgozz ott, menj csövezni az utcára"
- Na hát ez aztán válasz... Tehát kijelenthetjük, hogy falba ütköztél.
"Egy milliomost akarsz összehasonlítani egy parasztbácsival szalmatetős házban. Lehet, hogy a bankszámlája mindkettőnek pillanatnyilag nulla, de a milliomosnál ott a megtermelt érték, a 30 millás autó és a 100 millás ház. Érted már a különbséget?"
- Amiről itt beszélsz, az a tőke, nem az előállított érték, amihez a munkabér - elméletben - társulna.
# 29
Röviden leírom még egyszer:
Túl nagy emelést akarsz:
-elmennek
-millió ember az utcára kerül
-elhiheted, ha már annyit kifizetnek itt, mint nyugaton, nem itt, hanem ott fognak automatizálni.
Ha nem tudsz együtt élni azzal, hogy egy vállalat a lehető legolcsóbban veszi meg a minőségi munkát, szerintem vonat elé is ugorhatsz, mert ez soha nem fog megváltozni.
Ezt tényleg olyan nehéz neked feldolgozni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!